Asociaţiile judeţene îşi fac ultimele calcule pentru startul sezonului

În condițiile în care autoritățile au anunţat că vor relaxa din măsurile de distanțare socială impuse pentru a stopa răspândirea Noului Coronavirus și însăși evoluția pandemiei pare că traversează o perioadă de regres, sezonul de concursuri cu porumbeii maturi de anul acesta stă să înceapă. În a doua jumătate a lunii mai se vor organiza primele concursuri oficiale, majoritatea dintre asociații optând pentru folosirea planului de etape inițial. În unele asociații columbofile din Vest, Transilvania și Moldova, sezonul va începe în intervalul 22-30 mai 2020.

Majoritatea asociațiilor columbofile din țară fac ultimele calcule pentru a începe sezonul 2020 cât mai repede. Pentru că nu s-au putut face antrenamente individuale și nici cu mașina de concurs, următoarea săptămână este programată, în majoritatea cazurilor, pentru a face câteva antrenamente. În unele asociații, prima etapă a fost programată pentru weekendul 23-24 mai, în timp ce în alte grupări columbofile se va începe în weekendul 30-31 mai.

Asociația Columbofilă Timiș va avea primul concurs pe 22 mai

Primul concurs al anului în Asociația Columbofilă Timiș va fi organizat pe 22 mai. În speranța în care granițele vor fi deschise cât de curând și se vor putea organiza etape de fond și maraton, asociația Timiș a păstrat deocamdată planul de concursuri inițial. Pentru a recupera din timpul pierdut, primele patru concursuri se vor organiza din trei în trei zile. „Am decis să începem vinerea viitoare, pe 22 mai. O să avem concursuri din trei în trei zile pentru a ajunge la zi, cu speranța că vom putea ieși din țară și vom organiza concursurile de fond și maraton. În orice caz, noi o să mergem pe planul stabilit inițial până la graniță și vom vedea la momentul respectiv ce etape se vor putea organiza în continuare. Din punct de vedere al organizării în timpul îmbarcărilor, așteptăm și indicațiile de la Federație, dar cert este că vor fi niște reguli foarte stricte. Columbofilii vor veni după anumite programări și cu tot ce înseamnă măsuri de protecție”, a declarat Ilie Marian, președintele Asociației Columbofile Timiș.

La Sibiu se va începe pe 23/24 mai

O altă asociație care va începe sezonul weekendul viitor este Sibiu. În funcție de cât de repede se vor mișca lucrurile cu antrenamentele organizate de asociație, columbofilii sibieni vor avea primul concurs pe 23 sau 24 mai. „Săptămâna aceasta o să avem primele antrenamente și, în funcție de cât de repede le terminăm, o să avem și primul concurs. În orice caz, asta se va întâmpla pe 23 sau 24 mai. Pentru început o să mergem pe planul inițial, iar dacă nu se va putea ieși peste graniță, vom organiza nouă concursuri în țară, cu distanțe între 235-270 km. Ca măsură specială pentru îmbarcarea la concursuri, ne-am gândit ca la comisia de îmbarcare să fie un singur membru care să efectueze procedurile de îmbarcare”, a precizat Bogdan Iancu (foto stânga), președintele Asociației Columbofile Sibiu.

23 mai – data primei etape și pentru columbofilii din Bistrița-Năsăud
Tot pe 23 mai vor începe etapele oficiale și columbofilii din Bistrița-Năsăud. Primele antrenamente cu mașina asociației vor fi organizate sâmbătă, duminică și marți, urmând ca sâmbăta viitoare, pe 23 mai, să aibă loc primul concurs oficial. „O să avem sâmbătă, duminică și marți antrenamente, la distanțele 60 și 85 km, iar pe 23 o să avem primul concurs. Ca să câștigăm timp, pe 26 mai o să avem a doua etapă, la 170 km, iar din weekendul 30-31 mai o să intrăm în normal. Prima etapă este din planul de rezervă, pentru că este ceva mai scurtă, după care o să continuăm cu planul inițial. Despre etapele de peste graniță nu știm deocamdată prea multe, pentru că nu se știe exact când se va putea ieși. Cert este că pe 20 iunie am fixat primul fond, dar să vedem dacă îl vom putea organiza”, a explicat Ioan Burcă (foto dreapta), președintele Asociației Columbofile Bistrița-Năsăud.

Asociația columbofilă Bacău va începe sezonul pe 30 mai

Ceva mai târziu vor lua startul columbofilii din Bacău, care au programat primul concurs oficial pentru data de 30 mai. Bacăul fiind o asociație în care se concurează mai mult pentru concursurile de fond și maraton, pentru început se vor organiza etapele din planul inițial, în timp ce primul fond, în măsura în care va fi posibil, va avea loc pe 20 iunie, iar primul maraton va fi organizat pe 04 iulie. „Am stabilit să avem prima etapă oficială pe 30 mai. Vom merge pe planul inițial și vor fi trei etape de Dărăbani, câte una pe fiecare weekend, iar dacă se va putea ieși peste graniță, pe 20 iunie o să avem primul fond. La fel și la maraton, dacă vom putea trece peste graniță, o să avem primul concurs pe 04 iulie”, a declarat Costel Irimia (foto stânga), președintele Asociației Columbofile Bacău.

Speranțe mari pentru Iași și Neamț să înceapă sezonul weeked-ul viito
r
Tot pentru weekendul viitor, 23-24 mai, s-a stabilit prima etapă și pentru asociațiile Neamț și Iași, însă fiind două județe vecine cu județul Suceava, unde a fost decretată carantina totală, deocamdată lucrurile sunt incerte. Cert este că se așteaptă recomandările autorităților pentru perioada de alertă în care vom intra peste două zile, care vor influența automat startul sezonului în cele două asociații. De exemplu, pentru a ajunge pe locul de lansare pentru primul concurs, mașina de transport a Asociației Iași va trebui să tranziteze Suceava și deocamdată nu se cunosc condițiile în care se va putea face acest lucru. „Noi ne-am dori să începem pe 23, dar nu pot spune că este stabilit oficial. Așteptăm comunicările pentru perioada de alertă și vom vedea ce ni se va cere. Sperăm să putem începe și să organzăm etapele stabilite inițial, după care vom vedea, la momentul respectiv, ce etape se vor face peste graniță”, a precizat Florin Spînu, președintele Asociației Columbofile Iași.
În condițiile în care am traversat o perioadă foarte grea, inedită, cu măsuri destul de dure, sezonul 2020 are deja o întârziere de aproape trei săptămâni. Cu toate acestea, organizarea de etape oficiale începând cu weekendul viitor în mai multe asociații din țară este un fapt mai mult decât îmbucurător și care ne dă mari speranțe că vom recupera mare parte din acest an competițional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO