În Oltenia se anunță un sezon 2020 de foc. Peste 74.000 de porumbei la start

Analiza noastră asupra estimărilor pentru începutul sezonului 2020 se încheie azi, când vă prezentăm cum stau lucrurile în provincia Oltenia. Zonă în care columbofilia a prins foarte bine, Oltenia este o provincie care își pune an de an amprenta asupra campionatului național columbofil al României. Crescătorii din această provincie se regăsesc în fiecare sezon printre premianții la nivel național, fie că vorbim de categoriile de distanțe scurte sau de cele de fond și maraton. Pentru sezonul care va începe peste aproximativ două luni, numărul de porumbei și de crescători se estimează că va fi în jur de 74.000, respectiv 1.553 de crescători.

La prima etapă a sezonului 2019, în cele șapte județe care formează provincia Oltenia (Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș și Teleorman), s-a angajat un total de 59.314 porumbei, iar crescătorii care au participat la această primă etapă din 2019 au fost în număr de 1.233. Pentru o grupare formată doar din șapte județe, cifrele sunt mai mult decât îmbucurătoare, iar pentru 2020, cel puțin la momentul actual, se preconizează creșteri însemnate atât la numărul de porumbei, cât și la cel de crescători.

Dolj și Olt, cele mai puternice asociații din Oltenia

Două asociații importante din Oltenia, atât din punct de vedere al numărului de porumbei și de crescători, cât și din perspectiva rezultatelor, asociațiile Dolj și Olt vor fi foarte combative și în 2020. Numărul de crescători din aceste două asociații a beneficiat de o adevărată „infuzie”, crescând semnificativ față de anul trecut. Crescând implicit și numărul de porumbei, competiția va fi și mai puternică. La Dolj, s-au anunțat deja 311 crescători, iar numărul de porumbei estimat pentru prima etapă este de 16.000. În comparație cu sezonul trecut, când la prima etapă au fost 237 de crescători și 11.827 porumbei, ceea ce se anunță pentru acest sezon este mai mult decât îmbucurător. Schimbări notabile s-au petrecut anul acesta și în Asociația Columbofilă Olt. Aici, sezonul trecut începea cu 290 de crescători și 13.787 porumbei. Conform spuselor președintelui asociației Olt, Remus Cernătoiu (foto dreapta), în 2020 cifrele vor fi mult mai mari. „Nu avem încă o centralizare concretă, dar, în 2020, numărul de crescători se va situa undeva între 340 și 350, iar cel de porumbei între 15.000 și 16.000. Dintre crescătorii noi sunt mulți veniți de la UCPR, aproape în fiecare an am avut această situație, dar și columbofili tineri, care acum participă pentru prima dată într-un campionat național. Pentru noi sunt cifre importante, avem numeric mare și de porumbei, și de crescători și ar trebui să avem un sezon bun, cu multe rezultate notabile”, a declarat Remus Cernătoiu, președintele Asociației Columbofile Olt.

Asociațiile Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Argeș, cifre mult mai mari decât în 2019

În următoarele patru dintre asociațiile columbofile din Oltenia, adică în Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Argeș, sezonul 2020 vine cu creșteri semnificative ale numărului de crescători și, implicit, ale numărului de porumbei. Fie că vorbim de crescători care anul acesta s-au înscris pentru prima dată, fie sunt crescători care au preferat să vină în Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România de la alte grupări columbofile, cert este că în cele patru asociații amintite mai sus, în 2020 vor concura mult mai mulți crescători față de anii trecuți. Asociația Columbofilă Gorj este compusă, în momentul de față, din 180 de crescători, iar la prima etapă a sezonului se estimează că vor fi în jur de 9.000 de porumbei angajați. Sezonul trecut, participarea la prima etapă a constat în 137 de columbofili și 5.545 de porumbei, cifre mult mai mici față de așteptările pentru sezonul 2020. „În cazul nostru, vorbim de o creștere semnificativă, atât a numărului de porumbei, cât și al crescătorilor. La momentul actual avem 43 de columbofili în plus față de anul trecut, mare parte dintre ei venind din UCPR. În același timp cu numărul crescătorilor a crescut și numărul de porumbei. Dacă anul trecut începeam cu puțin peste 5.500 de porumbei, anul acesta vom începe sezonul cu aproximativ 9.000”, a declarat Marius Vasile, președintele Asociației Columbofile Gorj (foto stânga). La Vâlcea regăsim aproximativ aceeași situație. Pentru 2020, reprezentanții asociației mizează pe aproximativ 200 de crescători și 8.000 de porumbei. Dacă la numărul de porumbei situația este aproximativ aceeași ca anul trecut (8.105 porumbei angajați la prima etapă din 2019), la crescători observăm o creștere importantă, de la 164 anul trecut, la aproape 200, anul acesta. La prima etapă de anul acesta organizată la Mehedinți, se estimează că vor participa 180 de crescători și undeva la 11.000-12.000 de porumbei, cel puțin pe baza calculelor actuale. Dacă situația va rămâne aceeași, vorbim de un plus de 26 de crescători și câteva mii de porumbei față de prima etapă a sezonului trecut. În schimb, la Argeș, pentru 2020 sunt peste 300 de crescători și undeva la 12.000 de porumbei, cifre cu mult mai mari față de startul sezonului 2019 (220 crescători și 10.187 porumbei la prima etapă). Nu în ultimul rând, în cea mai mică dintre asociațiile columbofile din Oltenia, cea a județului Teleorman, în 2020 vor concura 32 de crescători și aproximativ 1.800 de porumbei.

La final, putem afirma că Oltenia este provincia în care am regăsit cel mai mare progres din țară în comparație cu situația de la începutul sezonului trecut, în condițiile în care, la momentul actual, discutăm de peste 74.000 de porumbei și 1.553 de crescători anunțați pentru noul sezon.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO