Provincia Muntenia, mai puternică la startul sezonului 2020

Pentru că ne apropiem de startul noului sezon de concursuri, am hotărât să deschidem o serie de materiale în care să descriem situația asociațiilor din diferitele provincii din punctul de vedere al numărului de porumbei și de crescători anunțați pentru acest an competițional. Azi o să vă prezentăm cum stau lucrurile în asociațiile din provincia Muntenia, zonă în care se concurează în fiecare sezon un număr foarte mare de porumbei.

Din provincia Muntenia fac parte asociațiile columbofile Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, București, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Buzău, Brăila și Tulcea. Așadar, vorbim de provincia cu cele mai multe asociații județene din toată țara. De la bun început trebuie să menționăm că, în mare măsură, vorbim de o creștere evidentă a numărului de porumbei și de crescători în aproape toate asociațiile, iar acolo unde nu s-a înregistrat un progres, cel puțin nu vorbim despre o scădere.

La nivelul provinciei, numărul de porumbei și de crescători pentru 2020 este considerabil mai mare

Asociațiile care fac parte din provincia Muntenia vor avea, cel puțin teoretic, un sezon 2020 mai competitiv. Numărul de porumbei și de crescători anunțați pentru acest an este considerabil mai mare în aproape toate asociațiile. Spre exemplu, Asociația Columbofilă Constanța va avea la prima etapă a acestui sezon aproximativ 9.500 de porumbei și 150 de crescători. Dacă față de anul trecut numărul de porumbei este aproximativ același, o creștere semnificativă se înregistrează în rândul crescătorilor, de la 124 de crescători la startul sezonului 2019, la 150 de crescători anunțați pentru 2020. Asociația Columbofilă Ilfov va conta în sezonul acesta pe 56 de crescători și aproximativ 3.000 de porumbei. „Pentru noi este al treilea în care funcționăm în această formulă și pot să spun că am crescut în fiecare an. Am început cu 28 de crescători în primul an, în al doilea an am avut 40, iar pentru 2020 o să contăm pe 56 de crescători. Ca număr de porumbei, cred că o să avem în jur de 3.000”, a declarat președintele Asociației Ilfov, Cătălin Sandu. La Dâmbovița, pentru acest sezon au fost activați 160 de crescători, iar reprezentanții asociației mizează pe un număr de peste 6.000 de porumbei la prima etapă. La Giurgiu, în schimb, în 2020 vor concura 85 de crescători, care au anunțat un numeric de 5.600 de porumbei la prima etapă. Ținând cont de faptul că asociațiile amintite mai sus, (Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu) vor concura împreună în acest sezon, vom avea o primă etapă la care vor participa peste 300 de crescători și peste 14.000 de porumbei. Anul trecut, împreună cu crescătorii din asociațiile Ilfov, Giurgiu și Dâmbovița, au concurat și o bună parte din columbofilii din București (148), iar la prima etapă au fost angajați 17.479 de porumbei. Din aceștia, 7.141 au fost doar ai crescătorilor din București, astfel că din cele trei asociații au fost angajați puțin peste 10.000 de porumbei. Cum, pentru 2020, crescătorii din Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu au anunțat mai mult de 14.000 de porumbei, ne putem da seama că numărul de porumbei din asociațiile amintite este mult mai mare față de anul trecut.

Asociația Columbofilă București va concura la viteză și demifond pe două planuri

O noutate pentru sezonul 2020 regăsim în Asociația Columbofilă București. Dacă anul trecut, columbofilii bucureșteni au participat la concursurile de viteză-demifond după două protocoale, anul acesta vor concura singuri, dar după două planuri de zbor. Împărțiți aproximativ în mod egal, columbofilii bucureșteni vor urma două direcții diferite de zbor pentru etapele de viteză-demifond. O parte dintre aceștia, aproximativ 200 de crescători, de la cluburile Rahova, Ferentari, Gyo Antilopa, Gyo Iccf, Copăceni, Dobroiești și Gyo Arena, vor concura spre Suceava, cu etape ca Focșani, Adjud, Suceava etc. În schimb, ceilalți crescători din capitală, aproximativ tot 200, de la cluburile Traian Nițescu, Rapid, Triumf, Ghencea, Rândunica și Voluntari, au optat pentru un plan de concursuri spre Republica Moldova. La etapele de fond și maraton, crescătorii din București vor concura împreună pe ruta Ucraina. „Pentru concursurile de viteză și demifond vom fi împărțiți în două grupări și vom concura după două planuri diferite. O parte dintre noi, aproximativ jumătate, vom merge către Suceava și Dubăsari, iar cealaltă parte vom avea etape spre Republica Moldova. Dacă am fi concurat împreună, cum de altfel cred că ar fi fost normal, am fi avut aproximativ 400 de crescători și peste 20.000 de porumbei la prima etapă a sezonului”, a declarat Cosmin Dobre, președintele Asociației Columbofile București.

Prahova deține recordul

Din Muntenia, Prahova va fi asociația care în acest sezon va alinia la start cel mai mare număr de porumbei. După ce anul trecut majoritatea crescătorilor care au concurat la etapele cu puii au preferat ruta de zbor spre Bulgaria și au renunțat la cea pe Polonia, aceeași variantă a fost adoptată și pentru sezonul cu maturii de anul acesta. Ceva mai mult de 1.000 de crescători din Prahova vor participa la prima etapă a sezonului (Razgrad, Bulgaria), și au anunțat că vor angaja peste 35.000 de porumbei. Doar aproximativ 100 de crescători din Prahova au ales ca și în 2020 să își zboare porumbeii pe ruta spre Polonia, făcând protocol cu Asociația Columbofilă Brașov.

În restul asociațiilor situația este următoarea: Călărași- 2.000 de porumbei/50 de crescători; Tulcea- 1.000 de porumbei/20 de crescători; Buzău- 6.000 de porumbei/120 de crescători. Statistic vorbind, atât numărul de porumbei anunțați pentru acest sezon, cât și cel de crescători, este simțitor mai mare. Acest lucru este, în primul rând, benefic pentru competiția din România, dar și un semn că lucrurile se îndreaptă în direcția bună.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO