Columbofilii din Transilvania,  pregătiți pentru un nou sezon de concursuri

Provincia Transilvania propune un mediu geografic dificil pentru sportul cu porumbeii voiajori. Înconjurată din toate părțile de formațiuni muntoase, Transilvania este poate cea mai dificilă zonă din România în care se desfășoară concursuri cu porumbei voiajori. Însă, acest lucru nu a împiedicat dezvoltarea columbofiliei în această regiune. Din punct de vedere columbofil, Transilvania este formată din nouă asociații județene, care, împreună, au un număr important de porumbei și de crescători la începutul fiecărui sezon, așa cum se va vedea din analiza pe care v-o propunem mai jos.

Cele nouă asociații columbofile din care este formată, din punct de vedere columbofil, provincia Transilvania sunt aferente județelor Alba, Cluj, Mureș, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Harghita și Covasna. Chiar dacă se află într-o zonă mai dificilă pentru concursurile cu porumbei, crescătorii din aceste asociații reușesc să facă rezultate importante la nivel național. Astfel, analizând Catalogul Național din ultimele șapte sezoane, am constatat că toate cele nouă asociații din Transilvania au generat mai mulți campioni naționali, cele mai multe referințe regăsindu-le la categoriile Viteză, Demifond și General.

Cluj, Alba, Hunedoara și Brașov se luptă pentru supremație

Ca număr de crescători și de porumbei propuși la startul sezonului, asociațiile Cluj, Alba, Hunedoara și Brașov „concurează” pentru supremație. De altfel, cele patru grupări sunt cele mai mari din toată Transilvania, fiind formate, fiecare, din câteva sute de crescători. Aproximativ ca și anul trecut, pentru sezonul acesta, reprezentanții Asociației Columbofile Cluj se bazează pe 280 de crescători și un total de peste 14.000 de porumbei la prima etapă. Anul acesta vine și cu o nouă rută de zbor pentru columbofilii clujeni, planul de concursuri fiind alcătuit din etape pe ruta Slovacia. „Avem norocul să fim o asociație destul de mare și una importantă din Transilvania. Pentru anul acesta o să avem undeva la 280 de crescători, poate chiar 282. Cred că numărul de porumbei se va situa undeva în jur de 14.000. Pentru anul acesta am schimbat și ruta de zbor. Am preferat să ieșim pe Satu-Mare, în direcția Slovacia, pentru etapele lungi, deoarece ruta pe care concuram înainte era una foarte dificilă. Vom vedea anul acesta cum vor fi etapele pe noua rută”, a declarat Szigetti Attila, președintele Asociației Columbofile Cluj. De partea cealaltă, la Alba, se mizează pe aproximativ 200 de crescători și în jur de 10.000 de porumbei la startul sezonului, cu mențiunea că discutăm despre o asociație în care se va concura după două planuri de zbor. Împărțiți aproximativ pe jumătate, crescătorii din Alba vor urma și în 2020 direcțiile Ungaria, Slovacia și Polonia. Așa cum aminteam mai sus, în Asociația columbofilă Hunedoara, pentru sezonul 2020 s-au anunțat aproximativ 300 de membri, fapt care dă speranțe organizatorilor ca la prima etapă a sezonului să fie angajați între 10.000 și 12.000 de porumbei. Cel mai mare număr de crescători îl regăsim la Brașov, 320 de columbofili înscriindu-se pentru noul sezon. Ei vor concura peste 10.000 de porumbei în 2020, sperând la un sezon mult mai bun ca cel de anul trecut.

În restul asociațiilor, media este de 5.000-6.000 de porumbei 

Asociațiile din nordul Transilvaniei sunt ceva mai „sărace” ca număr de porumbei și de crescători, dar în plină dezvoltare. La Sibiu, așteptările pentru sezonul 2020 se situează în jurul a 100 de crescători activi și aproximativ 5.500-6.000 de porumbei. Comparând cu anii trecuți, putem spune că la Sibiu se menține un număr constant de porumbei și de crescători anunțați la  începutul anului competițional. În imediata apropiere, la Mureș, pentru sezonul de anul acesta se va conta pe 150 de crescători și 5.000-6.000 de porumbei la prima etapă, în timp ce în asociațiile Harghita și Covasna, la fel ca în anii trecuți, discutăm de 120 de crescători și 5.000 de porumbei, respectiv 130 de crescători și aproximativ 4.000 de porumbei.

O asociația nu foarte mare din Transilvania, dar cu potențial, este Asociația Columbofilă Bistrița-Năsăud. Sub coordonarea unui președinte foarte interesat, Asociația Bistrița-Năsăud a crescut constant, în prezent având 75 de crescători activi și un numeric de 4.500 de porumbei anunțați pentru sezonul care stă să înceapă. „În urmă cu șapte ani când am preluat eu conducerea asociației eram doar 32 de membri. În prezent, așa cum s-au anunțat pentru 2020, suntem 75 de columbofili și vom avea în jur de 4.500 de porumbei la start. De-a lungul anilor am încercat să încurajăm în special tinerii să îmbrățișeze această pasiune. Crescătorii cu rezultate din asociație au donat foarte mulți pui pentru a stimula tinerii. Am încercat să oferim ajutor pentru achiziționarea de ceasuri electronice și chiar produse sau cipuri. De asemenea, orice membru nou plătește o taxă de zbor de doar 200 de lei în primul sezon în care concurează”, a declarat Nelu Burcă, președintele Asociației Columbofile Bistrița-Năsăud.

Așadar, se preconizează că aproximativ 1.500 de crescători din cele nouă asociații din provincia Transilvania vor lua startul în noul sezon, în timp ce numărul total de porumbei va fi în jur de 70.000.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO