Pentru îndeplinirea normei Maraton Crescători este necesar ca echipa să fie realizată (clasarea a minim doi porumbei din primii cinci nominalizați pe lista de îmbarcare) la trei concursuri din această categorie (+760 km), organizate în weekend-uri special nominalizate. Cum în timpul sezonului nu se organizează, în marea majoritate a asociațiilor, decât trei sau patru concursuri de maraton, columbofilii care își propun să realizeze norma Maraton Crescători nu au la dispoziție nicio șansă în plus. Totuși, la finalul sezonului din 2020, 999 de crescători au reușit să facă această normă.
Într-o manieră destul de autoritară, bucureșteanul Marius Rudaru este cel care și-a adjudecat titlul de campion național Maraton crescători în sezonul de anul trecut. Cu trei concursuri la care a câștigat locul 1 la crescători și cu puțini porumbei angajați la concursurile de maraton, Marius Rudaru a realizat un coeficient de 35,73 puncte de penalizare. El este urmat de Cristian Pughiuc, un columbofil de marcă al județului Botoșani, care a obținut un coeficient de 53,96 puncte de penalizare, iar Adrian Manta, din Asociația Vrancea, completează podiumul național, cu 65,92 puncte.
Marius Rudaru este campionul național al categoriei Maraton Crescători
La primul concurs de maraton al sezonului 2020, Dnipro (844 km), Marius Rudaru a angajat o echipă de 18 masculi văduvi. Dintre aceștia, 11 au reușit să claseze, iar primii doi sosiți în crescătorie au fost dintre porumbeii de echipă. Cei doi masculi s-au clasat pe locurile 7 și 14 din 5.922 de porumbei angajați, aducându-i columbofilului din capitală locul întâi la crescători, împotriva a 602 columbofili participanți. Al doilea concurs la care Marius Rudaru a câștigat locul 1 la crescători, împotriva 587 participanți, a fost Harkov Național (999 km). Și la această etapă s-a bazat pe un număr mic de porumbei, 12 mai exact, dintre care au clasat 8. La fel ca la concursul precedent, primii doi sosiți în crescătorie au fost porumbei de echipă, aceeași doi masculi ca la prima etapă de maraton, care s-au clasat pe locurile 22 și 27 din 4.955 porumbei. Cea de-a treia etapă de maraton și ultima a fost Izium Național (1.000 km), concurs la care Marius Rudaru a angajat 10 porumbei. A reușit să claseze 7 din ei, cu primii doi porumbei sosiți din echipă, și a ocupat locul 7 Crescători în clasamentul general, din 1.351 participanți, și locul 1 pe Zona 2 (322 columbofili participanți). Unul dintre porumbeii de bază care l-au ajutat pe Marius Rudaru să câștige acest trofeu a fost masculul 0377100/2016, porumbel care la două concursuri de maraton a sosit de două ori primul pe crescătorie și la a treia etapă a fost al doilea sosit, ocupând un binemeritat loc 3 Național Maraton Palmares și 4 Național As Maraton Maturi. „Din lipsă de timp concurez doar cu masculii, pe care îi joc văduvi. La primul concurs de maraton am avut 18 porumbei, dintre care 12 maturi. Începând cu al doilea maraton am continuat doar cu cei 12 porumbei maturi. Porumbelul de bază pentru echipă a fost 0377100/2016, fiul campionului național al meu din 2015 la Fond Palmares 3 ani și locul 3 Național Fond Palmares, reprodus cu o femelă de Verstraete, achiziționată de mine direct de la celebrul tandem belgian, consagvină pe Topstar. Masculii se întâlnesc cu perechea când sosesc de la etape sau de la antrenamentele de la 100 de km pe care le fac între etapele de maraton. Anul trecut, înainte de îmbarcarea pentru Izium Național, au fost, însă, lăsați împreună toată noaptea. Am folosit hrană de la Flornas și Vanrobaeys. Vreau să fac precizarea că la nivel provincial, am câștigat locul 1 și la Palmares, și la Palmares 3 ani Maraton Crescători”, a menționat Marius Rudaru (foto dreapta).
Cristian Pughiuc, încă două trofee naționale la Maraton Crescători
Al doilea cel mai bun punctaj la nivel național a fost realizat de Cristian Pughiuc. Acesta concurează în cadrul Asociației Botoșani, fiind unul dintre columbofilii de referință ai acestui județ, reușind în sezonul 2020 să fie vicecampion național la categoriile Maraton Crescători și Maraton Crescători Palmares. Rezultatele cu care a reușit să câștige aceste trofee sunt următoarele: locul 1 Crescători Poznan 2, locul 2 Crescători Birzai Național și locul 2 Crescători Poznan 1. La etapa Poznan 2 (872 km), au participat 163 de crescători. Cristian Pughiuc a angajat 11 porumbei, reușind să claseze 7. Cum era de așteptat, primii doi sosiți au fost porumbei de echipă și s-au clasat pe locurile 5 și 7 din 1.592 de porumbei. La Birzai Național (963 km), columbofilul botoșănean a câștigat locul 1 la crescători pe județ, împotriva a 108 crescători, după ce a clasat 16 din cei 29 de porumbei angajați. Cu o echipă de doar 5 porumbei angajați la concursul Poznan 1 (881 km), organizat de Asociația Suceava, Cristian Pughiuc a câștigat locul 2 județean crescători, din 66 de participanți. Primul său porumbel sosit a ocupat locul al doilea pe lansare, din 6.397 porumbei. „Concurez cu un lot de aproximativ 70 de porumbei. Sunt împerecheați, cresc un pui și după primul fond sunt separați. Încep văduvia și concurează și masculii și femelele la etapele de maraton. Pentru hrănire folosesc hrană de la Versele Laga sau Bayers, dar pe mine mă interesează mai mult tipul de semințe pe care îl conțin. Îmi procur din timp o cantitate mare de cereale autohtone, în special porumb, despre care eu cred că este baza alimentației porumbeilor și din aceste semințe îmi fac un amestec în funcție de ceea ce au nevoie porumbeii. În schimb, nu folosesc mazăre în timpul sezonului. În fiecare zi, porumbeii primesc un desert de alune. Pentru recuperare folosesc un electrolit, iar pentru pregătire nu folosesc niciun supliment. Doar cu o zi înainte de îmbarcare, porumbeii primesc electrolit. Pentru echipă mă bazez pe porumbeii cu experiență, despre care știu că au sosiri bune, fie la etapele de dinainte de sezon, fie la cele din sezoanele trecute. Petrec mult timp în crescătorie și încerc să observ porumbeii care sunt în formă. Un porumbel aflat în plină formă emană vitalitate, se mișcă foarte mult, încearcă să ocupe spații. Sunt semne care îți arată că porumbelul respectiv se află într-un moment foarte bun. În plus, în timp apare un instinct al crescătorului, care atunci când ține un porumbel în mână își poate da seama dacă merită să îl pună la echipă. De exemplu, la mine, la una dintre etape am făcut echipa cu o femelă pe care o concurez de 7 ani. Mi-a plăcut cum arată înainte de îmbarcare și nu m-am înșelat”, a precizat Cristian Pughiuc (foto stânga).
Adrian Manta câștigă locul 3 Național
Cu 65,92 de puncte, Adrian Manta, din Asociația Vrancea, ocupă locul 3 Național Maraton Crescători. Acest rezultat a venit după ocuparea locului 10 Crescători Birzai Național (clasament general), locului 1 Crescători la etapa Bialystok (clasament general) și locului 5 la etapa Vilnius (clasament interjudețean). La concursul Birzai Național, Adrian Manta a avut una dintre cele mai lungi distanțe: 1.210 km. El a abordat această etapă cu un lot de 10 porumbei, clasând 7, cu primii doi porumbei sosiți nominalizați și pentru echipă. La primul maraton al sezonului trecut, Bialystok 1 (892 km), Adrian Manta a câștigat locul întâi din 165 de crescători, cu 20 de porumbei clasați din 48 angajați. Norma a fost încheiată cu etapa Vilnius (1.044 km), la care Adrian Manta a angajat 19 porumbei și a clasat 11, ocupând locul 5 la crescători în clasamentul interjudețean Vrancea + Galați (160 columbofili participanți). Toate cele trei etape de maraton cu care Adrian Manta a câștigat locul 3 Național Maraton Crescători au avut un numitor comun. Acesta a fost femela 0506628/2016, care a sosit de două ori prima pe crescătorie la aceste etape și ocupă locurile 15 Național As Maraton Maturi și 11 Național As Maraton Palmares. „Am avut un lot de 50 de porumbei pentru sezonul 2020, pe care i-am concurat la văduvie de la prima etapă. Am folosit hrana de la Versele Laga, amestecurile Champion Plus și cel de bază. Pentru recuperare am folosit Probac 1000 și Tollyamin, iar pentru pregătire am folosit Probac Energy. O zi pe săptămână, porumbeii au primit drojdie de bere pe mâncare, iar minim trei zile pe săptămână au primit mâncare și hrană curate. De două ori pe săptămână i-am dus la un antrenament de 80 de km, lansându-i seara, să ajungă în jur de ora 20:30 și chiar 21:00. La primul antrenament, porumbeii nu se întâlnesc. Sunt lăsați împreună doar la al doilea antrenament, care este făcut cu o seară înainte de îmbarcare. Pentru echipă, eu aleg să mizez pe porumbeii cu experiență, care au mai demonstrat că pot veni foarte bine”, a explicat Adrian Manta (foto dreapta).
Lasă un răspuns