Oltenia, „leagănul“ categoriei As Național Palmares

Rubrica din catalogul național dedicată categoriei As Național Palmares 2020 este una dintre cele mai „sărace”. Pentru că presupune clasarea a 20 de etape din toate categoriile de distanță timp de două sezoane consecutive, palmaresul categoriei As Național nu este la îndemâna oricui. Ca atare, avem doar 96 de porumbei care au realizat As Național Palmares la finalul sezonului 2020.

Cele trei premii naționale puse în joc la categoria As Național Palmares, sezonul 2020, vor ajunge în Oltenia. Două dintre acestea, locurile 1 și 3 Național, au fost câștigate în Asociația Columbofilă Dolj, iar trofeul de vicecampion național a fost câștigat în Asociația Columbofilă Gorj. Campion național este un mascul, concurat de tandemul Poenaru + Călin, din Băilești. Tot un mascul este și vicecampionul național, concurat de Ovidiu Geagu, din Ionești, județul Gorj, iar locul al treilea este ocupat de o femelă, care aparține lui Adrian Cîrciumaru, din același club columbofil Băilești.

Tandemul Poenaru + Călin (DJ), doi ani consecutivi pe locul întâi la As Național

În sezonul 2020, prin locul 1 Național As Național Palmares, tandemul Poenaru + Călin (foto dreapta), compus din columbofilii Constantin Poenaru și nepotul său, Răzvan Călin, reușește să câștige un nou trofeu național la această categorie, după ce în sezonul 2019 cucereau aceeași distincție, dar la categoria As Național Maturi. Foarte interesant este că cele două trofee naționale au fost câștigate de un singur porumbel, masculul cu seria 0247089/2017, despre care putem spune că a dominat detașat categoria As Național în ultimele două sezoane. El a încheiat palmaresul categoriei As Național cu 486,96 puncte de penalizare. „Campionul național este un mascul cu experiență, care, pe lângă cele două trofee naționale pe care le-a câștigat, ne-a ajutat foarte mult în sezonul trecut să câștigăm locul 2 Național Viteză Crescători și locul 3 Național General Crescători, fiind unul dintre porumbeii de bază pentru echipă. El este reprodus dintr-un mascul de Marcel Sangers, de la George Vochin, cu rezultate foarte bune la nivel național, în pereche cu o foarte bună reproducătoare, o femelă care provine din doi porumbei concurați la columbodroame și care a mai reprodus și locul 2 Național General Maturi 2017”, a precizat Răzvan Călin.

Ovidiu Geagu (GJ), aduce singurul trofeu național din 2020 pentru asociația sa

Vicecampion național la categoria As Național Palmares, Ovidiu Geagu este singurul columbofil din județul Gorj care în sezonul 2020 obține un premiu național. Acesta a fost câștigat cu unul dintre cei mai buni porumbei din crescătoria sa, masculul cu seria 6147341/2017, care în 2019 a ocupat locul 6 Național la As Național Maturi, iar anul trecut a reușit să îndeplinească și palmaresul categoriei, cu un coeficient de 705,84 puncte de penalizare. „Masculul este unul dintre cei mai buni porumbei ai mei. A zburat toate etapele și din 2018 până acum, nu a ratat decât o singură etapă. Are norme și palmares la toate categoriile, mai puțin la maraton, iar în 2019, primul an în care a fost angajat și la concursurile de maraton, a reușit să facă norma la As Național Maturi, ocupând locul 6 Național. În 2020 are 11 clasări din 12 angajări, ratând un singur concurs de maraton. Tot în sezonul trecut a făcut palmares pe trei ani la categoriile Viteză, Demifond, General și Fond, plus această normă la As Național Palmares. Mama sa este o femelă de Jan Aarden și Wanroy, iar tatăl este un mascul Stichelbaut. Porumbeii mei concurează etapă de etapă. Folosesc metoda văduviei, iar la final de sezon, fiecare porumbel rămas trebuie să aibă normă măcar la una dintre categoriile competiționale, indiferent care este aceasta. Dacă nu a făcut nicio normă, este eliminat”, a precizat Ovidiu Geagu (foto stânga).

Adrian Cîrciumaru (DJ), pe podiumul național și la As Național Palmares

Obișnuit să câștige la categoriile cu etape de o zi, doljeanul Adrian Cîrciumaru abordează în fiecare sezon și categoria As Național, iar după sezonul 2020, columbofilul din Băilești și-a adăugat palmaresului său, prin câștigarea locului 3 Național As Național Palmares, un nou trofeu național. Premianta este o femelă experimentată, cu seria 0246055/2017, care în sezonul 2019 a ocupat locul 15 național, iar după sezonul de anul trecut, cu cele 731,68 puncte de penalizare, ocupă un binemeritat loc 3 Național As Național Palmares. „Cu o parte din lotul de zbor abordez în fiecare sezon și categoria As Național, iar femela aceasta mi-a adus cel de-al treilea trofeu național la această categorie. Ea este fiica femelei care în 2016 a câștigat locul 2 Național As Național Tineret  și are în spatele său majoritatea porumbeilor importanți din crescătoria mea. Doi dintre bunicii săi sunt dintre olimpicii mei, atât pe linia mamei, cât și pe linia tatălui. Porumbeii mei concurează tot sezonul la văduvie. Folosesc amestecurile Superstar și Champion Plus de la Versele Laga, dar mai adaug porumb, atunci când consider că este nevoie. Cu o zi înainte de îmbarcare porumbeii primesc un electrolit, iar antrenamente între etape fac miercuri sau joi. Porumbeii sunt lansați separat, prin rotație, de la 30 de km. Pentru motivare practic mai multe metode, dar sunt și destul de multe etape la care porumbeii sunt angajați fără a se întâlni înainte”, a explicat Adrian Cîrciumaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO