Topul olimpicilor categoriei F-Pui 2020

Dintre categoriile olimpice cu statut special, categoria F este cea dedicată puilor. Pentru a realiza această categorie, tinerii zburători trebuie să claseze minim trei etape de peste 100 de km. În urma acestora se întocmește clasamentul național, iar primii trei porumbei vor participa la Olimpiada Columbofilă sau la Cupa Europei. De menționat că la ediția din 2020 a Cupei Europei, țara noastră a câștigat locul 1 european Categoria F, iar șansele să facem din nou o figură frumoasă la următoarea ediție a Olimpiadei, care va fi organizată chiar de Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România, sunt foarte mari.

Despre doi dintre tinerii zburători care ocupă podiumul național al categoriei F am mai discutat deja. Primul dintre aceștia, campionul național, aparține tandemului Călin + Buzura, din Dolj, și tot el este și campionul național al categoriei Viteză Pui. Locul al doilea a fost câștigat de Natural Sport, echipa columbofilă din Hunedoara coordonată de Jean-Fancois Cure, crescător care în 2017, la aceeași categorie, a reușit performanța unică până acum în România de a deveni campion olimpic. Podiumul categoriei F este întregit de tandemul Stănescu + Dobre din capitală.

Tandemul Călin + Buzura (DJ), olimpic cu trei etape de locul 1 pe lansare

Tânărul mascul, 0354051/2020, al tandemului Călin + Buzura, din Dolj, format din columbofilii Răzvan Călin și Radu Buzura, a reușit performanța ca la finalul sezonului de anul trecut cu puii să fie dublu campion național, la categoriile Viteză și F-Pui. Rezultatul de la categoria F-Pui a fost realizat cu trei locuri întâi pe lansare, în următoarele condiții: locul 1 pe lansare la o etapă de 167 km, împotriva a 2.722 porumbei; locul 1 pe lansare la distanța de 178 km, împotriva a 2.394 porumbei;  locul 1 pe lansare la distanța de 354 km, împotriva a 2.616 porumbei. Astfel, campionul tandemului a fost penalizat cu doar 1,17 puncte, coeficient despre care sperăm să fie suficient de bun pentru a ocupa și un loc pe podiumul olimpic. „Puii cu care am concurat în tandemul cu prietenul meu Radu Buzura, au fost reproduși la începutul lunii mai. Am testat două metode de zbor cu ei, o parte fiind zburați, să zicem, la natural, iar o parte din ei fiind concurați la întuneric. Campionul de la categoria Viteză și categoria olimpică F este dintre cei concurați la întuneric și este un porumbel cu origini 75% Vandenabeele, din porumbei de la Tomas Lecke și Wolfgang Rupprecht. Una dintre bunicile sale este campioana noastră din anul 2016 de la categoria General Tineret și ocupanta locului 2 Național Demifond Tineret și Fond Tineret. Pentru hrănire am folosit mâncare Beyers, suplimente tot de la această firmă, iar pentru pregătire i-am dus de două ori pe săptămână la antrenamente de 30 și 50 de km”, explică Răzvan Călin.

Natural Sport (HD), un nou porumbel olimpic

Cetățean de origine franceză, Jean-Francois Cure este stabilit în România de peste două decenii, timp în care a devenit unul dintre cei mai importanți columbofili din țara noastră, multiplu campion național, maestru emerit și chiar campion olimpic, singurul, deocamdată, din istoria României. Alături de echipa sa din Simeria, Hunedoara, Jean-Francois Cure concurează sub denumirea „Natural Sport”. Pentru aceștia, sezonul trecut „s-a lăsat” din nou cu premii naționale și cu un nou porumbel olimpic, pentru că tânăra femelă 2015559/2020 a ocupat locul 2 Național Viteză Pui și locul 2 Național categoria F-Pui. Cel de-al doilea rezultat a fost obținut cu un coeficient de 1,82 puncte de penalizare, după ce tânăra zburătoare a ocupat de două ori locul întâi, din 2.416 porumbei (185 km) și 1.324 porumbei (241 km), dar și un loc 3, împotriva a 4.625 porumbei (148 km). „Concurăm la toate categoriile, motiv pentru care crescătoria noastră este formată din 50 de perechi de reproducție, dar nu reproducem din toate cuplurile în cursul unui an, un lot de zbor de 100 de porumbei și aproximativ 150 de pui. Anul acesta, 80 din primii pui pe care i-am reprodus au fost trimiși în Belgia, unde avem tandemul Allemeesh-Cure, la Simeria rămânând doar 17 pui. I-am concurat folosind cunoscuta metodă a ușii culisante, după maturizare fiind separați pe sexe și concurând separați. Se vedeau doar după întoarcerea de la etapă sau după antrenamentele cu scop educativ pe care le-am făcut. Ca origine, femela are în proporție de 70% gene de porumbei de fond și maraton și 30% gene de porumbei de general. Drept dovadă, este inelată cu inel Gold. Ea este reprodusă în cadrul unui proiect la care lucrez de mai mulți ani, prin care îmi doresc să creez porumbei capabili să câștige locul întâi la distanțe de 200 km, până la 900 km. În activitatea mea de columbofil încerc să simplific totul cât mai mult cu putință. Calitatea porumbeilor este cel mai important aspect, iar în cazul puilor, educația contează foarte mult, sfat pe care îl dau tuturor columbofililor care apelează la mine pentru consultanță columbofilă, un alt proiect al meu căruia îi acord o importanță maximă. Mă bucur că am reușit un nou rezultat foarte bun cu puii, iar această femelă cred că va avea viitor. La sosirile de la etape, cel puțin un minut se mai învârtea în jurul crescătoriei, semn că nu era epuizată, ceea ce mă face să cred că va avea un viitor frumos”, a detaliat Francois Cure (foto stânga).

Tandemul Stănescu + Dobre (BB) ocupă locul al treilea

Nelipsit de pe podiumul național în ultimii ani, tandemul Stănescu + Dobre, din capitală, a câștigat și în sezonul 2020 câteva trofee naționale. Unul dintre cele mai importante, pentru că le-a adus columbofililor bucureșteni o nouă participare la expozițiile internaționale, este locul 3 Național categoria F. Performanța a fost realizată cu tânăra femelă 0700102/2020, care a obținut un coeficient de 2,62 puncte de penalizare. Cea mai bună dintre cele trei etape pe care le-a clasat pentru categoria F a fost concursul de la Bivolari (358 km), unde a obținut locul întâi pe lansare, împotriva a 1.838 porumbei. „Puii sunt ținuți la semiîntuneric după înțărcare, până când vor începe antrenamentele, în intervalul 8-17:00, iar după ce încep să îi pregătesc de etape, le măresc artificial lumina. Ca și la porumbeii maturi, folosesc gama de hrană de la Versele Laga și suplimente de la Rohnfried, Versele Laga și CEST Pharma. Tot pentru pregătire, puii sunt duși de două ori pe săptămână la câte un antrenament de 50 de km. Femela aceasta este nepoata unuia dintre cei mai buni porumbei din crescătoria noastră, celebrul „Cucul”, mascul care a câștigat patru trofee naționale. Este reprodusă dintr-un fiu al acestui porumbel, care la rândul lui are locul 2 Național Demifond Pui. Mama femelei este fiică din sora bună a Cucului, adică femela care a câștigat locul al treilea la categoria F este reprodusă din doi verișori”, a declarat Cosmin Dobre (foto dreapta).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO