Doljenii domină autoritar categoria Viteză Crescător în 2020

Categoria Viteză Crescător, ca orice categorie dedicată columbofililor, are menirea de a scoate în evidență priceperea columbofilului. „Flerul” unui columbofil se evidențiază cel mai bine atunci când, la o etapă sau mai multe, reușește să îi descopere pe cei mai în formă porumbei ai săi, pe cei mai pregătiți din toate punctele de vedere și echipa este „prinsă” cu succes. Pe lângă acest aspect, dacă te afli și în posesia unor porumbei foarte buni, capabili să câștige concurs după concurs, normele foarte bune la categoria Crescător sunt ușor de realizat. Așa s-a întâmplat și în cazul columbofililor George Vochin (DJ), tandemul Poenaru+Călin (DJ) și trio-ul Șanta+Zlibuț+Fildan (BH), clasați pe primele trei locuri în clasamentul național al categoriei Viteză Crescător.

Verificând centralizările etapelor cu ajutorul cărora columbofilii amintiți mai sus vor intra în posesia unuia dintre cele trei trofee naționale, putem spune că diferențierea lor s-a făcut pe criteriul numărului de locuri întâi câștigate în clasamentul crescătorilor. George Vochin, campionul categoriei Viteză Crescător anul acesta, de exemplu, a realizat norma doar cu etape de locul 1 pe lansare. Să reținem că discutăm despre o categorie pentru care sunt necesare cinci concursuri.

George Vochin (DJ), campion național Viteză Crescător 2020

După cum am amintit, în cazul lui George Vochin, ocupantul locului 1 național, vorbim de realizarea normei Viteză Crescător cu cinci locuri întâi pe lansare, la etape de la 147 de km, până la concursuri de 367 de km. Coeficientul realizat la aceste etape este 18,10 puncte, iar punctajele a trei din cele cinci etape au fost luate din clasamentele generale. „Aproximativ 50 de porumbei sunt concurați în fiecare an la etapele cuprinse între 100 și 700 de km, porumbei care provin din liniile Elzinga, Koopman, Dijkstra și Schaerlaeckens. Folosesc trei tipuri de hrană de la Versele Laga: Gerry, Superstar și Energy. Porumbeii sunt așteptați cu Gerry de la concurs, următoarele zile vor primi Gery cu Superstar, iar pe final de săptămână Superstar cu Energy. Fac două antrenamente pe săptămână la distanța de 80 de km și urmăresc comportamentul porumbeilor. Pentru a miza pe ei la echipă trebuie să se antreneze foarte bine înainte de etapă, să se hrănească bine. Practic, să aibă un comportament din care să îmi dau seama că sunt în formă, iar columbofilii știu ce înseamnă acest lucru. Anul acesta, cei mai constanți porumbei ai mei la categoriile scurte, care m-au ajutat și la echipă, sunt cei de pe locurile 7 și 9 național la Viteză Maturi”, a explicat George Vochin (foto dreapta).

Locul 2 Național, „merge” tot în Dolj

Pe al doilea loc al clasamentului național la categoria Viteză Crescător se poziționează tandemul doljean Poenaru+Călin (foto stânga), format din columbofilii Constantin Poenaru și Răzvan Călin. Uniți atât de legăturile familiale, cât și de pasiunea pentru porumbei, cei doi columbofili doljeni, membri ai clubului Băilești, au avut un sezon 2020 foarte bun. Locul doi național la categoria la care ne referim azi a fost câștigat după ce la trei etape s-au clasat pe locul întâi în clasamentul crescătorilor, completate de un loc 2 și un loc 4. În urma acestor prestații, tandemul Poenaru+Călin a acumulat 29,91 puncte de penalizare. „Cam trei sferturi din lotul de zbor sunt porumbei care participă la tot ce înseamnă etape în țară, fiind angajați săptămână de săptămână. Concurăm la văduvie totală, iar pentru hrănire folosim gama de mâncare de la Versele Laga. Facem mai multe antrenamente între etape, în funcție și de cum se prezintă porumbeii. Totodată, încercăm să urmărim pe cei mai în formă dintre porumbei, având în vedere cât de repede se recuperează, felul în care se antrenează, cât de repede își recapătă vitalitatea după un concurs și alte aspecte. În acest fel, încercăm să selectăm cei mai pregătiți porumbei din lotul de zbor și să mizăm pe ei pentru echipă. Ne folosim și de porumbeii cu experiență, cum este, de exemplu, campionul național de la As Național Palmares, care ne-a ajutat la echipă de fiecare dată”, a menționat Răzvan Călin.

Șanta + Zlibuț + Fildan, locul 3 Național Viteză Crescători 2020

Podiumul național al categoriei Viteză Crescător în acest sezon a fost completat de trio-ul Șanta+Zlibuț+Fildan din Bihor, format din crescătorii Ioan Șanta, Sebastian Zlibuț și Ionuț Fildan. Prestația celor trei columbofili la categoria Viteză Crescător a fost una foarte bună în timpul sezonului, câștigând trei etape, iar celelalte două contorizate pentru realizarea normei sunt de locul 2 pe lansare. Cu astfel de rezultate în clasamentul crescătorilor, punctajul realizat de echipa bihoreană este de 34,19 puncte de penalizare, suficient încât să câștige locul 3 Național Viteză Crescător. „Concurăm la etapele de 300-600 de km, iar ca linii de porumbei avem Leo Heremans, Vandenabeele și Feldotto. În mare parte, acești porumbei provin de la tandemul Filip+Birtalan. Îi concurăm la văduvie totală și pentru hrănire, în timpul sezonului, am folosit amestecurile Gerry și Superstar de la Versele Laga, plus Energy de la Bayers. De asemenea, am făcut două antrenamente pe săptămână, între etape, de la distanța de 50 de km”, a explicat Ioan Șanta (în poza din dreapta, alături de Ionuț Fildan).

În concluzie, accederea pe podiumul național se face pe baza unor prestații extraordinare. Să câștigi de cinci ori sau de trei ori locul întâi la crescători sunt dovezi clare de capacitate columbofilă, motiv pentru care, premianții categoriei Viteză Crescător de anul acesta merită toate aprecierile noastre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO