Femelele câștigă și categoria As Național Tineret 2020

Încă din primul an de viață, ca tineri zburători sau yarlingi, unii porumbei voiajori sunt capabili să concureze foarte bine la fiecare categorie de distanță. Acest lucru ni-l demonstrează categoria As Național Tineret, care cuprinde etape de Viteză, Demifond, Fond și Maraton și care, în sezonul trecut, a fost îndeplinită, la nivel național, de 52 de porumbei. Topul național este deschis de Teodor Dumitriu, din Asociația Columbofilă Neamț, podiumul fiind completat de Liviu Plăvițu, din Mehedinți, și Liviu Vieru, din județul Olt.

Cele trei trofee naționale de la categoria As Național Tineret, sezonul 2020, au fost câștigate de trei columbofili care pun un accent puternic exact pe acest tip de competiție. Principala lor cerință de la zburători este să claseze foarte bine indiferent de distanța etapei la care participă, criteriu care definește perfect categoria As Național. Fără doar și poate, putem spune că au și de ce să fie atât de „pretențioși”, deoarece porumbeii de As Național sunt o categorie aparte de voiajori.

Teodor Dumitriu (NT), prima întâlnire cu podiumul național

Nici la început de drum în columbofilie, dar nici un crescător cu foarte multe sezoane în palmares, Teodor Dumitriu a făcut „cunoștință” cu podiumul național în sezonul 2020. Grație femelei 0407627/2019, columbofilul din Piatra-Neamț este campion național la categoria As Național Tineret, cu un coeficient de 255,28 de puncte de penalizare. Dar, aceasta nu este singura realizare a femelei. Campioana lui Teodor Dumitriu ocupă locul 1 provincial și, implicit, județean și la categoriile Viteză Tineret și General Tineret, rezultate care o plasează printre cei mai buni tineri din Moldova în sezonul 2020. „Concurez mai serios din anul 2012 și îmi place să angajez porumbeii în fiecare săptămână. De asta au și apărut aceste rezultate la categoria As Național, pentru că eu angajez porumbeii la toate etapele din planul de zbor. Pentru sezonul 2020 am avut un lot de 70 de porumbei. I-am jucat la văduvie, fiind separați după ce au crescut un rând de pui și au depus și a doua serie de ouă. Pentru hrănire am folosit patru tipuri de hrană de la Beyers, adică un amestec pentru văduvie și amestecurile Energy, Brilliant și Koopman, pe care le amestecam în funcție de situație. Ca supliment principal am folosit Speecial de la Dr. Peeters. Tatăl femelei este un mascul de la nașul meu, Florin Petrache. Acesta reunește toți porumbeii olimpici ai lui Florin Petrache. Mama femelei este Nouwen-Paesen și Vanbruaene, direct de la Patrick Delrue”, a declarat Teodor Dumitriu.

Liviu Plăvițu (MH), un nou trofeu național la categoria preferată

La aceeași categorie, locul 2 Național este ocupat de cunoscutul columbofil mehedințean Liviu Plăvițu, cu ajutorul femelei 0309121/2019. Aceasta a obținut 508,08 puncte de penalizare la categoria As Național Tineret, clasând un total de 10 etape. În afară de performanța de la categoria As Național, femela lui Liviu Plăvițu este dublă campioană județeană, la categoriile Maraton Grand Prix Tineret și As Maraton Tineret, este porumbelul anului în județul Mehedinți, locul 2 județean la categoriile Fond Tineret, Maraton Tineret și General Tineret, dar și vicecampioană provincială la categoria As Maraton Tineret. La fel de spectaculoasă este și originea femelei, nu doar performanțele sale. Pentru că este un pasionat al acestui tip de categorii, Liviu Plăvițu a pus în pereche campionul național al categoriei As Național Maturi din 2018 cu vicecampioana națională a aceleiași categorii, dar din anul 2014 și Porumbelul anului 2014, concurată chiar de el, pereche din care a fost reprodusă vicecampioana națională din 2020. Pe scurt, un campion național și o vicecampioană națională la categoria As Național, puși în pereche, au rezultat un nou porumbel de top național la aceeași categorie. „Pentru mine, porumbeii care câștigă la categoria As Național sunt porumbei compleți. Sunt porumbei pe care eu îi lucrez în mod special și care mă atrag pentru că de fiecare dată când îi îmbarci, indiferent de ce etapă este, știi că ai șanse reale să câștigi cu ei. De asemenea, această femelă a demonstrat că metoda de împerechere „bun cu bun” este o cale sigură de a ajunge la performanțe. În ultimele patru săptămâni ale sezonului, femela a fost angajată la două concursuri de maraton, unul de fond și unul de viteză, la toate obținând punctaje foarte bune. Mai mult decât atât, în ultimul weekend al sezonului cu maturii am avut angajate, chiar în echipă, alte două surori ale sale, una la etapa de fond și alta la maraton, toate trei sosind foarte bine. Vicecampioana a fost retrasă la reproducție și va fi împerecheată cu locul 3 Național Viteză Pui în 2019, reprodus la rândul lui din doi campioni naționali, astfel că toți cei patru bunici ai puilor care vor rezulta din această împerechere sunt campioni naționali, iar părinții sunt, din nou, porumbei de podium național”, a detaliat Liviu Plăvițu.

Liviu Vieru (Olt), pe podiumul național și la As Național Tineret

Podiumul național este completat de Liviu Vieru, din Asociația Columbofilă Olt. Vicecampion național la As Național Maturi, Liviu Vieru câștigă în 2020 și locul 3 Național As Național Tineret. Performanța a fost realizată cu femela 0198315/2019, care a obținut 547,74 de puncte de penalizare, clasând un total de 11 etape tot sezonul. Ca și în cazul columbofililor amintiți mai sus, porumbeii lui Liviu Vieru sunt trimiși la etape săptămânal, misiunea lor fiind aceea de a concura cât mai bine. În același timp, columbofilul din Olt a avut un sezon foarte consistent la categoria As Național. În afară de cele două trofee naționale, Liviu Vieru ocupă și locurile 4 Național As Național Palmares, 6 Național As Național Tineret și 10 Național As Național Maturi. Așadar, discutăm despre cinci apariții în top 10 național la această categorie. „Porumbeii concurează văduvi tot sezonul, iar cum a fost anul trecut, când am întârziat cu începerea competiției, au și reprodus înainte de sezon, dar nu este o regulă. Pentru hrănire folosesc amestecurile Gerry, Superstar și Energy de la Versele Laga. Pun accent pe hrănirea porumbeilor, pentru că hrana este principala sursă de recuperare. Pot să spun că folosesc foarte puține suplimente, printre care un electrolit produs de firma Pantex. Porumbeii au un program fix tot sezonul. La ora 05:30 sunt eliberați pentru antrenamentul de dimineață, iar la ora 19:00, sunt eliberați pentru antrenamentul de seară. O dată pe săptămână au fost duși la câte un antrenament de 70 de km. Ei concurează săptămână de săptămână, la toate etapele, atât tinerii, cât și maturii. Această femelă este reprodusă dintr-un mascul de Reybroeck, porumbel care a mai reprodus și locul 2 Național As Național Palmares în 2015. Mama sa este o femelă de Van der Horst și Hendriks”, a explicat Liviu Vieru.

Așadar, trecând peste faptul că și la As Național Tineret, ca și la As Național Maturi, în 2020 avem tot trei femele pe podiumul național, putem observa, printre altele, că porumbeii care au performat sezonul trecut la această categorie provin din porumbei care la rândul lor au obținut mai multe titluri naționale sau au reprodus porumbei de podium național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO