Selecția puilor, o problemă cu mai multe răspunsuri corecte

Pentru fiecare crescător de porumbei, puii reprezintă o partea foarte importantă a crescătoriei lor. Din rândul lor vor fi aleși, într-un fel sau altul, viitorii zburători, de la care fiecare așteaptă performanțe. Prin urmare, columbofilii au diferite metode de a își selecta puii încă din primele luni de viață, metode în care cred și cărora le acordă o importanță capitală. Din acest motiv, ne-am propus să vă prezentăm mai multe astfel de procedee de selectare a puilor, folosite de columbofili cu rezultate de top național.

Majoritatea crescătorilor își selectează destul de dur porumbeii, încă de când sunt pui, și putem spune că au un adevărat algoritm de selecție în care puii reproduși trebuie să se încadreze. În funcție de crescător, metodele de selecție sunt destul de multe și complexe și privesc atât fizicul porumbeilor, cât și personalitatea lor.

Ionuț Strava: „Prima etapă de selectare a puilor are loc când ei sunt în cuib”

Multiplul campion național Ionuț Strava, din Brașov, are câțiva pași de selectare a puilor foarte bine stabiliți. Pentru crescătorul brașovean, selecția puilor începe foarte devreme, când puii se află încă în cuib, și se termină după sezonul de concursuri. „Prima etapă de selectare a puilor are loc când ei sunt în cuib. Dacă unul dintre ei nu se dezvoltă cum trebuie și rămâne în urmă, acel pui va fi eliminat. La 25 de zile îi separ și îi urmăresc pe cei care învață foarte repede să bea apă și să mănânce. Prima dată îi învăț eu să bea apă, dar dacă apoi mai sunt pui care nu se descurcă, îi elimin. La o lună de la înțărcare are loc selecția la mână. Aici urmăresc ca porumbelul să nu fi slăbit în această perioadă, să nu fie firav sau posomorât. Îmi plac foarte mult porumbeii care sunt plini atunci când îi țin în mână. Tot în această perioadă, îi urmăresc pe cei care sunt sperioși și, dacă observ acest lucru, îi elimin și pe aceia. Ultima selecție este după sezonul de concursuri cu puii. Ca să continue în crescătorie, puii trebuie să fi clasat cât mai multe etape și cu punctaje cât mai mici. Vă dau un exemplu, dacă un pui are zece etape clasate, trei trebuie să fie de maxim 10 puncte”, a precizat Ionuț Strava.

Ionuț Șușelea: „Porumbelul trebuie să îmi placă per ansamblu”

O adevărată revelație în sezonul 2019, când a câștigat cinci cupe naționale și locul 2 la Cupa Europei, categoria G, Ionuț Șușelea urmărește cu maximă atenție evoluția puilor săi în primele luni de viață și îi selectează destul de puternic. „După ce puii au fost separați de părinți, primesc un tratament împotriva Tricomonozei. Eu folosesc metoda întunericului la pui, pe care o aplic începând cu primele zile de după înțărcare, până înainte de sezonul de concursuri pentru pui. În acest fel, puii vor năpârli foarte bine pe corp, iar după ce termină această năpârlire, încep să îi selectez. În mare parte, selecția constă în verificarea la mână. Aici urmăresc să aibă un corp puternic, aripi puternice, spate foarte bine dezvoltat și furca bine încheiată. În orice caz, porumbelul trebuie să îmi placă per ansamblu, altfel va fi eliminat”, a explicat Ionuț Șușelea.

Sergiu Vanani: „Porumbelul trebuie să aibă, în primul rând, încă de pui, foarte multă vitalitate”

Un alt crescător care pune mare accent pe aspectul fizic al porumbelului și care selectează cu mare acuratețe porumbeii încă de pui este Sergiu Vanani, câștigător al mai multor trofee naționale la categoria Maraton. Pentru columbofilul din Satu-Mare, corpul porumbelului este o adevărată „carte de vizită” și poate dezvălui capacitatea sa de bun zburător. Ca atare, ei trebuie selectați cu atenție încă de pui. „Porumbelul trebuie să aibă, în primul rând, încă de pui, foarte multă vitalitate. De acest aspect ne dăm seama atunci când luăm puii în mână. Dacă are o vitalitate bună, porumbelul va fi foarte energic și atent la ceea ce se întâmplă în jur. În al doilea rând, pieptul porumbelului trebuie să fie semirotund, foarte bine dezvoltat și cu o musculatură bună, care se întinde atât pe lungimea carenei, cât și înspre coaste. Apoi, urmărim aripa puiului. Primele 10 pene, cele de zbor, trebuie să fie aerisite și ascuțite, mai ales primele trei, iar cele de plutire trebuie să opună rezistență și să nu se desfacă atunci când punem puțină presiune. Din punct de vedere al osaturii, aceasta trebuie să fie foarte puternică, spate puternic, iar furca destul de închisă și cu oase puternice. Cam acestea ar fi aspectele pe care le urmărim la pui și în funcție de care îi selectăm. Ca fapt divers, am observat că puii din seriile doi și trei ies mult mai buni din punct de vedere fizic decât cei din prima serie”, a declarat Sergiu Vanani.

Ioan Feștilă: „Elimin puii doar în cazuri extreme. În rest, îi selectez prin zbor”

Un exemplu de columbofili care se bazează pe concursuri pentru a își selecta puii, în detrimentul selecție la mână, sunt Ioan și Cătălin Feștilă din Neamț. Cei doi, tată și fiu, și-au creat deja propria familie de porumbei, capabili să câștige premii naționale la mai multe categorii, și de care sunt foarte mulțumiți inclusiv din punct de vedere al aspectului. Din acest motiv, cei doi se văd foarte rar nevoiți să elimine puii înainte de a îi concura. „Pricipalul criteriu folosit de noi pentru a selecta puii sunt concursurile. Foarte rar eliminăm porumbeii la mână. Avem o familie de porumbei omogenă, foarte selectată în decursul timpului și nu avem probleme cu aspectul porumbeilor. Eliminăm un pui, de exemplu, dacă se îmbolnăvește sau dacă vedem că nu ocupă o odihnitoare și stă pe podea. În rest, ne bazăm pe concursuri pentru a face selecția porumbeilor noștri.

Așadar, există mai multe feluri de selecție a puilor. Pe primul plan este, la marea majoritate a crescătorilor, aspectul fizic al porumbeilor, dar putem observa că sunt crescători care pun accent și pe vitalitate sau personalitate și, de ce nu, pe selectarea acestora prin concurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO