Columbofilul Marin Badea, o viaţă dedicată maratonului

Crescătorul Marin Badea este originar din Caracal, județul Olt, iar din 1971, pe când avea doar 19 ani, este membru columbofil. Până în anul 2019 a concurat fără întrerupere din Caracal, însă de câteva luni s-a mutat în județul Timiș. Timp de peste 40 de ani a fost președinte și tehnic sportiv al Clubului columbofil Caracal, fiind, în același timp, unul dintre cei mai buni maratoniști din zona sa. Alături de alți columbofili cu o activitate deosebită, a fost distins de conducerea Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România cu o diplomă de „Membru de Onoare”, pentru a răsplăti o carieră columbofilă de nu mai puțin de cinci decenii.

La puțin timp după ce a început să concureze, Marin Badea devine unul dintre cei mai buni crescători din Caracal. Marea majoritate a porumbeilor cu care a început erau achiziționați de la fostul fotbalist Constantin Mincă, cu care era vecin. De la bun început s-a axat pe porumbeii de maraton și maraton extrem, selectându-i continuu și reușind să își facă, ulterior, propria familie de porumbei. „Sunt născut în anul 1952, iar membru columbofil sunt din anul 1971. De atunci am concurat numai din Caracal, iar în toamna anului 2019 m-am mutat în Timiș. În perioada când eu am început cu porumbeii, eram foarte bun prieten cu Constantin Mincă și de la el aveam majoritatea porumbeilor. Pot spune că am început foarte repede să am rezultate foarte bune la nivel de club, câștigând de foarte multe ori locurile 1, 2 sau 3”.

Peripeții de început

Ca majoritatea crescătorilor care au deja o vârstă respectabilă și o carieră columbofilă de câteva decenii, Marin Badea a fost martorul conturării columbofiliei la nivel național și protagonistul unor întâmplări deosebite. În perioada studiilor și a stagiului militar în Craiova a făcut nenumărate drumuri până la Caracal și înapoi doar pentru a își vedea porumbeii sau pentru a îi angaja la concurs. „La început nu am avut ceas. Constantin Mincă avea un ceas mecanic cu 14 locuri și mi-a zis că pot aduce și eu clemele de la unu-doi porumbei care soseau de la concurs. În timpul stagiului militar în Craiova am jucat și fotbal și, înainte de meci, plecam la Caracal cu trenul ca să îmi îmbarc porumbeii, iar după meci fugeam să văd dacă au sosit porumbeii. În armată aveam un căpitan care mă ruga să nu mai plec din unitate pentru porumbei, pentru că riscam să fiu pedepsit, dar nu a fost chip să mă potolesc”.

La matcă intrau doar porumbeii care zburau minim două etape de peste 1.000 de km

Încă de la început, într-o vreme când ruta de zbor era spre Vest, cu etape ca Praga, Jihavla, Gdansk, Marin Badea era foarte atras de concursurile care depășeau 1.000 de km. Pentru a fi retrași la reproducție, porumbeii săi trebuiau să sosească minim de două ori de la un concurs care depășea această distanță. Chiar și după schimbarea rutelor de zbor, pe Ucraina sau Polonia, Marin Badea a păstrat același principiu. În acest moment, baza porumbeilor săi o constituie un mascul reprodus în anul 2008 dintr-o pereche care, atât masculul, cât și femela, au zburat și au sosit de la Praga. „Mi-au plăcut foarte mult etapele de maraton de peste 1.000 de km. În vremea când zburam spre Vest, opream la matcă doar pe cei care făceau minim două etape de Praga. Apoi, după schimbarea rutei de zbor, când aveam concursuri și de 900 de km, am mers pe același principiu și nu am oprit decât porumbeii care au sosit de la Harkov, Moscova sau Bialystok”. Printre cele mai importante rezultate ale sale se numără locul 6 național la categoria Fond (peste 500 km) în 1999, două trofee naționale câștigate în campionatul UCP (în vremea când Clubul Caracal era afiliat acolo) și multe locuri de 1, 2 și 3 la nivel de club, asociație și provincie (1 Maraton Crescători, 2 Fond Maturi, 3 Maraton Maturi, 3 As Crescător etc.).

Un lot de 20-30 de porumbei și metoda „la natural”

Columbofil de peste cinci decenii, Marin Badea a concurat tot timpul cu un lot restrâns de porumbei și folosit întotdeauna doar metoda „la natural”, pe care o consideră cea mai potrivită pentru concursurile de maraton. „Voliera mea era în podul casei și nu am avut posibilitatea să încerc alte metode de zbor în afară de natural. Concuram tot timpul un lot de 20-30 de porumbei. Ca hrană foloseam un amestec făcut de mine din grâu, porumb, floarea-soarelui și mazăre. Cred că mazărea este foarte importantă la porumbei. Eu am folosit întotdeauna foarte multă mazăre în amestecul pe care îl dădeam. În afară de asta, folosesc și acum un suc făcut din usturoi, hrean și ceapă și le dau foarte multă păpădie. Pot spune că niciodată nu am avut probleme prea mari de sănătate la ei”.
Actualmente, deși s-a mutat în județul Timiș, Marin Badea s-a înscris deja în asociația județeană de acolo și a luat cei mai importanți porumbei cu el. Deja a reprodus o primă serie de pui și speră că va reuși să concureze și din noua locație la cel mai înalt nivel și să facă rezultate la fel de bune precum cele realizate când concura din Caracal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO