Bacăul domină top 3 Național Maraton Grand Prix Maturi

La al doilea sezon de concursuri de când a fost introdusă în Campionatul Național, categoria Maraton Grand Prix tinde să devină cea mai importantă dintre categoriile cu etape de maraton. Dat fiind că norma la Grand Prix se realizează prin clasarea a două concursuri naționale de maraton, numărul porumbeilor care se duelează pentru un loc pe podiumul național este unul colosal. În 2020 de exemplu, la primele concursuri naționale ale sezonului, la nivelul întregii țări s-au angajat peste 38.000 de porumbei, urmați de alți 31.000 angajați la Berlin Național, Izium Național și Birzai Național. Marea majoritate a acestora au fost porumbei maturi, însă norma categoriei Maraton Grand Prix Maturi au îndeplinit-o doar 3.914 porumbei.

Locul 1 Național Maraton Grand Prix Maturi în sezonul 2020 a fost câștigat de cunoscuta echipă columbofilă Măgirescu + Ojog + Dorneanu, din Bacău, care în 2019, la aceeași categorie, a ocupat locul 2 Național. În sezonul trecut, masculul 1020679/2018 a zburat foarte bine la cele două etape naționale de maraton la care a fost angajat, Madona Național și Birzai Național, obținând doar 1,78 de puncte. El este urmat de o femelă concurată de Petrișor Vasile, din Pitești, cu seria 0339064/2018, care a obținut un coeficient mai mare cu doar trei sutimi (1,81 puncte), devenind vicecampioană națională. Podiumul național este completat tot de un columbofil din Asociația Bacău, Marcelin Șolot, care a obținut cu femela 0154723/2017 un coeficient de 2,36 puncte de penalizare.

Măgirescu + Ojog + Dorneanu (BC), încă un trofeu național la Maraton Grand Prix

Pregătind special etapele naționale de maraton, trio-ul Măgirescu + Ojog + Dorneanu reușește pentru al doilea an consecutiv să fie prezent pe podiumul național la categoria Maraton Grand Prix, în 2020 câștigând chiar cel mai important trofeu. Locul 1 Național a fost câștigat cu masculul 1020679/2018, care a răspuns foarte bine la metodele de motivare și concurare folosite de cei trei columbofili din Bacău. Zburat la natural, masculul a reușit să câștige locul 1 din 4.345 de porumbei la concursul Madona Național (1.187 km), în clasamentul zonei 2, pe lansare ocupând locul 5 din 17.516 porumbei, cu o sosire la ora 04:55. La Birzai Național, masculul a sosit la ora 05:31 și a ocupat locul 9 din 5.789 porumbei (1.099 km). „Acest porumbel este reprodus din masculul pe care noi îl numim Super Velden, reproducătorul de bază al crescătoriei, în pereche cu femela DE 005, vicecampioană națională la As Maraton Palmares în 2017. Este frate de tată cu câștigătorul locului 1 provincial As Maraton Palmares 4 ani și frate de mamă cu locul 1 provincial Madona Palmares. La etapa de Madona a plecat pe ouă, deși ceilalți au avut pui. Femela lui s-a pierdut înainte de această etapă, s-a reîmperecheat și a fost angajat clocind. La Birzai, în schimb, a fost angajat pe un pui mare, de 12-14 zile, de care era foarte atașat. Inclusiv noaptea stătea pe cuib. Noi considerăm că poziția de cuib este cea mai importantă pentru maraton. În timp am eliminat porumbeii care nu își reluau cuibul după sosirile de la maraton, astfel că au rămas doar porumbeii care se motivează foarte bine. Cum am spus și cu alte ocazii, folosim amestecurile Champion Plus și Energy, plus mâncare de la Vanrobaeys, din care facem un mix. Pentru pregătire și recuperare folosim Tollyamin, un produs pentru ficat și în rest mai nimic”, a declarat Daniel Măgirescu.

Locul 2 Național Maraton Grand Prix Maturi, primul rezultat național pentru Petrișor Vasile (AG)

Femela 0339064/2018 i-a adus piteșteanului Petrișor Vasile cel mai important trofeu câștigat până acum în competițiile columbofile. După ce a ocupat locul 1 județean la concursul Izium Național (1.050 km; 1.687 porumbei) și locul 7 la etapa Tokmak Național (856 km; 5.735 porumbei), super-zburătoarea lui Petrișor Vasile a realizat un coeficient de 1,81 puncte de penalizare. Ea și-a „rezervat” astfel locul 2 Național Maraton Grand Prix Maturi, dar și un loc special în compartimentul de reproducție al columbofilului Petrișor Vasile. „Am o crescătorie mică, cu matcă și lot de zbor având în jur de 50 de porumbei. Reproduc porumbei folosind consangvinizarea și urmăresc să îmi fac propria familie de porumbei. În 2020 am avut pentru prima dată 35 de porumbei la lotul de zbor, în trecut concurând între 15 și 20 de exemplare. Concurez la văduvie, porumbeii fiind separați după ce cresc un pui și clocesc iar timp de 10 zile. La ultima etapă de maraton îi trec la natural și sunt angajați pe ouă. Folosesc mâncare de la Versele Laga, amestecurile Champion Plus și Gerry, tratez de probleme respiratorii și tricomonoză în timpul sezonului, dar nu folosesc produse de condiționare. Vicecampioana este reprodusă din porumbei de la Team Paul & Cristian și porumbei de la George Moise”, a menționat Petrișor Vasile (foto stânga).

Locul 3 Național „merge” tot în Bacău

Tot o femelă este cea care câștigă locul 3 Național Maraton Grand Prix Maturi. Aceasta este concurată de Marcelin Șolot, membru al Asociației Bacău, și a participat la aceleași etape ca și campionul național al categoriei. La etapa Madona Național (1.185 km) a ocupat locul al doilea pe zona 2 (5.789 porumbei) și locul 6 pe toată lansarea (17.516 porumbei), sosind la ora 01:16. Norma a fost încheiată cu clasarea pe locul 11 din 5.789 la Birzai Național (1.097 km), cu o sosire tot în cursul nopții, la ora 03:55.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO