Maraton Pui, norme „de Cartea Recordurilor” în 2020

După modelul lansat în urmă cu câțiva ani de columbofilii din zona Moldovei, tot mai mulți crescători români participă cu pui de doar câteva luni la concursuri de maraton. În urma acestor dovezi de curaj, am avut ocazia să observăm de ce eforturi sunt capabili porumbeii voiajori, dar și să constatăm faptul că răbdarea nu mai este o calitate a columbofililor. Așa se face că în sezonul 2020 avem pui care au îndeplinit norme la toate cele trei categorii de maraton: Maraton Național, As Maraton și Maraton Grand Prix. Pentru realizarea acestor norme, puii nu beneficiază de nici o  derogare de la regulamentul pentru porumbeii maturi, cu excepția faptul că pot fi angajați la concursuri încă din timpul sezonului cu maturii. Pentru azi ne-am propus să vă prezentăm cum au stat lucrurile la categoria Maraton Național Pui.

Oricât de dificil pare de crezut, în sezonul 2020, 24 de pui au îndeplinit norma categoriei Maraton Național. Pentru a face această performanță, puii au trebuit să claseze două etape de maraton (+760 km), făcând astfel imposibilul posibil. În aceste condiții, cel mai bun punctaj a fost obținut de columbofilul Predoi Ion, din Constanța, al cărui pui a acumulat un coeficient de 66,49 puncte de penalizare. Cu 124,17 puncte de penalizare, Aurel Munteanu, din Asociația Neamț, se clasează pe locul al doilea, iar tot din Constanța, Sergiu Duda se poziționează pe locul al treilea, cu 158,06 puncte de penalizare.

Ion Predoi: „Am participat cu puii la maraton mai mult din curiozitate”

Cu un pui reprodus la începutul lunii februarie, constănțeanul Ion Predoi a reușit să scrie istorie. Maratonist convins, Ion Predoi a decis anul acesta să încerce să zboare la aceste etape și cu puii de 2020, iar o femelă, cu seria 0257910/2020, a reușit nu doar să vină acasă, ci și să claseze trei din trei concursuri de maraton, devenind campioană națională la Maraton Pui și As Maraton Pui. Norma la Maraton a fost îndeplinită cu 66,49 puncte de penalizare, după ce tânăra sa femelă a reușit să se claseze pe locul 48 din 1.460 porumbei (Terespol), la distanța de 955 km, și pe locul 16 din 476 porumbei, la distanța de… 1.385 km (Birzai Național). „Este un pui din prima serie, reprodus la începutul lunii februarie. Jumătate este din porumbeii mei vechi, pe care îi cultiv de peste 40 de ani, iar tatăl puiului este primit de la Mihai Voicu, scos din porumbei Jellema, de la George Vochin. Pui au un compartiment separat și acolo stau toți, fără să fie ținuți la întuneric. Am selectat un lot de 10 pui pe care i-am jucat cu porumbeii maturi, beneficiind de același tratament. Primesc tot sezonul aceeași mâncare, făcută de mine din diferite semințe, iar pentru recuperare și pregătire folosesc doar produse românești. Vreau să spun că această femelă, fiind în compartimentul de pui, a zburat mai mult natural. Nu i-am dat mare atenție, nu i-am pregătit poziții de cuib sau altceva. Este adevărat că s-a împerecheat și a și ouat, dar pui nu a scos. De exemplu, la Birzai, clocea de aproximativ 10 zile. Sezonul acesta a fost primul în care am participat cu puii la maraton și pot să spun că am participat mai mult din curiozitate”, a detaliat Ion Predoi.

Aurel Munteanu (NT), vicecampion național Maraton Pui

Al doilea cel mai bun pui care a fost angajat și a clasat la concursurile de maraton aparține lui Aurel Munteanu, membru al Asociației Columbofile Neamț. La etapa de Vilnius (875 km), primul maraton al sezonului, puiul 2001529/2020 al columbofilului nemțean s-a clasat pe locul 326 din 22.070 de porumbei, devansând o competiție de 21.643 de porumbei cu mult mai multă experiență. Următoarea etapă de maraton la care a fost angajat și pe care a clasat-o a fost Madona Național (1.113 km), concurs la care a obținut locul 1.917 din 17.523 de porumbei. A fost angajat și a sosit inclusiv de la concursul Birzai Național (1.023 km), lipsind foarte puțin să claseze și la această etapă. Mai mult însă, același pui a reușit să îndeplinească și norma la Fond, ocupând locul 7 județean și 28 național. „Porumbelul provine din zburători deosebiți. Una dintre bunicile sale a câștigat patru trofee naționale, iar unul dintre bunici a câștigat trei trofee naționale. Tatăl său a fost introdus direct în matcă, fiind pus în pereche cu o femelă de la Cătălin Bocăneț, pe linia Verweij-de Haan. A eclozat pe 05 martie și a concurat foarte, foarte natural. Am folosit hrana de la Ioan Feștilă și suplimente pentru pregătire și recuperare de la Bayers. Puiul a fost încadrat în programul porumbeilor maturi și a mers inclusiv la trei antrenamente de 80 km între etapele de maraton, cu lansare seara.  Cel mai mult mă bucură faptul că acesta este cel de-al 17-lea trofeu național din carieră”, a relatat Aurel Muneanu.

Sergiu Duda (CT), trei pui cu normă la Maraton

Trei dintre cei 24 de pui care au făcut norma la Maraton aparțin constănțeanului Sergiu Duda. Primul dintre aceștia, 0069322/2020, se clasează pe locul 3 Național, având un punctaj de 158,06 puncte de penalizare, iar ceilalți doi ocupă locurile 6 și 17 național. Toți cei trei pui cu normă au fost angajați la concursurile de Terespol (953 km), iar locul 3 Național s-a clasat pe locurile 36 din 1.460 porumbei și 250 din 1.874 porumbei. „Tatăl puiului este de la Adrian Ciucur, iar mama este o femelă cu origini Ko van Dommelen. El face parte dintr-un lot de 10 pui cu care am participat la etapele de maraton, fiind scoși la începutul lunii ianuarie. Pot spune că au zburat natural, în afară de faptul că am băgat în compartimentul lor porumbei maturi, și masculi, și femele, cu care ei s-au împerecheat. De exemplu, puiul care ocupă locul 3 Național, un mascul, se motiva foarte bine dacă îi schimbam des femela, fiind angajat de fiecare dată când își alerga femela la cuib. Am folosit hrană de la Bayers, amestecurile Koopman și Vandenabeele, la care am adăugat cânepă și alune. De trei sau patru ori pe săptămână au fost duși la un antrenament de 80 de km”, a menționat Sergiu Duda (foto dreapta).

Deoarece realizarea normei Maraton Pui este în sine o performanță, chiar dacă nu toți porumbeii încap pe podiumul național, mai jos vă prezentăm pe ceilalți columbofili care au reușit în 2020 să îndeplinească această normă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO