Moldova, la putere în 2020 la categoria Maraton Tineret

Aproape trei mii de porumbei tineri, mai exact 2.960, au îndeplinit în sezonul 2020 norma categoriei Maraton Național, adică au fost capabili să claseze două etape cu distanța mai mare de 760 km. Cel mai bun dintre aceștia aparține familiei Pristavu, din Asociația Columbofilă Bacău, urmat de un tânăr mascul concurat de cunoscutul trio Măgirescu + Ojog + Dorneanu, din aceeași asociație. Locul al treilea a fost câștigat de Petruș Rîbalcă, membru al Asociației Columbofile Buzău.

Cei trei tineri porumbei care ocupă podiumul național al categoriei Maraton Național sunt masculi. În plus, primii doi sunt concurați de columbofili din Asociația Bacău, grupare care în ultimele sezoane furnizează mulți dintre premianții categoriilor de maraton. Locul 1 Național a fost câștigat de familia Pristavu, din Buhuși, al cărei tânăr zburător a acumulat un coeficient de doar 1,29 puncte de penalizare. Vicecampionul național, concurat de trio-ul Măgirescu + Ojog + Dorneanu a participat la aceleași concursuri ca masculul familiei Pristavu, iar punctajul său este de 2,33 puncte de penalizare. Cu doar 0,7 puncte mai mult, Petruș Rîbalcă ocupă locul 3 Național, porumbelul său clasând două concursuri cu lansare din Polonia. Trebuie spus că aceeași doi porumbei ai familiei Pristavu și trio-ului Măgirescu + Ojog + Dorneanu își păstrează pozițiile și la categoria As Maraton Tineret, devenind, astfel, cei mai buni tineri din România la maraton.

Familia Pristavu (BC) câștigă cel mai râvnit trofeu al categoriei

Campionul familiei Pristavu are seria 0693026/2019. El s-a clasat pe locul 1 din 5.789 de porumbei la etapa națională de maraton Birzai (1.080 km) și pe locul 5 din 4.481 de porumbei la concursul Vilnius (932 km), cumulând un total de 2.013 km clasați. În urma acestor sosiri, tânărul zburător a realizat cel mai bun coeficient din țară la această categorie și va fi răsplătit cu binemeritatul trofeu național. „Concurăm cu tinerii la prima etapă de maraton, iar cei care nu o clasează rămân acasă. Cei care clasează merg mai departe și cei care au șanse și pentru As Maraton, merg și la al treilea concurs. Așa am procedat și cu acest mascul, care este o combinație de porumbei Emiel Denys și Wim Muller pe linia tatălui, iar mama sa este de la Cristian Pughiuc, din porumbei de Sam de Jong. El a fost concurat la natural, având de fiecare dată pui de aproximativ 14 zile. Am folosit amestecul de concurs produs de Ioan Feștilă, iar pentru pregătire și recuperare am folosit diverse produse de la Bayers, Rohnfried și Tollisan. Între etape, porumbeii au fost duși la 4-5 antrenamente de la 80 de km, urmărind ca de fiecare dată să facă cât mai puțin până în crescătorie”, a menționat Cristian Pristavu.

Măgirescu + Ojog + Dorneanu, un nou trofeu la maraton

Despre tânărul mascul concurat de trio-ul Măgirescu + Ojog + Dorneanu, cu seria 0706736/2019, putem spune că s-a aflat în competiție directă cu contracandidatul său pentru podiumul național. Ei au participat la aceleași concursuri, fiind diferențiați de doar câteva locuri în clasamentele etapelor și de doar 1,04 puncte de penalizare. La Birzai Național (1.099 km), tânărul mascul s-a clasat pe locul 5 din 5.090 porumbei, sosind la ora 00:25:48, iar la Vilnius (934 km) acesta a ocupat locul 11 din 8.155 porumbei. „Este un mascul care face parte din familia de porumbei cu care am câștigat cele mai multe trofee naționale. Tatăl său, nepot al reproducătorului de bază, Super Velden, este frate cu femela care locul 1 pe provincia Moldova la Maraton Palmares 3 ani în 2019. Mama este o femelă achiziționată din Olanda, de la Vincent Vork, columbofil care a câștigat locul 1 Național St. Vincent în 2018, femelă achiziționată pentru că este jumătate Velden. A fost concurat la natural. La primul maraton a plecat pe ouă de 10-12 zile, la al doilea maraton a plecat pe pui de 12 zile, iar la cel de-al treilea maraton a fost îmbarcat pe ouă de aproximativ 5-6 zile. Folosesc amestecurile Champion Plus și Energy, plus mâncare de la Vanrobaeys, din care fac un mix, pe care îl dau porumbeilor. Pentru pregătire și recuperare am folosit Tollyamin, iar pentru că porumbeii nu se antrenează acasă, sunt nevoit să îi duc foarte des cu mașina”, a declarat Daniel Măgirescu.

Petruș Rîbalcă (BZ) câștigă primul său trofeu național

Pentru buzoianul Petruș Rîbalcă, care concurează pe numele băiatului său, Dragoș, în cadrul Asociației Columbofile Buzău, locul 3 Național Maraton Tineret câștigat în acest sezon este primul trofeu național cucerit în cariera de columbofil de până acum. Performanța a fost realizată de masculul 0609207/2019, care s-a clasat de două ori pe locul 5 din 4.285 porumbei (876 km) și din 2.693 porumbei, ambele etape fiind cu lansare din Bielsk, Polonia. „Masculul este o combinație de porumbei de la Bogdan Ciobanu, fiind consangvin pe celebra femelă Cuca lui Niță și Regele 104, pe linia mamei, iar tatăl este din porumbei de Jellema, tot de la Bogdan Ciobanu. A fost concurat la văduvie, iar după primul fond i-am oprit femela acasă, pe care el o găsea în boxă de fiecare dată când sosea. Am folosit amestecul Champion Plus pentru hrănire, Tollyamin pentru recuperare și Ro200 pentru pregătire. Cam de trei ori pe săptămână porumbeii au fost duși la câte un antrenament de aproximativ 100 de km. La un antrenament duceam femelele și masculii le așteptau închiși în boxe, apoi duceam masculii și femelele îi așteptau în boxe”, a explicat Petruș Rîbalcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO