Columbofilii români, optimişti în ceea ce priveşte actualul sezon competiţional

Actualul context național privind pandemia creată de virusul COVID-19 și anunțul autorităților despre relaxarea măsurilor de distanțare socială începând cu 15 mai au reaprins speranțele columbofililor români în legătură cu sezonul 2020. Chiar și mai târziu, potrivit vechiului dicton românesc, tot este mai bine decât deloc, astfel că sunt șanse mari și reale ca o mare parte din etapele de concurs programate pentru 2020 să se desfășoare.

Principala problemă care se ridică atunci când discutăm de ce etape vor putea fi organizate sau nu în 2020 este legată de deschiderea granițelor țărilor. Cum mulți dintre vecinii noștri au anunțat deja că vor deschide granițele, în anumite condiții, în perioada următoare, șansele să avem etape de fond și maraton sunt foarte mari. Însă, trebuie găsite soluții pentru a recupera perioada de aproape o lună de întârziere până la prima etapă.

Elisei Eacobuță: „Decât trei etape de maraton destul de înghesuite, mai bine două concursuri, dar cu porumbei mai pregătiți!”

Una dintre vocile importante ale campionatului național, multiplul campion național Elisei Eacobuță crede că este puțin probabil să se mai organizeze cinci etape de fond și trei de maraton, așa cum era programat inițial în mai toate asociațiile. Campionul băcăuan crede că mult mai plauzibil este să se organizeze patru concursuri de fond și două de maraton, în condițiile în care timpul de repaus dintre etape va fi destul de scurt. „Dacă ni se va permite să ieșim din țară și pe data de 20 iunie să avem prima etapă de fond, sunt șanse mari să ducem până la capăt mare parte din sezon. Eu, personal, dacă lucrurile vor decurge în acest fel, cu primul fond pe data de 20 iunie, cred că patru concursuri de fond și două de maraton se pot organiza în condiții optime. La al cincilea fond și la ultimul concurs de maraton cred că porumbeii vor fi destul de năpârliți pentru a mai concura cu șanse reale de câștig. Sigur că există varianta ca să facem al doilea maraton la două săptămâni de primul sau o singură etapă de fond înainte de primul concurs de maraton, dar eu cred că este destul de riscant. Practic, între primul și al doilea maraton sunt doar nouă zile. Decât trei etape de maraton destul de înghesuite, mai bine două concursuri, dar cu porumbei mai pregătiți!”

Robert Fekete: „Dacă se va ieși în timp util, adică cel târziu la 20 iunie, cred că vom putea organiza minim șase concursuri de demifond, patru de fond și două sau trei de maraton”

Un columbofil cu rezultate de excepție la concursurile de o zi, Robert Fekete, parte a tandemului Fekete+Lucaciu, are oarecum aceeași viziune asupra felului în care trebuie să arate sezonul 2020 în condițiile date. Pentru columbofilul din Sălaj, șase concursuri de demifond, patru de fond și două de maraton ar reprezenta varianta ideală. „Deocamdată noi o să mergem pe varianta planului de rezervă până când vom vedea în ce direcție vor merge lucrurile. Deja pentru concursuri de demifond, noi trebuie să trecem granița în Ungaria și deocamdată nu știm în ce condiții se poate face acest lucru. Dacă se va ieși în timp util, adică cel târziu la 20 iunie, cred că vom putea organiza minim șase concursuri de demifond, patru de fond și două sau trei de maraton. La maraton situația este puțin diferită. Acolo cred că trebuie să se opteze fie pentru trei etape mai scurte, la diferență de două săptămâni, fie pentru două etape mai lungi, dar obligatoriu la trei săptămâni”.

Aurel Novac: „Măcar două concursuri de maraton și trei sau patru de fond se vor putea organiza doar dacă ieșim peste graniță imediat după 20 iunie!”

Campion național în sezonul trecut la categoria Fond Crescător Palmares, Aurel Novac, membru al Asociației Columbofile Vrancea, vede destul de multă incertitudine când vine vorba de organizarea concursurilor de distanță. „Șanse sunt și nu prea să putem organiza concursuri de fond și maraton. Noi, la Vrancea, aveam la prima etapă de fond undeva la 600 de km. Acest lucru înseamnă că trebuie să organizăm măcar două-trei concursuri în țară și abia apoi să vedem dacă se poate ieși. Măcar două concursuri de maraton și trei sau patru de fond se vor putea organiza doar dacă ieșim peste graniță imediat după 20 iunie!”.

Este foarte adevărat că încă planează destul de multă incertitudine asupra sezonului de anul acesta. Încă mai sunt lucruri de pus la punct și cu etapele din țară, asta până să discutăm de a ieși în afara graniței, dar este evident că crescătorii români au încredere că după data de 20 iunie se vor putea organiza primele concursuri de fond, și apoi cele de maraton, în condiții optime și cu șanse de performanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO