Doljul domină categoria General Crescători sezonul 2020

La finalul sezonului 2020, două dintre cele trei trofee naționale care se vor acorda pentru categoria General Crescători, locul 1 Național și locul 3 Național, s-au câștigat în Asociația Columbofilă Dolj. Tot din această zonă este și vicecampionul național al acestei categorii, titlu care s-a câștigat în Asociația Vâlcea. Cât despre columbofilii care au cucerit cele trei trofee naționale, este suficient să spunem că sezonul 2020 a fost unul dintre cele mai bune din cariera lor. Locul 1 a fost adjudecat de George Vochin, locul al doilea de Vali Tudor și locul al treilea de tandemul Poenaru+Călin.

Categoria General Crescători, la fel ca în cazul porumbeilor, este destul de complexă, norma sa realizându-se cu etape din mai multe categorii de distanță. Între cele șase concursuri la care crescătorul trebuie să realizeze echipa, adică să claseze pe primii doi porumbei din primii cinci nominalizați pe fișa de îmbarcare, al căror punctaj se adună și rezultă punctajul columbofilului pentru clasamentul crescătorilor, trebuie să fie minim o etapă din fiecare categorie de distanță: 1-3 etape între 95-420 km, 1-3 etape între 285-630 km și 1-3 etape peste 475 km. Așa se face că lui George Vochin, campionul național al categoriei, i s-a centralizat inclusiv o etapă de maraton, la fel ca și vicecampionului național Vali Tudor.

George Vochin (DJ), campion național la General Crescători cu o prestație impecabilă

Doljeanul George Vochin este cel care câștigă locul 1 Național General Crescători în sezonul 2020. Coeficientul său este 18.65 puncte de penalizare, din care rezultă o medie de puțin peste 3 puncte pentru fiecare dintre cele șase etape. Ca și categorii de distanță, concursurile cu care George Vochin a câștigat acest trofeu sunt două de Viteză, trei de Demifond și un concurs de maraton, dar și mai important de amintit este că la toate cele șase etape George Vochin a câștigat locul 1 la Crescători. „Aproximativ 50 de porumbei sunt concurați în fiecare an la etapele cuprinse între 100 și 700 de km, porumbei care provin din liniile Elzinga, Koopman, Dijkstra și Schaerlaeckens. Folosesc trei tipuri de hrană de la Versele Laga: Gerry, Superstar și Energy. Porumbeii sunt așteptați cu Gerry de la concurs, următoarele zile vor primi Gery cu Superstar, iar pe final de săptămână Superstar cu Energy. Fac două antrenamente pe săptămână la distanța de 80 de km și urmăresc comportamentul porumbeilor. Pentru a miza pe ei la echipă trebuie să se antreneze foarte bine înainte de etapă, să se hrănească bine. Practic, să aibă un comportament din care să îmi dau seama că sunt în formă, iar columbofilii știu ce înseamnă acest lucru. Anul acesta, cei mai constanți porumbei ai mei la categoriile scurte, care m-au ajutat și la echipă, sunt cei de pe locurile 7 și 9 național la Viteză Maturi”, a explicat George Vochin (foto dreapta).

Vali Tudor (VL), vicecampion național General Crescători

În același clasament, George Vochin este urmat de vâlceanul Vali Tudor, care a o obținut un coeficient de 29,98 puncte de penalizare. În cazul său avem, printre cele șase concursuri centralizate, o etapă de Viteză, trei etape de Demifond, o etapă de Fond și una de Maraton, ceea ce înseamnă o paletă și mai largă de categorii de distanță la care Vali Tudor a reușit să performeze. În afară de un concurs de demifond, la care Vali Tudor a ocupat locul 4 la crescători, toate celelalte clasări sunt de locul întâi. „Despre porumbeii cu care particip la etapele de General, adică cele din țară și cele de fond, iar unii chiar la maraton, am mai amintit și cu alte ocazii. Au la bază un mascul achiziționat de la Reșița, porumbei achiziționați de la Marian Dumitrache, dar și porumbei originali Peter Janssen. Sunt concurați la văduvie, iar pentru echipă mă bazez pe porumbeii cu experiență. Unul dintre porumbeii cu care am reușit să câștig acest trofeu este Olympic Gold Champion, campionul Clubului Gold din 2019 și câștigătorul locului 3 Național Fond Palmares în sezonul 2020. Un altul este masculul 9003337/2018, care a câștigat sezonul trecut locul 3 Național General, locul 2 Național General Palmares și locul 3 Național Categoria H. Un alt porumbel de echipă a fost femela 177145/2018, care a câștigat în 2020 Trofeul Traian Nițescu. Ea este soră bună cu 9003365/2018, un mascul care a concurat foarte bine și care ocupă locul 8 Național General Palmares, locul 11 Național As Național Maturi și multe alte locuri foarte bune în campionatul național la diferite categorii. Încă un porumbel de bază pentru echipă a fost femela 9008387/2018, campioana județului la As Maraton Maturi, dar și femela 9003399/2018, câștigătoare a unui premiu Gold în 2019 și care m-a ajutat anul trecut la echipă la majoritatea etapelor”, a declarat Vali Tudor (foto stânga).

Tandemul Poenaru+Călin (DJ), încă un trofeu la Crescători în 2020

Pentru tandemul doljean Poenaru+Călin (foto dreapta), câștigarea locului 3 Național General Crescători este al doilea trofeu național din sezonul 2020 câștigat în clasamentele crescătorilor, după ce au reușit un loc 2 Național și la Viteză Crescători. În etapele centralizate, dintre care trei sunt din categoria Viteză, două sunt de Demifond și un concurs este de Fond, tandemul Poenaru+Călin a acumulat o penalizare totală de 45 de puncte. La patru dintre aceste etape, cei doi columbofili au ocupat primul loc la crescători, iar la alte două etape s-au clasat pe locul al doilea. „Cam trei sferturi din lotul de zbor sunt porumbei care participă la tot ce înseamnă etape în țară, fiind angajați săptămână de săptămână. Concurăm la văduvie totală, iar pentru hrănire folosim gama de mâncare de la Versele Laga. Facem mai multe antrenamente între etape, în funcție și de cum se prezintă porumbeii. Totodată, încercăm să urmărim pe cei mai în formă dintre porumbei, având în vedere cât de repede se recuperează, felul în care se antrenează, cât de repede își recapătă vitalitatea după un concurs și alte aspecte. În acest fel, încercăm să selectăm cei mai pregătiți porumbei din lotul de zbor și să mizăm pe ei pentru echipă. Ne folosim și de porumbeii cu experiență, cum este, de exemplu, campionul național de la As Național Palmares, care ne-a ajutat la echipă de fiecare dată”, a menționat Răzvan Călin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO