Campionii categoriei G-Tineret 2020, exponenţi ai unei generaţii de excepţie

Așa cum se poate deduce chiar din denumirea sa, categoria G-Tineret este o altă categorie olimpică, care se centralizează pe criteriile olimpice ale Federației Columbofile Internaționale și care se adresează porumbeilor tineri sau yarlingi. Norma categoriei se îndeplinește prin clasarea a cinci concursuri cu distanța de peste 100 de km, iar în sezonul 2020, cei mai buni tineri la această categorie au fost concurați de tandemul Victoraș și Răzvan Manole, din Dâmbovița, tandemul Șițoiu + Tudoran, din Vâlcea, și trio-ul, de data aceasta, Pop Alin + Nadia + Tot Nicu, din Maramureș.

La marea majoritate a porumbeilor de pe podiumul național al diferitelor categorii, se poate observa că aceștia nu performează doar la o anumită categorie. Cel mai adesea, găsim porumbei care sunt pe podiumul național la două sau chiar mai multe categorii, care, este adevărat, se aseamănă din punct de vedere al etapelor din care se realizează normă. Așa este și cazul primilor doi porumbei de la categoria olimpică G-Tineret.

Masculul RO-19-0723138 al tandemului Victoraș + Răzvan Manole (DB), triplu campion național

Pentru a proba cele spuse mai sus, tânărul mascul al fraților Victoraș și Răzvan Manole, din Dâmbovița, cu seria 0723138/2019, este exemplul perfect. Sezonul trecut, acesta este campion național la trei categorii: Viteză Tineret, Demifond Tineret și G-Tineret. Pentru că despre performanțele sale la categoriile Viteză Tineret și Demifond Tineret am discutat deja în articolele noastre, amintim faptul că norma la categoria G-Tineret a fost realizată cu un coeficient de 5,04 puncte de penalizare, devansând peste 5.000 de contracandidați. De altfel, era destul de dificil de devansat, deoarece la trei din cinci concursuri, masculul fraților Manole a obținut locul întâi pe lansare. Per total, cele cinci clasări ale sale pentru categoria G-Tineret arată astfel: locul 1 din 5.444 porumbei (375 km), pe locul 1 din 2.112 porumbei (373 km), pe locul 1 din 2.222 porumbei (373 km), locul 4 din 2.195 porumbei (373 km) și pe locul 7 din 3.296 porumbei (183 km). „Masculul este frate de tată cu femela noastră care anul trecut a fost locul 1 Național Demifond Tineret, fiind un bun exponent al familiei pe care am reușit să o creăm, iar mama lui este o femelă originală Dirk van den Bulck. A fost concurat la văduvie, motiv pentru care ne-a fost foarte ușor să îl motivăm. Am folosit mai multe mijloace de motivare, în sensul că masculul își găsea femela în boxă când venea de la antrenamente, am folosit și gelozia, dar, de regulă, motivarea avea loc cu o zi înainte de îmbarcare, pentru a îl trimite calm la concurs. Pentru hrănire am folosit amestecul Gino Clique de la Vanrobaeys”, a declarat Victoraș Manole.

Trei trofee naționale și pentru femela RO-19-0240919, a tandemului Șițoiu + Tudoran (VL)

Aceeași „vină” ca în cazul campionului fraților Manole o are și femela 0240919/2019, concurată de tandemul vâlcean Șițoiu + Tudoran, format din columbofilii Mădălin Șițoiu și Cosmin Tudoran. Tot trei trofee naționale a reușit să câștige și aceasta sezonul trecut, după ce s-a clasat pe locurile 1 Național As Speed Tineret, 2 Național Viteză Tineret și locul 2 Național categoria G-Tineret. La cea din urmă dintre cele trei categorii, tânăra zburătoare a tandemului a fost penalizată cu 11,88 puncte, iar una dintre cele mai bune etape ale sale din sezonul trecut a fost concursul de la Dunavăț (389 km), unde a obținut primul loc pe lansare, împotriva a 12.067 porumbei. „Femela provine de la Ariciu Cătălin și are în spate porumbei Drapa, Gunter Prange și Van Dyck. A fost concurată la văduvie, ca întreg lotul de zbor, porumbeii fiind separați după ce au stat pe ouă timp de 10 zile. La început nu i-am acordat foarte mare atenție, dar apoi, când am observat că vine foarte bine, i-am oprit masculul acasă, cu ajutorul căruia o motivam. În timpul sezonului am folosit trei tipuri de hrană, de la Vanrobaeys. După concurs porumbeii au primit o hrană de dietă, apoi au fost hrăniți cu amestecul 29 de la această firmă, iar pe final de săptămână au primit amestecul Top Energy. În afară de antrenamentele din jurul crescătoriei, o dată sau de două ori pe săptămână i-am dus la aproximativ 40 de km. Tot această femelă ocupă și locul 4 Național Demifond Tineret, fiind la doar șapte sutimi de podiumul național și la această categorie”, a explicat Cosmin Tudoran.

Locul al treilea este ocupat de trio-ul Pop Alin + Nadia + Tot Nicu (MM)

Și pe locul 3 Național regăsim tot o femelă, concurată de echipa formată de Alin Pop, soția sa, Nadia, și colegul său de asociație, Nicu Tot, toți trei din Maramureș. Aceasta are seria 0001475/2019 și a obținut un coeficient de 13,30 puncte de penalizare. Tot sezonul, tânăra femelă a clasat nu mai puțin de 12 etape de viteză și demifond, la categoria Viteză Tineret ratând podiumul național pentru doar 11 sutimi, fiind nevoită să se mulțumească doar cu locul al patrulea. Trebuie aminti și faptul că aceeași columbofili ocupă și locul 5 Național categoria G-Tineret, fiind sigurii cu două prezențe în top 10 Național la această categorie. „Părinții femelei sunt de la Mircea Culda, din Sălaj, dar toți cei patru bunici sunt de la Ciprian Pop, din Bistrița. Metoda de zbor este văduvia, separând porumbeii după ce au reprodus câte un pui înainte de sezon. Pentru hrănire am folosit mâncare de la Versele Laga, câteva suplimente tot de la această firmă, plus Belgasol, pentru pregătire și recuperare. Pentru a fi mereu pregătiți, porumbei au fost duși o dată pe săptămână la un antrenament de 50 de km. În ceea ce privește colaborarea cu colegul meu, Nicu Tot, pot spune că aceasta a fost cea mai bună alegere pe care am putut să o fac. Începând cu anul 2019 am mutat reproducătorii la el, astfel că eu am mult mai mult timp să mă pot ocupa de lotul de zbor, iar soția mea, Nadia, se mai ocupă de partea de antrenamente în timpul sezonului”, a precizat Alin Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO