Harkov Național, o etapă câștigată de Adrian Ioniță (PH) și Marius Rudaru (BB)

Pentru zona Munteniei, Asociația Columbofilă Prahova este cea care coordonează, în premieră, organizarea etapei Harkov Național, concurs care s-a desfășurat pe 18 iulie. Distanțele au fost demne de o etapă adevărată de maraton, primii crescători de pe direcția de zbor având peste 900 de km aerieni. Mai mult decât atât, s-a ajuns și la distanțe de peste o mie de km, iar dificultatea dată de numărul mare de km pe care porumbei au trebuit să îi zboare a fost dublată și de o participare pe măsură. La porumbei, clasamentul este deschis de prahoveanul Adrian Ioniță, iar la crescători, locul întâi a fost câștigat de Marius Rudaru, membru al Asociației Columbofile București.

Numărul de porumbei angajați pentru concursul Harkov Național, organizat de Asociația Columbofilă Prahova, a fost de 4.955. De asemenea, au participat 587 de crescători din asociațiile Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, București, Ilfov, Argeș, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu și Prahova. Vremea a permis eliberarea porumbeilor încă de la prima oră a dimineții (05:02), astfel că primii porumbei au început să sosească destul de devreme, adică după aproape 12 ore de zbor.

Adrian Ioniță (PH) își trece în cont o victorie uriașă

Pentru crescătorul Adrian Ioniță, din Asociația Columbofilă Prahova, concursul Harkov Național din acest an va fi unul de neuitat. Motivul este unul ușor de intuit: datorită femelei RO-18-0477317, Adrian Ioniță câștigă locul 1 pe lansare, împotriva a 4.955 de porumbei. Concurată la natural, femela a terminat cursa de 951 de km la ora 16:57:06, zburând cu o viteză medie de 1.330 m/min. Deși a câștigat o etapă clasică de maraton, trebuie să amintim că femela provine, pe linia tatălui, din porumbei de viteză. „Sunt pasionat de porumbei de mic, concurez de mulți ani, dar nu am o anumită categorie pe care o urmăresc. Porumbeii îi concurez la natural, femela câștigătoare având la plecare ouă de 10 zile. Ea a participat la concursurile cu puii din anul 2018, iar la vârsta de un an am concurat-o puțin mai lejer, cu scopul de a o lăsa să se maturizeze și să o concurez ulterior la maraton. Pe linia tatălui, femela provine din porumbei Van de Poel, iar pe linia mamei, are în spate porumbei de la Cosmin Olteanu, pe linie de Van de Pasch, Van Dyck și Janssen. În timpul sezonului am folosit amestecurile pentru concurs produse de Versele Laga, iar pentru a pregăti porumbeii pentru acest concurs, i-am dus la mai multe antrenamente de la distanța de 50 de km”, a declarat Adrian Ioniță.

La crescători, primul loc a fost câștigat de bucureșteanul Marius Rudaru

Concurența la această etapă a fost una acerbă și la crescători. Cum aminteam mai sus, au participat 587 de columbofili din 11 județe, ceea ce a presupus o paletă geografică destul de largă. Dar, dintre aceștia, cel mai bine s-a descurcat bucureșteanul Marius Rudaru, cel care a reușit să își adjudece primul loc al clasamentului, cu un coeficient de 9,89 puncte de penalizare. O echipă de 12 masculi văduvi a fost angajată la acest concurs, iar opt dintre ei au reușit să claseze. Rezultatul realizat de Marius Rudaru a fost posibil datorită faptului că primii doi porumbei care au sosit în crescătoria sa, la orele 18:07:31 și 18:09:55, au fost dintre cei cinci nominalizați pentru echipă, iar clasarea pe locurile 22 și 27 a fost suficient de bună pentru a acumula cel mai bun punctaj la crescători. Nu în ultimul rând, facem precizarea că distanța pe care au trebuit să o zboare porumbeii lui Marius Rudaru a fost de 999 de km. „Concurez doar cu masculi văduvi, deoarece timpul nu îmi permite să îngrijesc la fel de bine ambele sexe. Cei doi masculi sunt porumbei cu experiență, care au concurat foarte bine și în sezoanele trecute. Mai mult decât atât, sunt aceeași porumbei cu care am făcut echipa și la etapa trecută de maraton din asociația noastră, la care am câștigat tot locul 1 la crescători. Porumbeii se antrenează doar dimineața, iar în weekend încerc să le fac câteva antrenamente cu mașina, iar când sosesc, femelele îi așteaptă în compartimente”, a precizat Marius Rudaru (foto dreapta).

Din punct de vedere al clasamentelor județene, chiar dacă au participat crescători din 11 asociații, nu toate au îndeplinit numărul minim de porumbei și crescători necesar pentru realizarea clasificării. Singurele care au depășit cifrele cerute au fost asociațiile Buzău, Dâmbovița, Prahova și București. Din Buzău, la Harkov Național au participat 53 de crescători, iar numărul de porumbei angajați a fost de 504. Locul 1 județean la porumbei și crescători a fost câștigat de Petrică Muscalu. Din Dâmbovița, au participat 107 crescători și au fost angajați 1.080 porumbei. Daniel Ilie a câștigat locul 1 județean la porumbei, iar Team T. s-a impus, la nivelul județului, în clasamentul crescătorilor. Din Prahova, au fost 159 de participanți și 942 de porumbei. Adrian Ioniță, câștigătorul etapei, este, implicit, și câștigătorul locului 1 județean, iar la crescători a câștigat Alin Caprita. Nu în ultimul rând, din București, 159 de columbofili au luat parte la etapa Harkov Național, iar numărul de porumbei angajați a fost 1.548.  Aici, locul 1 la porumbei a fost câștigat de tandemul Marcu M. & Stancu S., cei care au ocupat locul al doilea și pe lansare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO