Constănțeanul Ion Caranica, campion național la As Fond în 2020

As Fond, a cărei normă se realizează prin clasarea a cinci etape de fond, este o categorie cu totul specială. Începând cu sezonul 2020, Regulamentul Național Columbofil al Federației Naționale a prevăzut ca această categorie să fie realizată doar cu etape de demifond-fond și fond, adică cu distanța mai mare de 475 km. Dificultatea categoriei este dată de faptul că într-un sezon competițional, de regulă, se organizează doar cinci concursuri de fond. Astfel, porumbeii concurați pentru As Fond trebuie să claseze toate etapele de fond la care sunt angajați într-un an competițional. Acesta este și motivul pentru care, la finalul sezonului 2020, doar 626 de porumbei maturi au realizat norma As Fond.

Dintre cei 626 de porumbei maturi care au clasat cinci concursuri de fond în sezonul 2020 și au îndeplinit norma categoriei As Fond, cel mai bun punctaj a fost obținut de femela RO-17-0184039, concurată de constănțeanul Ion Caranica. Coeficientul său este de 39,39 puncte de penalizare, suficient încât să fie campioana națională a categoriei. Ea este urmată tot de o femelă, RO-18-0341719, concurată de frații Barbu, din Argeș, care a încheiat norma la As Fond cu 49,03 puncte de penalizare. Podiumul național este completat de frații Cărbune, din Dolj, de data aceasta fiind vorba despre un mascul. Seria sa este RO-17- 0437643, iar punctajul realizat la As Fond este de 62,21 puncte de penalizare.

Femela RO-17-0184039 îi aduce lui Ion Caranica (Constanța) trofeul de campion național

Campioana lui Ion Caranica a fost concurată după metoda „la natural” și a reușit să vină în topul clasamentelor la toate cele cinci etape de fond pe care le-a organizat Asociația Constanța. Lansarea pentru aceste concursuri s-a făcut din localitatea Medika din Ucraina, etape care pentru Ion Caranica au avut distanța de 760 km. Femela columbofilului constănțean a reușit să se claseze, la aceste concursuri, pe locurile 2/1.987 porumbei, 2/1.699 porumbei, 4/896 porumbei, 6/957 porumbei și 14/529 porumbei, având, în afară de rezultatul de la As Fond Maturi, și locul 5 Național Fond Maturi. „Eu concurez doar la natural, iar această femelă, care este o încrucișare de porumbei Gust Christiaens, Vandenabeele și Koopman, a sosit foarte bine pe ouă ciocnite sau pe pui de aproximativ 10 zile. Am folosit hrana poloneză Flornas, amestecul Champion Turbo, la care am mai adăugat și alte semințe. Pentru recuperare am folosit ceaiuri, miere și lămâie, a doua zi după concurs porumbeii au primit Belgasol, iar la etapele mai grele au primit și proteine. Pentru pregătire, am folosit Ro200, iar în cursul săptămânii au primit măcar o masă cu drojdie de bere. Din vina mea, pentru că nu am fost acasă când a sosit și nici ceasul nu a fost aprins, femela are o etapă 26 de puncte de penalizare, în condițiile în care norma este încheiată cu 39 de puncte”, a explicat Ion Caranica.

Frații Barbu (Argeș) se clasează pe locul al doilea

Trofeul pentru locul 2 Național a fost câștigat tot de o femelă, RO-18-0341719, concurată de frații Barbu, din Argeș, care în încheiat norma la As Fond cu 49,03 puncte de penalizare. În cazul său discutăm de clasarea a patru concursuri de Snihurivka (674 km) și un concurs de Ivanivka (589 km), la care femela fraților Barbu a ocupat următoarele locuri: 3/6.513 porumbei, 2/1.653 porumbei, 10/1.307 porumbei, 34/3.070 porumbei și 100/3.492 porumbei. „Primele două etape de fond femela a concurat la văduvie. Dar, înainte de a doua etapă s-a stimulat singură, a ouat primul ou în mașina de transport și al doilea acasă, după ce a sosit. La a treia etapă a fost la natural, pe ouă, iar la etapa a patra a fost angajată pe pui mic. La al cincilea concurs de fond s-a repetat povestea. A făcut primul ouă acasă și pe al doilea în mașină. Tatăl său este un mascul concurat de mine, care ca origini este Jos Thone, de la Giani Antonescu, iar mama lui, bunica femelei, este Etienne Devos și Marcel Sangers, de la Simion Emil. Mama ei este de la prietenul meu, Tănase Adrian, femelă care a concurat și ea foarte bine, ca origine având frații Limburg și Nouwen-Paesen. Am folosit hrană de la Bayers, amestecurile Gaby Vandenabeele, Super Văduvie și Koopman, iar pregătirea și recuperarea am făcut-o cu produsele clasice pe bază de electroliți, aminoacizi și glucoză. Această femelă mai are și un frate foarte bun, care are palmares 3 ani la General, Fond și As Fond, iar dacă la As Fond se mai calcula palmaresul de trei ani la nivel național, ar fi avut locul 4 național. Totuși, este locul 3 pe provincie la As Fond Palmares 3 ani”, a declarat Viorel Barbu.

Frații Cărbune, din Dolj, câștigă locul 3 Național As Fond Maturi

Între cele două femele, pe podiumul național al categoriei As Fond Maturi își face loc și un mascul, concurat de frații Alexandru și Octavian Cărbune, din Amărăștii de Jos, județul Dolj. În cele cinci etape pe care le-a clasat, masculul celor doi tineri columbofili a acumulat un coeficient de 62,21 puncte de penalizare, după ce s-a clasat pe următoarele locuri: 1/10.740 porumbei (537 km), 8/2.592 porumbei (698 km), 8/803 porumbei (698 km), 80/3.422 porumbei (653 km) și 40/1.557 porumbei (698 km). „Mama acestui mascul a fost primită cadou de la mentorul nostru, Florin Cioacă, iar tatăl este de la George Popa. După ce au crescut câte un pui, porumbeii au fost văduviți cu două săptămâni înainte de primul concurs de fond și au continuat tot sezonul văduvi. Am folosit hrană de la Versele Laga, amestecurile Champion Plus, Gerry și Energy. Pentru recuperare după concursuri am folosit Tollyamin și drojdie de bere cu ulei de usturoi. De două ori pe săptămână, porumbeii au fost duși la câte un antrenament de 60-70 km, eliberându-i alternativ, adică o dată femelele primele, o dată masculii primii. Acesta a fost singurul procedeu prin care am încercat să îi motivăm”, a explicat Octavian Cărbune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO