Szekely, Tîlvîc şi Floștoiu, „regii“ Vitezei în sezonul 2020

Despre categoria Viteză știm că este una foarte disputată, mii de porumbei din toată țara concurând pentru unul dintre locurile de pe podiumul național. În ultimele sezoane, campionii naționali ai României la această categorie ne-au obișnuit să realizeze punctaje foarte mici, de regulă de doar o cifră, ceea ce arată nivelul foarte ridicat la care se concurează, dat fiind faptul că discutăm despre o normă care se compune din cinci etape. Sezonul dificil la care am asistat anul acesta se reflectă și în punctajele porumbeilor din top 3 național Viteză Maturi 2020, care sunt ceva mai mari decât în trecut. Cu toate acestea, Miklos Szekely (AB), George Tîlvîc (VL) și Marius Flostoiu (PH), ocupanții primelor trei locuri naționale la categoria Viteză Maturi, merită toate aprecierile noastre.

În sezonul 2020, ordinea pe cele trei locuri ale podiumului național s-a făcut la diferență de doar câteva sutimi. Campionul național de anul acesta, aparținând lui Miklos Szekely, din Blaj, a reușit această performanță cu un coeficient de 10,30 de puncte. Pe locul al doilea, la diferență de doar 16 sutimi, s-a clasat porumbelul vâlceanului George Tîlvîc, iar un alt mascul, al columbofilului Marius Flostoiu, membru al Asociației Columbofile Prahova, a completat podiumul național cu 10,65 puncte.

Miklos Szekely (AB), campionul național al categoriei Viteză Maturi 2020

Pentru columbofilul Miklos Szekely titlul național câștigat anul acesta nu este o noutate. În cazul columbofilului din Blaj putem vorbi doar de o reconfirmare a faptului că deține porumbei foarte buni și, la fel de important, știe cum să îi concureze cu rezultate maxime. Cât despre porumbel, masculul cu seria RO-17- 0583077, ar fi suficient să spunem că este nepotul legendarului porumbel „Gentleman” al lui Matei Romulus. El a reușit să obțină cel mai bun punctaj din România la categoria Viteză Maturi prin clasarea a cinci etape cu distanțe cuprinse între 147 și 384 de km, iar patru dintre cele cinci punctaje cumulate pentru realizarea normei au fost contorizate din clasamentele generale. Astfel, masculul lui Miklos Szekely a avut următoarele clasări: locul 4/5.742 porumbei (147 km), locul 3/4.062 porumbei (247 km), locul 4/5.023 porumbei (196 km), locul 1/451 porumbei (384 km) și locul 4/685 porumbei (384 km). „Masculul este reprodus dintr-un fiu al porumbelului numit Gentleman al lui Matei Romulus și o femelă de la colegul meu de club Călin Medriș. Face parte dintr-o familie foarte bună. De exemplu, tot în crescătoria mea, o soră a lui s-a clasat de două ori pe locul 3 național la categoria As Speed. A fost concurat la văduvie tot sezonul, înainte de separare reproducând o serie de pui. Pentru hrănire am folosit tot sezonul mai multe amestecuri de la firmele Versele Laga și Vanrobaeys, dar nu pot spune că am o metodă anume de a hrăni. Porumbeii primesc hrana în funcție de etapa care urmează și de condițiile meteo. Se antrenează acasă de două ori pe zi, iar când vremea și timpul meu îmi permit, îi duc la mai multe antrenamente de maxim 40 de km pe săptămână”, explică Miklos Szekely.

George Tîlvîc, vicecampion național Viteză Maturi cu porumbelul RO-18-1050529

La al doilea an după revenirea în competițiile columbofile, George Tîlvîc, din Vâlcea, a reușit cele mai importante rezultate din cariera sa de până acum: locul 2 Național Viteză Maturi și locul 1 Național Demifond Maturi. Cele două performanțe au fost posibile datorită masculului RO-18-1050529, iar columbofilul vâlcean este o dovadă clară că, atunci când se vrea, „nu pot” nu își găsește locul. „De doi ani de zile am revenit în sportul columbofil. Nu îmi este deloc ușor, pentru că sunt nevoit să fac zilnic 30 de km pentru a ajunge la porumbei, dar rezultate ca cele realizate anul acesta mă motivează să continui. Masculul are o poveste interesantă. El este o combinație Van de Pasch cu Drapa și ca pui nu a fost concurat. Anul trecut a concurat, dar fără să facă vreo normă, iar anul acesta a reușit aceste performanțe. Pentru că am concurat la văduvie, la unele etape am încercat să îl motivez. Fie i-am închis femela în boxă și a găsit-o acolo când a sosit, fie i-am închis un mascul în boxă înainte de a îl îmbarca. De regulă, eu mă feream de astfel de trucuri, dar după ce am văzut că are câteva etape bune, am încercat să îl mențin în formă maximă. Mâncarea și suplimentele pe care le folosesc sunt de la Vanrobaeys. Porumbeii se antrenează o singură dată pe zi, iar anul acesta nu le-am făcut antrenamente cu mașina între etape”, a precizat George Tîlvîc. Trebuie precizat că etapele cu care masculul lui George Tîlvîc a făcut această performanță sunt mai mult de Demifond decât de Viteză (332 km, 399 km, 224 km), iar clasările realizate sunt următoarele: locul 9/7.594 porumbei (332 km), locul 16/12.068 porumbei (399 km), locul 1/635 porumbei (399 km), locul 8/2.817 porumbei porumbei (399 km) și locul 29/8.215 porumbei (224 km).

În 2020, Marius Floștoiu completează top 3 național Viteză Maturi

Ocupantul locului 3 național Viteză Maturi de anul acesta este Marius Floștoiu, columbofil care concurează în Prahova, una dintre cele mai competitive grupări când vine vorba de etapele scurte. Campionul său este tot un mascul, RO-18-2085284, și a câștigat anul acesta nu mai puțin de… șase trofee naționale: 1 Național H Maturi, 2 Național General Maturi, 3 Național General Palmares, 3 Național As Speed Maturi, 3 Național Demifond Maturi și 3 Național Viteză Maturi. Coeficientul de 10,65 puncte de penalizare la Viteză a fost realizat după ce a s-a clasat pe locul 2/12.427 porumbei (142 km), locul 1/547 porumbei (384 km), locul 1/474 porumbei (384 km), locul 28/8.690 porumbei (384 km) și locul 3/900 porumbei (384 km). „Masculul este o încrucișare de mai multe linii de porumbei pentru etape scurte, tatăl său fiind un porumbel Louis van Loon. L-am concurat la văduvie, iar pentru a-l motiva am încercat mai multe opțiuni. Cel mai bine a venit atunci când l-am lăsat în boxă, unde avea și cuibarul, înainte de etapă sau când în boxa lui am băgat un alt mascul cu femela lui. Am încercat la două etape să îl las cu femela înainte de îmbarcare, dar a venit rău la acele concursuri și am renunțat la această metodă. Din 12 etape câte a concurat, la opt a fost primul sosit acasă. În sezon am folosit hrană de la Versele Laga și Bayers și i-am antrenat de două-trei ori pe săptămână de la aproximativ 90 de km”, a declarat Marius Floștoiu.

Așadar, aceștia sunt cei trei porumbei de pe podiumul național al categoriei Viteză Maturi de anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO