Cel mai așteptat weekend din sezonul 2021: s-au îmbarcat porumbeii pentru primele etape naționale

Weekendul acesta este cel în care vor avea loc primele etape naționale ale sezonului competițional 2021. La ora actuală, porumbeii au fost îmbarcați deja, iar cifrele arată foarte bine pentru dificultatea pe care a presupus-o acest sezon. Pentru aproape toate concursurile naționale de la acest sfârșit de săptămână, lansarea este programată sâmbătă, 10 iulie, însă datele meteorologice pot amâna eliberarea porumbeilor. Cert este că weekendul acesta România columbofilă va sta cu sufletul la gură.

Fiecare dintre cele cinci provincii columbofile ale țării noastre „găzduiește” weekendul acesta câte un concurs național de maraton. După cu prea bine se cunoaște, acestea sunt etape la care participă toate asociațiile dintr-o provincie, ceea ce le face cu totul speciale. Aparte sunt și prin premiile în bani care se acordă câștigătorilor, dar și prin premierea specială care se organizează pentru columbofilii care se situează pe podiumul acestor concursuri. Cu alte cuvinte, cele două naționale din fiecare provincie sunt punctul culminant al fiecărui sezon pentru iubitorii etapelor de distanță.

Din Moldova, toate drumurile duc la Madona

Pentru provincia Moldova, primul concurs național de maraton este bine cunoscutul Madona Național, etapă organizată de Asociația Columbofilă Suceava. În sezoanele trecute, Madona Național a fost concursul cu cel mai mare număr de porumbei angajați dintre toate concursurile naționale, fapt care se repetă și anul acesta. Astfel, au fost angajați 15.898 de porumbei și participă 1.109 columbofili, din județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Prahova, Vaslui, Galați, Buzău, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Vrancea. De asemenea, Madona Național este singurul concurs național din această serie la care toți columbofilii participanți au peste 1.000 de km.

Tokmak, naționalul oltenilor

De partea cealaltă, în Oltenia, primul concurs național de maraton este Tokmak. Ajuns la a patra ediție, concursul este organizat de Asociația Columbofilă Dolj, fiind o etapă cu distanțe variate, care încep de la peste 800 km la primii columbofili și depășesc 900 km la columbofilii din Gorj și Mehedinți. De fiecare dată, la Tokmak Național s-au angajat peste 10.000 de porumbei, iar anul acesta, deși organizatorii s-au temut că numericul nu va fi unul foarte mare, s-au îmbarcat 12.931 porumbei și vor participa 1.266 columbofili. Județele participante sunt Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș și Teleorman.

Harkov Național, organizat pentru al doilea an de Asociația Prahova

În sezonul 2020, Asociația Columbofilă Prahova organiza pentru prima dată etapa Harkov Național, provincia Muntenia, cu participarea a 587 de columbofili, din 11 asociații, și 4.955 porumbei. Pentru ediția de anul acesta, s-au îmbarcat 6.152 de porumbei. De asemenea, participă un număr de 767 de columbofili, din asociațiile Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Prahova, Buzău, Brăila, București și Teleorman. Inedită este participarea a patru columbofili din Olt, ceea ce face ca Harkov Național să aibă distanțe începând cu 800 de km și care vor ajunge la aproximativ 1.200 km.

Asociația Brăila organizează, în premieră, etapa Terespol Național

Sezonul acesta este primul în care are loc etapa Terespol Național, concurs organizat de Asociația Columbofilă Brăila. La această etapă vor lua parte columbofili din Constanța, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași și Tulcea. În număr de 340, columbofilii din asociațiile amintite au angajat la etapa de Terespol Național 5.523 de porumbei, care vor avea de parcurs distanțe considerabile, cuprinse între 800 și peste 1.000 km.

Stendal Național: 2.369 porumbei și 306 columbofili

Pentru provincia de Vest, Asociația Columbofilă Satu-Mare organizează etapa națională Stendal. Pierderile masive de porumbei de la primul concurs de maraton din acest an afectează grav participarea la acest concurs, dar, chiar și în aceste condiții, la Stendal Național 2021 participă 2.369 de porumbei și 306 columbofili, din asociațiile Arad, Bihor, Satu-Mare, Sălaj, Maramureș, Timiș și Caraș-Severin. Porumbeii au fost deja îmbarcați, în cursul zilei de marți, iar lansarea este programată pentru vineri dimineața. Însă, este posibil ca vremea să amâne eliberarea porumbeilor pentru sâmbătă. Din punct de vedere al distanțelor, porumbeii vor avea de zburat între 900 și peste 1.000 km.

Primul concurs de Praga Național, organizat de Asociația Bistrița-Năsăud

Concurs de tradiție în Transilvania, Praga Național este organizat anul acesta de Asociația Columbofilă Bistrița-Năsăud. La etapă vor lua parte 505 columbofili, din asociațiile Cluj, Maramureș, Bistrița Năsăud, Alba, Sălaj, Harghita, Brașov, Sibiu, Caraș-Severin și Covasna, iar cei 2.130 de porumbei angajați de către aceștia vor avea de parcurs distanțe cuprinse între 800 și 1.000 km.

Tot în acest weekend va avea loc și concursul Poznan Național, organizat de Asociația Columbofilă Alba, etapă pentru care porumbei au fost angajați în cursul zilei de joi.  Așadar, ne așteaptă cel mai intens sfârșit de săptămână din sezonul 2021. Cele șapte etape de maraton fac din acest weekend unul de-a dreptul incendiar, și la figurat, dar și la propriu, pentru că se anunță temperaturi foarte mari. Până atunci, transmitem felicitări tuturor celor care s-au ocupat de organizarea acestor concursuri, dar și mult succes columbofililor participanți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO