Top 3 Național As Fond Tineret dominat de femele

Dacă despre porumbeii maturi am afirmat că sunt de apreciat pentru îndeplinirea normei categoriei As Fond, clasând cinci concursuri de fond din cinci posibile, la fel de apreciabili, sau poate chiar mai mult, sunt cei 380 de tineri zburători, yarlingi, care au reușit aceeași performanță în sezonul 2020 și se regăsesc în catalogul național. Dat fiind numărul mic de porumbei care au realizat această normă, indiferent de locul pe care îl ocupă în clasamentul național, se poate considera o reală performanță. Totuşi, un loc cu totul special trebuie să îl ocupe porumbeii care câștigă trofeele naționale acordate pentru această categorie.

Podiumul național al categoriei As Fond Tineret este ocupat de porumbeii columbofililor Alin Căpriță, din județul Prahova, tandemul bucureștean Florin Frățilă & Robert Mihăilă și tandemul Popa + Marin, din județul Dâmbovița. Campionul național este un mascul, cu seria RO-19-0903402, care are un coeficient de 39,50 de puncte de penalizare, urmat de femelele RO-19-0007040 și RO-19-0666659, care au obținut 123,78, respectiv 133,72 puncte de penalizare. Interesant de amintit este că opt dintre porumbeii de pe primele zece locuri ale campionatului național sunt femele.

Alin Căpriță (PH), campion național As Fond Tineret și vicecampion național Fond Tineret cu același porumbel

Toate cele cinci concursuri de fond pe care le-a clasat masculul lui Alin Căpriță au fost cu lansare din localitatea ucraineană Novhorodka, având distanța cuprinsă între 598 km și 637 km. La aceste concursuri, porumbelul columbofilului prahovean s-a clasat pe locurile 2/8.402 porumbei (598 km), 10/3.854 porumbei (621 km), 14/2.659 porumbei (637 km), 8/1.133 porumbei și 46/1.890 porumbei, devenind, cu punctajele realizate, campionul național al categoriei As Fond Tineret și vicecampion național la Fond Tineret. „În anul nașterii, puii participă la câteva antrenamente cu asociația, plus alte câteva antrenamente pe care le fac împreună cu câțiva prieteni cu mașina. Dar nu îi angajez mai mult de 300 de km și nici nu îi selectez la mână. Este primul an în care concurez pe această rută, după 10 ani de concursuri peste Ardeal. Porumbeii au zburat la văduvie. În februarie au fost preîmperecheați, au clocit 5 zile, după care au fost separați din nou. Au fost iarăși împerecheați, au reprodus un pui și cu aproximativ trei săptămâni-o lună înainte de prima etapă, au fost separați definitiv. Am folosit mai multe tipuri de hrană de la firmele Versele Laga și Vanrobaeys, dintre care aș aminti amestecul Dynamik. Între etape, porumbeii au fost duși la trei sau patru antrenamente, de la distanța de 40 de km, iar pentru pregătire și recuperare am folosit ceaiuri, glucoză, electroliți și recuperator hepatic”, a explicat Alin Căpriță.

Locul al doilea este ocupat de tandemul Florin Frățilă & Robert Mihăilă (BB)

Patru dintre cele cinci concursuri pe care le-a clasat vicecampioana națională a categoriei As Fond Tineret, concurată de tandemul Florin Frățilă & Robert Mihăilă, au fost cu lansare tot din localitatea Novhorodka (Ucraina), fiind aceleași concursuri la care a participat și masculul concurat de Alin Căpriță. Cel de-al cincilea concurs a fost Uman (555 km), unul dintre derby-urile clasice ale Asociației București. La aceste etape, vicecampioana tandemului bucureștean s-a clasat pe locurile 32 din 6.169 porumbei (684 porumbei), 57 din 6.467 porumbei (555 km), 119 din 9.211 porumbei (669 km), 187 din 4.311 porumbei (683 km) și 429 din 8.014 porumbei (684 km). „Pentru acest sezon am dispus de un lot de 79 de tineri, pe care i-am concurat la văduvie. Vreau să menționez că nu au concurat deloc ca pui, toți fiind înțărcați după 1 iunie. Femela aceasta, ca origini, este o încrucișare Vandenabeele cu Verkerk. Am folosit mai multe tipuri de amestec, de la firmele Bayers și Matador, iar pentru pregătire și recuperare am folosit suplimente de la Dr. Peeters, Versele Laga și Tollisan. O dată pe săptămână, între etapele de fond, porumbeii au fost duși la un antrenament de la 60 de km. Pot să spun că fondul reprezintă o categorie aparte pentru noi, iar rezultatele din acest an ne-au mulțumit cu adevărat. La nivel de București avem patru porumbei în primii șase la Fond Tineret și locurile 1 și 3 la As Fond Tineret”, a precizat Florin Frățilă.

Tandemul Popa + Marin (DB) a câștigat locul 3 Național

Pe locul al treilea național s-a clasat tandemul Popa + Marin, din Asociația Columbofilă Dâmbovița. Femela lor a clasat cinci concursuri cu lansare tot din Novhorodka (Ucraina). De fapt, discutăm despre aceleași cinci concursuri ca în cazul celor doi porumbei de mai sus, deoarece cele trei asociații, Prahova, Dâmbovița și București, au concurat în protocol la etapele de distanță. Pentru tandemul Popa + Marin, etapele de fond au avut distanțe ceva mai mari (641-679 km), la care femela lor a obținut următoarele clasări: locul 1 pe lansare, din 8.014 porumbei, 13/12.397 porumbei, 65/4.119 porumbei, 129/4.311 porumbei și 800/9.211 porumbei. „Este o femelă 100% Florea Sorin. Mama ei este de la Marcelin Șoloț, dar din porumbei de la Forea Sorin, iar tatăl ei a fost achiziționat de mine de la licitația domnului Florea. Mama ei a fost concurată la Piatra Neamț, unde a avut sosiri foarte bune, inclusiv locuri de 1 la nivel de centru. În general, are în pedigree porumbeii pentru categoriile de o zi. A concurat patru etape ca pui, clasându-le pe toate patru. Tot ca pui s-a împerecheat cu un mascul, cu care a rămas și anul acesta. La primul fond, masculul ei s-a pierdut, dar ea a refuzat să se împerecheze cu alt porumbel. Pentru hrănire am folosit diferite amestecuri de la Bayers. Aș aminti Long distance, Koopman, Gaby Vandenabeele, Build up și Energy. Pentru pregătire și recuperare am folosit produse de la Bayers pentru etapele din țară și produsele de la Dr. Peeters pentru concursurile de peste graniță, dar și suplimente naturiste ca Spirulina sau gălbenuș de ou. Fac și antrenamente între etape, de la aproximativ 70 km, și de foarte multe ori îi lansez ca să ajungă acasă seara”, a explicat Alexandru Popa (foto dreapta).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO