Tandemul Constantin + Ivănescu, Claudiu Pop și Damian Drăgoiu câștigă premiile categoriei As Speed Palmares

As Speed Palmares este cea de-a doua categorie a Campionatului Național, după categoria As Național, pentru a cărei normă sunt necesare 20 de clasări realizate în doi ani consecutivi. Etapele care pot fi luate în calcul pentru această normă sunt cele de viteză, demifond și fond, adică cele care încep cu 95 de km și se termină cu 630 de km. Pe aceste criterii, în sezonul 2020, au fost îndeplinite 353 de norme.

Locul 1 Național la categoria As Speed Palmares 2020 a fost câștigat de tandemul Constantin F.+ Ivănescu I., din Pitești, județul Argeș, tandem care și-a adjudecat și locul 1 Național As Speed Maturi sezonul trecut și nu în orice condiții, ci același porumbel. Masculul „Sultan”, cu seria 0154047/2018, este dublu campion național la As Speed în sezonul 2020, câștigând cel mai râvnit trofeu și la norma pe un an, în clasamentul porumbeilor maturi, și la palmares. Pe locul secund îl regăsim pe Emeric-Claudiu Pop, din Sighișoara, care deși locuiește în una dintre cele mai dezavantajoase zone pentru sportul cu porumbei voiajori, reușește, cu ajutorul masculului 9009742/2017, să câștige un onorabil trofeu de vicecampion național. Locul al treilea este ocupat tot de un columbofil din Transilvania. Acesta este Damian Drăgoiu, din Ghimbav, Brașov, care câștigă locul 3 Național As Speed Palmares cu masculul 5033027/2018.

„Sultan” domină categoria As Speed în sezonul 2020

Doar doi porumbei din județul Argeș au reușit sezonul trecut să facă norma As Speed Palmares. Bineînțeles, unul dintre aceștia este campionul tandemului Constantin F.+ Ivănescu I., care a obținut, în cele 20 de concursuri centralizate pentru categoria As Speed Palmares, un coeficient total de 394,01. Acest rezultat a fost posibil datorită faptului că pe tot parcursul sezonului 2020, „Sultan” a concurat fără greșeală. Dacă în sezonul 2019, ca tânăr, acesta a ocupat locul 55 Național la As Speed, cu un punctaj destul de mare pentru a spera la un palmares de top național, în sezonul 2020, „Sultan” nu a ratat nicio etapă și și-a îmbunătățit drastic coeficientul pentru palmares. A clasat 11 concursuri cu punctaje foarte bune, anulând astfel un concurs din sezonul 2019, la care obținuse 268,62 puncte și care trebuia neapărat rectificat pentru a avea șanse la podiumul național. „Masculul este original Silviu Glodeanu și ne-a adus cele mai mari satisfacții de până acum în columbofilie. A fost concurat la văduvie, ca întreg lotul de zbor, fiind separați cu două săptămâni înainte de primul concurs, după ce au crescut câte un pui. De regulă, preferăm să trimitem porumbeii calmi la concursuri, dar au mai fost și etape când i-am lăsat să se vadă înainte de îmbarcare. Pentru hrănire am folosit Vanrobaeys, amestecul 29, și Gerry de la Versele Laga. Ca recuperator folosim Avipharm, la sosire, iar lunea primesc probiotic. Între etape, porumbeii sunt duși de două sau de trei ori pe săptămână la începutul sezonului, iar mai spre final, îi lăsam puțin mai lejer”, a declarat Ionuț Ivănescu. De menționat că același mascul ocupă și locul 3 Național Viteză Palmares 2020.

Emeric-Claudiu Pop (MS) câștigă primul trofeu național

Un columbofil de primă clasă în Transilvania, cu zeci de trofee provinciale și județene la etapele de o zi, Emeric-Claudiu Pop, din Sighișoara, a reușit în sezonul 2020 să urce pe podiumul național la As Speed Palmares, câștigând locul 2 Național. Pentru columbofilul din vechea cetate a Sighișoarei, acesta este primul trofeu național, dar cu siguranță nu cel din urmă. Premiantul este un mascul, cu seria 9009742/2017, care în 2019 a ocupat locul 19 Național la As Speed Maturi, iar sezonul trecut, la palmaresul aceleiași categorii, a obținut un coeficient de 436,41 puncte de penalizare. „Acest mascul este, de departe, cel mai bun porumbel al meu de până acum. Până să obțină acest rezultat, a fost multiplu campion județean, iar la nivel provincial este de trei ori pe locul întâi, la Viteză Palmares, Demifond Palmares și As Speed Palmares, este vicecampion provincial la Viteză Palmares și locul 3 provincial la Viteză Maturi. La Viteză Palmares este și locul 6 Național. Mama sa este o femelă de la Romulus Matei, din porumbei Marc Medaert, iar tatăl său este de la Eugen Rogoz. Per total, are 30 de etape clasate, dintre care, de 17 ori a fost în primii 10 pe lansare. Porumbeii concurează la văduvie, iar pentru hrănire folosesc un amestec produs de Paap Erno, din Harghita, făcută din peste 20 de semințe, dar care la etapele de viteză și demifond nu conține mazăre. La sosire, porumbeii primesc suplimente clasice de recuperare, electrolit, dar și probiotic, plus o soluție pe bază de iod, pentru dezinfectare. A treia zi după sosire, îi duc la un antrenament de maxim 30 de km și încep să pregătesc următorul concurs”, a explicat Claudiu Pop (foto stânga).

Damian Drăgoiu (BV) completează podiumul național, câștigând locul al treilea

În sezonul 2019, tânărul zburător 5033027/2018, concurat de brașoveanul Damian Drăgoiu, ocupa locul 4 Național As Speed Tineret. Un an mai târziu, în 2020, a reușit să aibă o prestație la fel de susținută, cu alte 10 etape clasate. Astfel, după centralizarea palmareselor, masculul lui Damian Drăgoiu, cu cele 438,29 puncte de penalizare, a avut cel de-al treilea coeficient național la categoria As Speed Palmares și a câștigat ultimul trofeu național pus în joc. „Masculul a fost un foarte bun zburător încă de pui, când a clasat nouă etape. Are inclusiv un locul 1 pe lansare, la un concurs de demifond. Este un caracter cu totul special. Și-a ales un anumit loc pe holul volierei, unde stă atunci când nu este pe boxă și unde eu i-am montat o odihnitoare pliabilă, cu ajutorul căreia îl motivez. Ca origini, este un porumbel Vandenabeelle, pe linia tatălui, iar mama sa este o femelă de la Kelemen Csaba. Porumbeii concurează văduvi, după ce la începutul sezonului cresc câte o serie de pui. Folosesc hrana de la Vanrobaeys și diferite suplimente, de la Rohnfried sau Dr. Brockamp, dar atunci când porumbeii sosesc de la concurs, primesc apă cu lămâie și cu miere de albine. La mijlocul săptămânii încerc să le fac două antrenamente de la 30 de km. La începutul sezonului porumbeii nu se întâlnesc înainte de îmbarcarea pentru concurs dar, după patru-cinci etape, îi las împreună pentru aproximativ 30 de minute înainte de a merge cu ei la îmbarcare”, a detaliat Damian Drăgoiu.

Așadar, atunci când vorbim de palmaresul unei categorii, lucrurile stau cu totul altfel. Puțini porumbei reușesc să concureze la fel de bine timp de două sezoane consecutive sau, în cazul nostru, să concureze din ce în ce mai bine astfel încât să urce pe podiumul național la palmares, deși nu au pornit cu prima șansă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO