Argeşul a dat lovitura: columbofilii Lupu şi Pietraru, câştigătorii Tokmak Național 2020!

Pe 18 iulie s-a desfășurat una dintre cele mai importante etape naționale de maraton din zona de sud a României, mai exact, concursul Tokmak Național. Etapa, organizată de Asociația Columbofilă Dolj „Gelu Ioan Gătejescu“, a reunit toți columbofilii din județele regiunii columbofile Oltenia, depășind zece mii de porumbei la linia de start și peste 900 de columbofili. Argeșeanul Ilie Lupu este cel care a reușit să câștige locul 1 pe lansare, în timp ce la crescători, cel mai bun punctaj a fost cel al crescătorului Ovidiu Pietraru, din aceeași asociație columbofilă.

Anul acesta, Tokmak Național a reprezentat angajarea a 10.660 porumbei și participarea a 901 columbofili din asociațiile Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș și Teleorman. Astfel, distanțele de concurs au început de la peste 800 de km la crescătorii din Argeș și Teleorman și au ajuns până la peste 1.000 de km, la crescătorii din Mehedinți. Lansarea a fost un foarte matinală, porumbeii fiind eliberați la ora 05:10. Primele sosiri au fost anunțate după mai bine de zece ore de la lansare, iar fericiții câștigători sunt Ilie Lupu, la porumbei, și Ovidiu Pietraru, la crescători, ambii fiind membri ai Asociației Columbofile Argeș.

Ilie Lupu câștigă Tokmak Național 2020 cu femela RO-18-0343150

Piteșteanul Ilie Lupu este un crescător pasionat de zborurile de fond și maraton, iar sezonul actual poate fi considerat unul foarte bun pentru el. După o prestație excelentă la primul concurs de maraton al sezonului, Ilie Lupu reușește o adevărată performanță la al doilea concurs de maraton. Datorită femelei RO-18-0343150, care a ajuns în crescătorie la ora 15:22:16 (855km; 1.397 m/min), Ilie Lupu își poate nota în palmares un rezultat important: locul 1 din 10.660 porumbei la Tokmak Național 2020. „Concurez din anul 2005 și particip la etapele de fond și maraton. Porumbeii îi concurez la văduvie, fiind despărțiți înainte de prima etapă din acest an. Femela care a câștigat concursul este un produs al încrucișărilor pe care le-am făcut în crescătorie, fără a avea o origine spectaculoasă. În timpul sezonului am folosit mâncare de la mai multe firme, iar pregătirea a constat în antrenamente intense în jurul crescătoriei, fără să îi duc cu mașina”, a precizat Ilie Lupu.

Ovidiu Pietraru câștigă locul 1 la crescători

Așa cum aminteam, Ovidiu Pietraru este columbofilul care, la aceeași etapă, a câștigat locul întâi la crescători. El a abordat concursul Tokmak Național cu o echipă de 13 porumbei, din care a reușit să claseze nu mai puțin de șapte, adică peste jumătate. Primul său porumbel de echipă, un mascul de 2017, s-a clasat pe locul al doilea pe lansare. El a fost urmat de un alt porumbel din echipă, de data aceasta o femelă reprodusă în 2016, care s-a clasat pe locul 56 pe concurs. Împreună, cei doi porumbei au acumulat un total de 5,44 puncte de penalizare și i-au adus lui Ovidiu Pietraru locul 1 Crescători Tokmak Național 2020. „Concurez aproximativ din anul 2008, iar marea majoritate a porumbeilor mei provin de la Adrian Tănase. Îmi plac foarte mult etapele derby și mă concentrez maxim pentru a câștiga de fiecare dată. La Tokmak Național nu este pentru prima dată când am câștigat un loc important la aceste etape. Concurez la natural și în fiecare an țin între 15 și puțin peste 20 de porumbei. Am mizat pe cei doi porumbei, să facă parte din echipă, pentru că au origini foarte bune și arătau toate semnele specifice formei. Pregătirea pentru Tokmak Național a început un un tratament riguros împotriva problemelor respiratorii și a continuat cu o mâncare consistentă, pentru ca porumbeii să își ia cât mai mult din ceea ce au nevoie din hrană. De asemenea, i-am angajat la etapa de viteză organizată înainte de îmbarcarea pentru maraton”, a explicat Ovidiu Pietraru.

În ceea ce privește clasamentele județene, acestea sunt următoarele:

Dolj: 2.628 porumbei/174 crescători; locul 1 porumbei și crescători: Florin Iancu;

Gorj: 730 porumbei/84 crescători; locul 1 porumbei și crescători: Diță și Raul Catanoiu;

Mehedinți: 1.276 porumbei/125 crescători; locul 1 porumbei: Mihai Vulpasin; locul 1 crescători: Cosmin Frățilescu;

Olt: 2.568 porumbei/205 crescători: locul 1 porumbei: Claudiu Iancu; locul 1 crescători: Costin Brezoi;

Vâlcea: 1.069 porumbei/96 crescători; locul 1 porumbei: Silviu Tătuț+Biță; locul 1 crescători: Team Catrinescu;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO