Harkov Național 2021, o etapă „de foc“ pentru columbofilii din Muntenia

Începând cu sezonul 2020, Asociația Columbofilă Prahova și-a asumat responsabilitatea organizării unui concurs național de maraton. S-a stabilit ca lansarea porumbeilor să aibă loc din Harkov (Ucraina), astfel că sezonul acesta Harkov Național a ajuns la cea de-a doua ediție. Concursul a reunit columbofili din 10 asociații, majoritatea din Muntenia, dar și cu prezențe curajoase ale unor columbofili din Olt sau Argeș. La final, s-au remarcat Gheorghe Popescu, din Prahova, câștigătorul primului loc pe lansare, la porumbei, și Lucian Iordache, din București, câștigătorul primului loc pe concurs în clasamentul crescătorilor.

La Harkov Național 2021 s-au îmbarcat 6.152 porumbei, participând 767 columbofili, din Asociațiile Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Olt, Brăila, Prahova, Buzău, București și Teleorman. Ca și la celelalte etape naționale, eliberarea porumbeilor a avut loc sâmbătă dimineața, la ora 05:00, în funcție de asociație, columbofilii participanți urmând să aibă distanțe cuprinse între 800 și peste 1000 de km. Cât despre dificultatea etapei, putem spune că Harkov Național a fost un concurs intens, cu multe sosiri încă din prima zi.

Gheorghe Popescu (PH) câștigă primul loc pe lansare

Pentru columbofilii din Prahova, concursul Harkov Național a avut distanțe considerabile, care au depășit cu mult 900 km aerieni. Columbofilul Gheorghe Popescu, din Tomșani, Prahova, a avut la acest concurs 948 de km între punctul de lansare și crescătoria sa. Dar, această distanță nu a împiedicat-o pe femela 0482400/2018 să zboare atât de rapid încât să câștige primul loc pe toată lansarea. Sosirea sa a fost înregistrată la ora 17:16:53, rezultând o viteză medie 1288.70 m/min., suficientă încât să fie cel mai bun porumbel din tot concursul.

Lucian Iordache (BB) este câștigătorul din clasamentul crescătorilor

Cei 767 columbofili care au luat parte la această etapă au făcut din Harkov Național un concurs cu dificultate foarte ridicată. Aproape toți porumbeii de pe primele poziții au făcut parte și din echipa columbofililor participanți, astfel că bătălia pentru primul loc la crescători a devenit și mai acută. Câștigător a ieșit un columbofil cu multă experiență, bucureșteanul Lucian Iordache, unul dintre cei mai vechi columbofili activi din România și multiplu campion național. Acesta a angajat 14 porumbei la Harkov Național, din care a clasat opt. Primii doi porumbei sosiți în crescătoria sa au fost porumbei de echipă, masculii cu seriile 0028091/2018 și 0028012/2018, porumbei care au ocupat locurile 11 și 25 pe toată lansarea. Împreună, cei doi porumbei au acumulat 5,85 puncte de penalizare, cel mai mic din clasamentul crescătorilor și au adăugat palmaresului stufos al crescătorului bucureștean încă un rezultat important. „Concurez de peste 60 de ani, oficial, făcând parte din primul club columbofil din București. Am avut multe rezultate foarte bune, fiind de mai multe ori campion național, de trei ori olimpic și cu multe participări la Spartakiadă. Încă de la început am cultivat, și mai reușesc și azi, porumbeii de Van Spitael, de la columbofili ca domnii Crețulescu, Vâlcu sau Stănucă. Până la primul maraton, porumbeii au jucat un fel de semivăduvie, dar cu trei săptămâni înainte de Harkov au trecut la natural și la această etapă au fost angajați pe ouă. Folosesc mâncare variată, cu multe semințe, dar caut să fie de calitate. Sunt foarte atent la acest aspect și dacă am dubii, o pun la încolțit, să văd dacă este bună pentru porumbei. Pentru recuperare și pregătire folosesc ocazional Avipharm sau Tolliamyn, dar de bază sunt polenul, lămâia și mierea. Dincolo de acestea, vreau să amintesc și un fapt mai puțin plăcut. De la această etapă mi-a sosit un porumbel cu inelul tăiat și fără cip, ceea ce m-a dezamăgit foarte tare”, a declarat Lucian Iordache (foto dreapta).

Câștigătorii din clasamentele județene

Dintre asociațiile columbofile care au luat parte la etapa Harkov Național, doar columbofilii din Dâmbovița, Prahova și București au avut numericele necesare pentru a avea și clasamente județene. Din asociația organizatoare, Prahova, la Harkov Național au participat 2.232 porumbei și 357 de columbofili. La porumbei, în județul Prahova, se subînțelege că primul loc a fost câștigat de Gheorghe Popescu, cel care s-a impus pe întregul concurs. În schimb, la crescători, primul loc județean este ocupat de Ene Tasica. Din București au fost angajați 1.398 porumbei și au participat 161 columbofili. Marian Bădilă, câștigătorul primului loc pe asociație la porumbei (locul al doilea pe toată lansarea) este singurul care mai trebuie amintit, deoarece câștigătorul la crescători din clasamentul general este din București. Asociația Dâmbovița a participat la această etapă cu 1.732 porumbei și 147 de columbofili. În clasamentul acestui județ, primul loc este ocupat de Florin Miriță (locul 10 pe lansare), iar la crescători s-a impus Familia Bolborea, care ocupă și locul al doilea la crescători în clasamentul județean.

Tot din Prahova este și Daniel Zidaru, ocupantul ultimei trepte a podiumului general al etapei, clasamentul porumbeilor, iar Gheorghe Nedelcu, din Dâmbovița, este cel care completează podiumul general la crescători.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO