Cum abordează campionii problema reproducerii

Columbofilii care reușesc în mod constant să obţină rezultate importante cu porumbeii lor pot fi caracterizați, printre altele, drept foarte raționali, calculați, știind mereu care le sunt obiectivele și ce pași trebuie să urmeze. Reproducerea puilor este un aspect esențial pentru fiecare crescătorie în care se dorește să se obţină performanţă și căruia fiecare crescător îi acordă maximul de atenție, dar fiecare columbofil are un stil propriu și propriile metode în legătură cu acest subiect. Majoritatea crescătorilor au câteva principii de bază pe care le urmăresc cu sfințenie când vine vorba de tinerii porumbei și încearcă pe cât posibil să nu se abată de la ele. În speranța că se vor putea trage câteva concluzii, o să vă prezentăm mai jos ce reprezintă un sezon de reproducere pentru unii dintre campionii României, câți pui reproduc, ce așteptări au de la ei și ce trebuie să facă acești pui pentru a rămâne în lotul de zbor.

În sportul cu porumbei voiajori, cantitatea nu este garantul calității. Astfel, putem observa că majoritatea columbofililor cu rezultate reproduc puțini pui pentru ei, îi selectează atent și îi concurează cu mare grijă. Acest lucru înseamnă, în primul rând, că își cunosc porumbeii cu care lucrează și au încredere în capacitățile lor. Hazardul sau principiul „poate iese ceva bun” nu prea are ce să caute în acest sport!

Romulus Matei: „Din aproximativ 150 de pui, opresc cam 30-40”

Romulus Matei, un nume uriaș în România, este tipul de crescător care lucrează constant la selecția puilor săi și acordă o atenție deosebită reproducerii. Dacă media de pui reproduși este undeva la 150 de pui pe an, numărul celor păstrați la final de an reprezintă mai puțin de o treime din ei. Columbofilul clujean începe sezonul de reproducție încă din iarnă, concurează puii cu porumbeii maturi și are un adevărat arsenal de aspecte în funcție de care își selectează puii. „La mine nu se pune problema de a reproduce în serii. Am porumbei din care reproduc 4-5 serii de pui, am perechi din care reproduc doar o serie sau două și am porumbei, de exemplu cei de la lotul de zbor, din care nu reproduc deloc. Pot, însă, să spun că reproduc 150 de pui pe an. Încep reproducția încă din iarnă. Fac acest lucru de peste 30 de ani. Pui reproduși iarna stau închiși, iar când fac vârsta de trei luni, încep să îi concurez cu maturii. Puii se află într-o selecție continuă, dar am să vă dau câteva exemple pentru a reuși să vă faceți o idee. În primul rând, nu păstrez ouăle care nu sunt corespunzătoare. Mai departe, elimin puii care fac diferențe foarte evidente în timpul creșterii, elimin puii cu defecte fizice, care sunt sperioși, care au mai tot timpul un penaj murdar, care nu au suficientă masă musculară pe ei, care slăbesc fără motiv, care se îmbolnăvesc, care nu sunt ascultători și nu respectă programul. La final de an, din cei aproximativ 150 de pui opresc 30-40, dar numărul diferă tot timpul”, a explicat acesta.

Alexandru Popa: „Am observat că puii din seria a doua devin peste an cei mai buni zburători ai noștri”

Tandemul Popa+Marin, din Dârza, județul Dâmbovița, concurează la toate categoriile și cu rezultate deloc neglijabile. Pentru a avea în fiecare an un lot de zbor cât mai competitiv, tandemul reproduce trei serii de pui pe an. Ei concurează la toate etapele din planul de zbor pentru pui, iar la final de sezon urmează selectarea puilor pentru a face parte din lotul de zbor. „Împerechem matca în luna martie. Reproducem undeva la trei serii de pui pe an, dar nu avem un număr fix la care ne oprim. Puii sunt ținuți la natural, fără întuneric sau alte metode, concurează în sezonul cu puii la toate etapele, iar la final de sezon mai eliminăm o parte din ei, în funcție și de ce avem nevoie pentru a ne completa lotul de zbor. Ca o particularitate, am observat că puii din seria a doua devin peste an cei mai buni zburători ai noștri”, a declarat Alexandru Popa.

Valentin Tulbiță: „Reproduc maxim trei serii de pui pe an”

Trei serii de pui reproduși pe an reprezintă maximul și pentru vâlceanul Valentin Tulbiță, un crescător cu rezultate importante la categoria Demifond. Obiectivul lui Valentin Tulbiță când vine vorba de reproducție este ca puii să se dezvolte cât mai bine și cât mai natural, motiv pentru care nu preferă să intervină prea mult în evoluția acestora. „Eu pun reproducătorii în pereche în jurul datei de 10-15 martie și scot maxim trei serii de pui din cei mai buni reproducători și zburători. Din start, exclud orice înseamnă artificial, ca metoda întunericului sau altele, pentru că pe mine mă interesează să mă pot baza pe acei pui în sezoanele viitoare și cred că atunci când intrăm peste natură nu avem cum să nu afectăm porumbeii. Puii nu concurează cu maturii, ci merg la etapele din toamnă, unde trebuie să participe la minim 10 concursuri. Capacitatea maximă a volierei mele este de 50 de zburători, astfel că la final de an îmi opresc pui încât să îmi completez lotul. Prefer puii care clasează cât mai mult și care vin constant în primii 5% pe crescătorie la fiecare concurs. Cel puțin la mine, cei mai buni pui au fost cei reproduși în luna mai. Nu aș putea spune neapărat care este motivul, dar așa am observat că se întâmplă în cazul meu”, a precizat Valentin Tulbiță.

Cătălin Antofie: „Undeva la 50 de pui, reproduși în 3-4 serii sunt suficienți”

Cătălin Antofie, membru al Asociației Columbofile Ilfov și multiplu campion național în sezonul trecut, consideră că aproximativ 50 de pui reproduși pe an sunt suficienți pentru obiectivele sale. Tot ce li se cere puilor în anul nașterii este să fie sănătoși, să concureze destul de bine, iar la final de sezon să nu prezinte prea multe semne de uzură. „Undeva la 50 de pui, reproduși în 3-4 serii sunt suficienți. Deocamdată nu am concurat puii cu maturii și nici nu am folosit metoda întunericului, dar nu este exclus să o abordăm pe viitor. Cred că cei mai buni pui sunt reproduși din porumbeii maturi, iar porumbeii tineri reproduc mai bine începând cu seria a doua. Cel puțin la noi în crescătorie, cu porumbeii tineri este destul de greu la prima serie. Pentru a transmite cu succes, porumbeii trebuie să fie relaxați, iar asta nu se prea întâmplă la prima serie. Mai ales la porumbeii tineri, care nu sunt obișnuiți cu partenerul și nici nu au experiența necesară. Puii pe care îi reproducem noi participă la concursurile din țară, iar după sezon nu sunt eliminați decât cei care, din cauza efortului, au avut o năpârlire deficitară”, a explicat Cătălin Antofie.

Cel puțin din exemplele date, putem observa că undeva la maxim trei serii de pui pe an sunt suficienți pentru a avea tot timpul un lot de zbor complet. Mai departe, în funcție de obiectivele și de considerentele fiecăruia, puii sunt selectați atent, dar o constantă clară este participarea la concursurile din toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO