Maraton Grand Prix Tineret, categorie „rezervată” Moldovei

Categoria Maraton Grand Prix Tineret a fost dominată, în sezonul 2020, de columbofilii din provincia Moldova. Nu doar primele trei locuri din Campionatul Național sunt ocupate de columbofili din această zonă. În top 20 Național, 15 poziții sunt ocupate de columbofilii moldoveni, care știu să profite din plin de oportunitatea pe care o oferă etapele naționale și numărul mare de porumbei care sunt angajați la aceste concursuri. Coroborate cu cele două trofee naționale de la Maraton Grand Prix Maturi și cu cele trei trofee naționale de la Maraton Grand Prix Pui, putem spune că discutăm despre o categorie „rezervată” Moldovei.

Oricât ar fi de tentantă ideea că norma la categoria Maraton Grand Prix Tineret se realizează destul de ușor, cei doar 865 de tineri porumbei care au reușit acest lucru demontează clar astfel de supoziții. Nu mai vorbim și despre ocuparea unui loc pe podiumul național, unde departajarea s-a făcut la nivel de câteva sutimi. Cu alte cuvinte, diferența au făcut-o câteva minute în plus sau în minus la sosirea acasă. Nu putem spune că numărul de porumbei angajați la respectivele concursuri a influențat în vreun fel aceste rezultate, pentru că toți cei trei porumbei au participat la aceleași etape și au intrat în aceleași clasamente. Cert este că între locul 1 Național, ocupat de Florin Petrache, și locul 3 Național, ocupat de Gheorghiță Corfu, este o diferență de doar 1,2 puncte.

Florin Petrache (NT), încă un sezon cu trofee naționale

Printre trofeele naționale câștigate în sezonul 2020 de Florin Petrache, din Piatra Neamț, se numără și locul 1 Național Maraton Grand Prix Tineret. Mai mult un împătimit al etapelor de fond, Florin Petrache concurează și la concursurile de maraton și nu de puține ori a reușit să și câștige. Folosește metoda „la natural” pentru maratoniștii săi, cu ajutorul căreia a reușit să scoată în evidență tot ceea ce are mai bun tânăra sa femelă 0420005/2019. Aceasta este campioana națională a categoriei, cu un coeficient de 20,50 de puncte de penalizare, realizat prin clasarea concursurilor Madona Național și Birzai Național. La Madona Național (1.150 km), prima etapă națională a sezonului, femela lui Florin Petrache a ocupat locul 302 din 14.828 de porumbei, în clasamentul comun al județelor Botoșani, Neamț, Iași și Suceava. La această etapă a obținut 20,37 puncte de penalizare din totalul de 20,50 cu câte a încheiat norma, pentru că la următorul concurs, Birzai Național, a câștigat locul 1 județean, împotriva a 7.861 porumbei, sosind în prima zi, la ora 20:46, de la distanța de 1.061 km, și nu a fost penalizată decât cu 13 sutimi. „Tatăl femelei este fiu dintr-un porumbel Nouwen-Paesen, campion județean la Maraton, Maraton Extrem, vicecampion provincial la Maraton Extrem. Mama sa este o femelă consangvină pe Invincible Dirk. A concurat la natural, pentru că eu așa zbor porumbeii de maraton. La Madona a fost angajată la doar o zi după ce a ouat. În schimb, la Birzai a plecat având ouă care trebuiau să eclozeze. Eu nu am luat în calcul acest lucru, i-am luat cuibarul după ce i-am îmbarcat, l-am acoperit și l-am lăsat așa. În ziua când porumbeii au fost lansați, am văzut că puiul ieșise, fiind cald. Acesta a fost motivul principal pentru care femela a avut o sosire atât de bună. Porumbeii de maraton beneficiază de aceeași întreținere ca și cei de fond, cu mențiunea că îi împerechez mai târziu cu două săptămâni și concurează cu perechea acasă”, a explicat Florin Petrache.

Cristian Gagea (SV) este vicecampionul național al categoriei

Suceveanul Cristian Gagea se clasează imediat în spatele lui Florin Petrache, ocupând locul 2 Național, cu 20,96 puncte de penalizare. Discutăm tot despre o tânără femelă și în cazul său, cu seria 0190061/2019, dar concurată la văduvie. Aceasta s-a clasat pe locul 175 din 14.828 de porumbei la concursul Madona Național (1.062 km), sosind în cursul nopții, așa cum se va vedea în continuare. La Birzai Național s-a clasat pe locul 72 din 7.861 de porumbei, ratând de puțin cel mai important trofeu al categoriei. „La Madona Național, în jurul orei 05:00, am găsit trei porumbei pe crescătorie. Doi dintre aceștia erau porumbei de echipă, iar al treilea era această femelă. I-am băgat pe cei doi porumbeii de echipă primii, iar femela a fost constatată abia la 05:14. Dacă o băgam pe ea prima, acum era campioană națională. Însă, nu aveam de unde să știu ce urma să facă la Birzai, așa că sunt foarte mulțumit și cu acest rezultat. Ea este reprodusă din doi porumbei de la lotul de zbor. Bunicul din partea tatălui este frate cu locul 3 Național As Maraton 2016, la fratele meu, iar bunica de pe aceeași parte este locul 3 Național As Maraton Tineret 2014, la Cătălin Bocăneț. Mama sa este reprodusă dintr-un mascul de la Costel Lupoi din Neamț și o femelă de la Moise Dinu. A fost concurată la văduvie tot sezonul, de la prima etapă. Folosesc hrană de la Versele Laga și Vanrobaeys, iar la partea de suplimente, folosesc produse Belgavet, Brockamp și Jaap Koehoorn. Între etapele de maraton îi duc la minim trei antrenamente de 50 de km, fără a îi lăsa să se întâlnească”, a precizat Cristian Gagea.

Gheorghiță Corfu (NT) este columbofilul care câștigă locul 3 Național Maraton Grand Prix Tineret

Podiumul național este completat tot de o tânără femelă, concurată de Gheorghiță Corfu, membru al Asociației Neamț. Ca și campioana națională, femela lui Gheorghiță Corfu a fost concurată la natural. Coeficientul său este de 21,70 de puncte de penalizare, acumulat după clasarea pe locurile 301 din 14.828 de porumbei, la Madona Național (1.150 km), și 11 din 7.861 de porumbei, la concursul  Birzai Național (1.023 km). „Concurez toți porumbeii la natural, iar această femelă a fost angajată în bătaie la cuib la etapa Madona Național și pe ouă de aproximativ o săptămână la Birzai Național. Are, ca origini, porumbei de  Bennie Homma și Frații Hîtu pe linia tatălui, iar pe linia mamei provine din porumbei de Pierre Mathis și Rijckaert, de la Mihai Vasiliu. Folosesc un amestec de bază produs de Ioan Feștilă, la care adaug orzoaică, orez și alte semințe. Pentru recuperare folosesc Avipharm și miere de albine cu lămâie, iar pentru condiționare nu dau niciun produs. O dată pe săptămână porumbeii primesc drojdie de bere cu ulei de usturoi. Între etapele de maraton sunt duși la două antrenamente de 70 de km. Această femelă este soră de mamă cu puiul care a câștigat tot în 2020 locul 2 Național As Maraton și 3 Național Maraton Grand Prix”, a declarat Gheorghiță Corfu.

Ca o particularitate a acestei categorii, trebuie să evidențiem că a fost dominată clar de femele și nu doar în ceea ce privește podiumul. În top 20 Național, 13 locuri sunt ocupate de femele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO