Fondul, o categorie de urmărit în sezonul 2020

Conform Regulamentului Național Columbofil (R.N.C.), după care funcționează campionatul Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România, etapele de fond și maraton beneficiază de o organizare aparte. Este cunoscut că etapele de viteză și demifond sunt organizate individual, de către fiecare asociația columbofilă în parte. În schimb, la etapele de distanță se practică semnarea de protocoale, cu scopul de a participa columbofilii din mai multe asociații, de regulă limitrofe, la etape comune. Strict pentru etapele de fond, același R.N.C. prevede obligativitatea ca minim două etape să fie organizate la nivel de zonă, prin „zonă” înțelegând împărțirea asociațiilor din toată țara în 20 de grupări, formate din două sau trei asociații învecinate. Excepție de la această regulă face Prahova, asociație care formează singură gruparea 14. În funcție de ce obiective au, grupările colaborează la organizarea etapelor de fond, ceea ce face ca numărul de porumbei și crescători care participă să fie unul foarte mare și etapele mult mai dificile.

În ultimii ani, provinciile Moldova și Oltenia, dar și provincia de Vest s-au evidențiat în ceea ce privește etapele de fond pe care le-au organizat. Am avut, de exemplu, etapa de la Janow de anul trecut, organizată de asociația Suceava în colaborare cu crescătorii din Botoșani, la care s-au lansat 24.229 de porumbei și au participat 617 crescători. La cum se anunță până acum sezonul 2020, este foarte posibil să mai asistăm la mai multe astfel de etape.

Etape de fond cu cinci județe participante

Fără a ne feri să spunem lucrurilor pe nume, în Moldova s-a dat mai tot timpul ora exactă în ceea ce privește etapele de anvergură, cu numeric considerabil de porumbei și columbofili participanți. În urma înțelegerilor dintre reprezentanții asociațiilor din Moldova, și pentru 2020 s-au semnat mai multe protocoale interesante, estimându-se etape de fond cu câteva zeci de mii de porumbei angajați. Spre exemplu, asociațiile Suceava și Botoșani, județe care formează zona 7, au decis să organizeze împreună toate cele cinci etape de fond din planul de concursuri, încurajați probabil și de reușitele din sezonul trecut. „Am semnat un protocol de colaborare cu asociația columbofilă Botoșani și o să facem împreună toate cele cinci etape de fond. De regulă, împreună cu Botoșaniul, am avut tot timpul etape foarte bune, cu numeric mare de porumbei. La prima etapă de fond de anul trecut am avut peste 24.000 de porumbei. Din estimările noastre, probabil că anul acesta ne vom apropia de 30.000 de porumbei și în jur de 500 de crescători. Ca și etape am stabilit ca primul fond să aibă distanța de aproximativ 540 de km și patru etape vor fi de peste 630 de km”, a declarat Adrian Schipor (foto), președintele Asociației Columbofile Suceava. Celelalte asociații care fac parte din provincia Moldova au ales o abordare și mai îndrăzneață. Columbofilii din județele Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați vor participa, într-un fel sau altul, la mai multe etape de fond în comun. Mai mult decât atât, o să asistăm la etape care vor reuni și cinci județe, așa cum va fi cazul cu Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați, care vor participa împreună la a cincea etapă de fond. În afară de această etapă, celelalte patru concursuri vor fi organizate fie separat, de fiecare asociație în parte, fie în protocol cu asociația din care fac parte ca și grupare.

Pentru prima dată, asociațiile Gorj, Vâlcea și Olt vor avea două etape de fond comune

O situație asemănătoare regăsim în zona Olteniei, unde asociația columbofilă Gorj a încheiat un protocol extrem de interesant cu județele Olt și Vâlcea. Pentru că în R.N.C., Gorjul formează obligatoriu o zonă de concurs cu asociația Mehedinți, două etape vor fi organizate și cu această asociație. Astfel, o să asistăm la următoarea situație: la două etape de fond, columbofilii din Gorj vor avea protocol cu cei din Mehedinți, iar la alte două etape de fond, o să participe împreună cu crescătorii din Olt și Vâlcea. Pentru a cincea etapă de fond și ultima, în același timp, asociația columbofilă Gorj a optat pentru organizarea unui concurs derby, la care pot participa crescătorii din orice județ. „De regulă, noi organizam etapele de fond împreună cu crescătorii din Mehedinți. Anul acesta am întâmpinat ceva probleme, nu am căzut de acord asupra localităților de lansare și am hotărât să mergem cu asociațiile Olt și Vâlcea. Primele două etape de fond vor fi organizate împreună cu Olt și Vâlcea, apoi o să mergem la două etape și cu cei din Mehedinți, iar ultima etapă de fond o să fie derby. Mizăm pe un număr mare de porumbei. Dacă începutul de sezon nu va fi unul dificil, cred că împreună cu columbofilii din Vâlcea și Olt o să avem o primă etapă de fond cu peste 20.000 de porumbei angajați”, a declarat Marius Vasile, președintele Asociației Columbofile Gorj.

Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Teleorman și municipiul București- 4 etape de fond în comun

O altă zona în care se vor juca puternic etapele de fond anul acesta este cea formată din județele Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Teleorman și municipiul București. Începând cu al doilea concurs de fond, toate cele șase asociații se vor regăsi în același clasament. „Pentru sezonul 2020 am semnat un protocol cu asociațiile Prahova, Ilfov, Giurgiu, Teleorman și București. La prima etapă de fond, asociația noastră va participa împreună cu crescătorii din Ilfov și Prahova, iar Teleorman, București și Giurgiu vor organiza și ei, la rândul lor, o primă etapă comună. Următoarele patru concursuri de fond o să fie comune pentru columbofilii din toate cele șase asociații amintite, astfel că o să avem concursuri cu un mare număr de porumbei și crescători”, ne-a declarat Alexandru Drăghici (foto), președintele Asociației Columbofile Dâmbovița.

Zona de Vest și Transilvania încearcă aceeași abordare

Asociațiile care formează zona de Vest, dar și câteva grupări din Transilvania, vor avea în sezonul care va urma mai multe etape de fond comune. De exemplu, asociația columbofilă Timiș, una dintre cele mai mari, dar și cele mai puternice din această parte a țării, va organiza pe cont propriu primele două etape de fond, pentru ca următoarele două etape să fie organizate împreună cu județul Arad. În schimb, la a cincea etapă de fond o să participe, împreună, atât județele Timiș și Arad, cât și Satu Mare și Bihor. În schimb, în centrul țării, reprezentanții asociațiilor columbofile au optat preponderent pentru organizarea etapelor de fond cu asociațiile cu care fac parte din aceeași grupare. Doar județele Cluj, Bistrița și Mureș au decis ca începând cu al treilea concurs de fond să concureze împreună.
Prin urmare, va fi interesant de urmărit cum se va desfășura sezonul concursurilor de fond din acest an, în condițiile în care putem observa că există tendința de a se organiza etape cât mai mari. Pentru competiție, colaborarea dintre asociațiile columbofile este mai mult decât benefică, pentru că vor fi etape de proporții, iar cei care se vor afla în vârful clasamentelor nu pot să fie decât niște porumbei și crescători cu reale calități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO