„Metoda întunericului”, cheia succesului în concursurile cu puii

„Metoda întunericului” este o variantă tot mai des folosită de crescătorii români pentru pregătirea  concursurilor cu puii. Majoritatea columbofililor care reușesc să câștige în fiecare an trofee naționale importante cu puii folosesc această metodă, însă fiecare o abordează diferit. Din acest motiv, am decis să vă prezentăm în ce constă „metoda întunericului” la pui pentru mai mulți crescători reprezentativi, explicând în detaliu cele mai importante aspecte.

Pentru metabolismul porumbeilor, lumina este un factor deosebit de important. În primul an de viață, porumbeii trec prin mai multe procese fizice esențiale, dintre care unul foarte important este năpârlirea. După o perioadă relativ scurtă de la separarea de părinți, puii de porumbel declașează năpârlirea, aruncând atât penele din aripă, cât și pe cele de pe corp. Acest lucru face ca în timpul sezonului de concursuri cu puii, aceștia să fie într-o stare avansată de năpârlire, mai ales cei reproduși foarte devreme, iar crescătorii sunt nevoiți să îi oprească acasă. Însă, odată cu descoperirea „metodei întunericului”, columbofilii modifică cantitatea de lumină la care sunt expuși puii în timpul zilei, stopând astfel aruncarea penelor din aripi. Având mai puțină lumină pe zi, puii vor avea impresia că iarna se aproprie și vor năpârli penele de pe corp, nu însă și pe cele din aripi. Astfel, la startul sezonului cu puii, ei vor avea toate penele din aripă, dar vor fi năpârliți pe corp.

Dominic Bedeleanu: „Puii trebuie să stea la întuneric astfel încât pentru ei ziua să nu aibe mai mult de 9 ore”

Dominic Bedeleanu este membru columbofil al Asociației Alba și este unul dintre columbofilii care utilizează cu succes această metodă la pui. Procedând astfel, el a reușit să câștige mai multe trofee naționale la pui, printre care amintim locul 2 Național Viteză Pui (2017), locul 2 la Cupa Europei, categoria F, locul 3 Național Crescător Pui Palmares 2 și 3 ani etc. Ideea de bază a folosirii întunericului la pui pentru Dominic Bedeleanu este ca porumbeii să nu aibă mai mult de 9 ore de lumină pe zi, intervalul orar în care aceștia stau la întuneric putând varia. „La trei săptămâni după înțărcare, puii sunt trecuți la întuneric. În funcție de timpul pe care îl am la dispoziție, programul poate varia, însă, în orice caz, puii trebuie să stea la întuneric astfel încât pentru ei ziua să nu aibă mai mult de 9 ore. De regulă, eu am preferat ca puii să aibă lumină între 10:00 și 19:00. Acest program este urmat până înainte cu aproximativ o lună sau trei săptămâni de prima etapă de concurs. În perioada în care stau la întuneric, puii primesc mâncare foarte bună. Consider că metoda întunericului mi se potrivește foarte bine și puii mei răspund bine. Am avut cazuri când am achiziționat porumbei de la crescători care nu joacă puii după această metodă și nu s-au adaptat. Este foarte important ca porumbeii să se preteze la această metodă”, a precizat Dominic Bedeleanu (foto dreapta).

Nelu Bîzgan: „Puii trebuie ținuți undeva la 14 ore la întuneric”

Suceveanul Nelu Bîzgan (foto stânga) a avut un sezon 2019 de vis. El a reușit să câștige trei trofee naționale la concursurile cu puii, unul dintre tinerii săi devenind dublu campion național la Demifond și General Pui, iar un alt pui a câștigat locul 2 Național Demifond Pui. Pentru concursurile cu puii, Nelu Bîzgan a folosit, de asemenea, „metoda întunericului” și se pare că i-a ieșit de minune. „La aproximativ două săptămâni după ce au fost înțărcați, puii au trecut la întuneric. Asta a însemnat undeva în jur de 1 Aprilie, stând astfel până în jur de 1 August. La ora 20:00 se făcea întuneric în compartimentul puilor, până la ora 10:00 a doua zi dimineața. Eu am învățat această metodă de la un crescător englez, care concurează foarte bine la etapele cu puii folosind întunericul. Ideea este că puii trebuie ținuți undeva la 14 ore la întuneric. Cu aproximativ trei săptămâni înainte de prima etapă i-am dus la un scurt antrenament și din acel moment am renunțat la a îi mai ține la întuneric. Am trecut apoi la faza următoare pentru jocurile cu puii și le-am făcut lumină artificială în compartiment, astfel încât de la ora 08:00 până la ora 22:30 să aibă lumină în permanență. În prima lună după înțărcare puii au primit mâncare de matcă, cu multă mazăre, ca să se dezvolte, iar apoi am folosit amestecul Gerry de la Versele Laga”, a explicat Nelu Bîzgan.

Daniel Radu: „La întuneric, puii, stau de la ora 17:00, până a doua zi la ora 08:00”

Când vine vorba de concursurile cu puii, frații Radu din Hunedoara sunt adevărați specialiști. Pionieri ai „metodei întunericului” la pui în România, frații Radu au în palmares foarte multe cupe naționale câștigate de-a lungul sezoanelor cu puii, câștigate toate folosind „metoda întunericului”. „Toți puii pe care noi îi reproducem, aproximativ 120 în fiecare an, sunt ținuți și concurați la întuneric. Sunt absolut convins că cine nu folosește metoda întunericului la pui nu poate face rezultate de nivel național cu aceștia. După înțărcare, în prima lună, puii primesc o mâncare foarte bogată în proteine și multe suplimente naturiste, ca să îi ajute la năpârlit. După prima lună li se dă 50% din amestec mâncare depurativă. La întuneric stau de la ora 17:00, până a doua zi la ora 08:00. Cu trei săptămâni înainte de primul concurs terminăm cu ținutul la întuneric și le facem lumină artificială între 06:00 dimineața și 22:00, seara. În perioada în care stau la întuneric puii primesc multe produse naturiste și intră într-un amplu program de vaccinare. De asemenea, se antrenează doar în jurul crescătoriei. Nu îi ducem niciodată la antrenamente cu mașina cât timp stau la întuneric”, a declarat Daniel Radu.

Cosmin Cojanu: „Țin puii la întuneric inclusiv în timpul sezonului”

Un alt crescător care a concurat foarte bine cu puii jucați la întuneric este Cosmin Cojanu din Prahova. Sezonul trecut el a câștigat locul 3 Național As Speed Pui, puiul care a reușit acest rezultat câștigând și locul 1 pe lansare la o etapă cu peste 13.000 de porumbei angajați. „Timp de trei săptămâni după înțărcare puii sunt într-un program, să îi zicem, de acomodare. După această perioadă, sunt trecuți la întuneric de la ora 10:00 până la ora 18:00, metodă pe care o folosesc inclusiv în timpul sezonului. Hrana pe care o folosesc în această perioadă este una foarte bună. Despre această metodă cred că este cea mai potrivită pentru concursurile cu puii. Le păstrează energia, sunt foarte liniștiți în timpul zilei și se antrenează foarte bine. Eu practic această metodă din anul 2016 și pot să spun că cei mai buni pui pe care i-am avut au concurat foarte bine și ca maturi”, a explicat Cosmin Cojanu (foto dreapta).

Așadar, „metoda întunericului” este aproximativ aceeași pentru fiecare crescător amintit, cu mențiunea că intervalul orar în care porumbeii beneficiază de lumină diferă. Ca idee generală, observăm că puii concurați după această metodă sunt ținuți 13-14 ore la întuneric, pentru ca în apropierea etapelor și în timpul sezonului, crescătorii să mărească ziua artificial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO