Maraton Național Maturi, un nou sezon cu punctaje foarte mici

Prima dintre categoriile care se realizează cu etape de maraton este Maraton Național, a cărei normă se îndeplinește prin clasarea a două concursuri cu distanța mai mare de 760 km. Categoria Maraton Național poate fi realizată de porumbei maturi, yarlingi și chiar pui, însă în materialul de azi vom aborda doar secțiunea dedicată porumbeilor maturi. Aici, primele trei locuri naționale sunt ocupate de Florian Cernitu (Olt), Constantin Stoian (BB) și Alexandru Sorescu (BZ).

Categoria Maraton Național este una dintre cele mai disputate de către columbofilii care participă la astfel de concursuri, iar în ultimele sezoane, anvergura pe care au luat-o concursurile de maraton este una considerabilă. Tot mai multe asociații optează pentru concursuri de maraton organizate împreună, chiar și în afara etapelor naționale, protocoale care se extind până la nivelul provinciilor, iar rezultatul se vede în Catalogul Național al categoriei. Astfel, pe primele 20 de locuri naționale găsim columbofili din patru din cele cinci provincii columbofile ale României.

Florian Cernitu (OT), campion național Maraton Național 2020

În sezonul 2020, campionul național al categoriei Maraton Național este Florian Cernitu, membru al Asociației Columbofile Olt. Acest rezultat a fost realizat de femela 0542324/2017, care în cele două concursuri de maraton pe care le-a clasat (912, 934 km), a acumulat un punctaj de 0,84 puncte de penalizare, al treilea cel mai bun punctaj înregistrat în România, până acum, la această categorie. Avem, astfel, al treilea sezon consecutiv în care campionul național al acestei categorii realizează un punctaj de mai mic de un punct de penalizare. Etapele cu care femela lui Florian Cernitu ocupă locul 1 național au fost Tokmak (912 km) și Tokmak Național (934 km), la care s-a clasat pe locurile 1 din 9.757 porumbei și 4 din 5.401 porumbei. „Tatăl femelei este un mascul de la Paul Woolliss, consangvin pe Palona, porumbel care a câștigat locul 1 la concursul Palamos, 1312 km. Mama este o femelă de la Alexandru Cazacu și are ca străbunici pe Euro Diamont, Rivaldo și Nirvana. Femela a concurat la natural, plecând la ambele etape de maraton pe care le-a zburat cu poziții destul de proaste. La primul Tokmak a depus ambele ouă în mașină, iar la al doilea concurs de maraton a apucat să facă acasă doar un nou și cel de-al doilea l-a făcut, iarăși, în mașină. Am folosit amestecurile Galaxy Sport Light și Koopman de la Bayers, iar pentru că porumbeii sunt la natural și nu se antrenează prea mult, stau toată ziua afară. Între concursurile de maraton sunt duși la două antrenamente, la distanța de 50 și 80 km. Prefer să fie lansați la prânz, pe caniculă, dar nu este o regulă. Așa cum se cunoaște, eu sunt plecat din țară, iar de porumbei se ocupă părinții mei și un foarte bun prieten, Marius Mărtescu. După acest rezultat foarte bun, sper la o clasare foarte bună și în campionatul World Best Pigeon, unde șansele sunt foarte mari”, a declarat Florian Cernitu.

Constantin Stoian (BB) este vicecampion național

Bucureșteanul Constantin Stoian este vicecampionul național al acestei categorii, datorită masculului 4061444/2018. Acesta s-a clasat pe locul 2 din 5.922 porumbei la concursul Dnipro (832 km) și pe locul 4 din 4.955 porumbei la concursul Harkov Național (987 km). În urma acestor sosiri foarte bune a acumulat 1,15 puncte de penalizare, coeficient cu care ocupă a doua treaptă a podiumului național. „În trecut am concurat la etapele de viteză și demifond, categorii la care am obținut rezultate foarte bune la nivel de club, asociație și chiar național. Începând cu anul 2016, din diverse motive, am trecut către maraton, având anul trecut locul 27 la Maraton pe Asociația București. În acest sezon, și din cauza pandemiei, nu am vrut să mai concurez, dar la insistențele fiului meu am participat. Am avut un lot de 40 de porumbei, pe care i-am concurat văduvi, fiind împerecheați în prima săptămână din aprilie și separați după ce au crescut câte un pui. Am folosit hrană de la Versele Laga, amestecul Champion Plus, căruia i-am mai adăugat eu orez, sorg alb și alte semințe. Pentru recuperare și pregătire am folosit Avipharm și Tollyamin. De două ori pe săptămână porumbeii au fost duși la câte un antrenament de 60 de km, la întoarcere având voie să stea împreună. Ca origini, acest mascul este fiul unui mascul de la George Vochin, consangvin pe Tevez și Miss Gijsje, iar mama masculului este reprodusă din porumbei de Batemburg”, a menționat Constantin Stoian.

Alexandru Sorescu (BZ) ocupă locul 3 Național

Ultimul și cel de-al treilea premiu național al categoriei Maraton a fost revendicat sezonul acesta de Alexandru Sorescu, din Asociația Buzău. Acesta este fiul cunoscutului columbofil Paul Sorescu, care concurează în aceeași asociație ca parte a tandemului Oancea + Sorescu și care s-a ocupat și de câștigarea acestui trofeu național. Titlul a fost câștigat cu masculul 9005391/2018, care a clasat etapele Bielsk 2 (874 km), pe locul 1 din 2.693 porumbei, și Terespol (784 km), pe locul 3 din 2.862 porumbei, realizând un punctaj de 1,42 puncte de penalizare. „Am avut un concurs foarte greu în cealaltă crescătorie, de unde concurez în tandem, am pierdut o bună parte din porumbei și așa mi-am făcut timp și pentru porumbeii de maraton, pe care eu îi țineam mai mult pentru fiul meu. Porumbeii au concurat la natural, dar pentru că am început târziu, nu am participat nici la primul fond și nici la primul maraton. În mod normal, acest mascul trebuia să meargă la etapa Harkov Național, dar l-am uitat acasă. Am fost nevoit să îl angajez la etapa asociației, Bielsk, unde a câștigat locul 1 pe lansare. Când l-am îmbarcat avea un pui de 6-7 zile. Femela lui nu a mai venit de la etapă, dar el a crescut în continuare puiul, singur, poziție de pe care l-am angajat la al treilea maraton, la care a luat locul 3 pe lansare. Am folosit un amestec de hrană produs la Târgoviște și un amestec polonez, vitamine și electroliți de calitate, dar și tratamente după fiecare maraton. Din cauza vecinilor nu pot să antrenez porumbeii acasă. Pot să spun că ei se odihnesc foarte mult și sunt duși doar la două antrenamente pe săptămână, la 30 și 60 km. Ca origine, acest mascul este o combinație de Carteus cu Schreurs-Hauben și Van Der Wegen, pe linia lui Barcelona 223”, a explicat Paul Sorescu.

Avem, astfel, prin punctajele realizate de primii trei porumbei din Catalogul Național, un nou sezon în care pentru categoria Maraton Național s-a concurat acerb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO