Madona Național 2021, etalon al competitivității Moldovei la maraton

Dintre etapele naționale de maraton de anul acesta, Madona Național este cea care iese în evidență prin două aspecte foarte importante pentru competiție. În primul rând, la Madona Național a participat cel mai mare număr de porumbei dintre toate etapele naționale de săptămâna trecută. În al doilea rând, distanțele de concurs au fost considerabile. Astfel, nu a fost crescător care să participe la Madona Național 2021 și să nu aibă distanța mai mare de o mie de km. Mai mult decât atât, toți columbofilii din zona a patra de distanță au avut peste 1.300 km, ceea ce poate fi considerată o distanță demnă de categoria Maraton Extrem. Tot la unele dintre cele mai mari distanțe s-au câștigat și primele locuri pe concurs, Florin Vartolomei, din Bacău, ocupând locul întâi pe lansare la porumbei, iar Aurel Munteanu, din Neamț, câștigând primul loc la crescători, tot în clasamentul general al concursului.

Din punct de vedere al numărului de asociații participante și de arie geografică, Madona Național a fost un concurs mai mult decât provincial. Fiind organizată de Asociația Columbofilă Suceava, etapa a angrenat toate asociațiile columbofile din Moldova, dar nu numai atât. La acest concurs, au participat și columbofili din Prahova, Vrancea, Tulcea, Buzău, Ialomița sau Călărași. De altfel, așa cum am amintit mai sus, în zona a 4-a de distanță, Madona Național a fost un veritabil concurs de maraton extrem.

Florin Vartolomei (BC), noul campion de la Madona Național

Un număr de 15.898 de porumbei au fost angajați la etapa Madona Național de anul acesta, iar vântul din față și temperaturile foarte mari au făcut ca niciun porumbel să nu termine concursul în prima zi. Nu au sosit porumbei nici în timpul nopți, ca în anii trecuți, dar, încă de primele ore ale celei de a doua zi, porumbeii au început să „curgă”. Totuși, o femelă concurată de băcăoanul Florin Vartolomei  a reușit să se evidențieze. Aceasta a ajuns în crescătoria din Dărmănești, după 1.214 km, la ora 06:31:55, iar după ce a fost anunțată, s-a instalat confortabil pe primul loc al clasamentului, acolo unde a rămas definitiv. Viteza medie dezvoltată a fost de 1.096,20 m/min, față de doar puțin peste 1.000 m/min cât a avut porumbelul de pe locul al doilea. Astfel, femela RO 9002625/2017 și Florin Vartolomei sunt campionii de anul acesta ai etapei Madona Național. „Concurez la natural, iar această femelă, atunci când a fost îmbarcată, a avut pui de aproximativ două săptămâni. Am folosit mâncare de la Versele Laga, mai multe sortimente și foarte puține suplimente. De asemenea, am dus porumbeii la câteva antrenamente cu mașina. Atunci când am văzut că am un porumbel sosit, am crezut că este de la celălalt concurs de maraton pe care l-am avut. Mi-am dat seama repede că este de la Madona și, pentru că mai intraseră deja porumbei, nu am sperat la primul loc, dar știam că va fi printre primii. Am fost uimit atunci când am văzut că a trecut direct pe primul loc și, mai ales, după ce am văzut că nu o mai bate niciun porumbel. Este o bucurie foarte mare și o satisfacție pe măsură. Ca origini, femela este o încrucișare între mai multe linii, dar și înrudită cu mai mulți porumbei foarte buni ai mei. Are origini de Brockamp, Cor de Heijde și Noel Peiren. Este soră bună cu Olimpicul, locul 2 Național Fond Palmares 2017, și semisoră de mamă cu Nocturna, locul 3 Național Maraton Maturi 2017. De asemenea, este din aceeași familie cu locul 1 Național As Maraton Palmares 2018 și 1 Național As Fond Palmares 2018”, a detaliat Florin Vartolomei (foto dreapta).

Aurel Munteanu (NT) câștigă primul loc în clasamentul crescătorilor

Nu numai la porumbei competiția de la Madona Național 2021 a fost una importantă, ci și la crescători. Din cele 15 asociații participante (Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Brăila, Galați, Vrancea, Buzău, Constanța, Cățărași, Ialomița, Tulcea și Prahova), au participat 1.109 columbofili, iar cea mai bună prestație în clasamentul dedicat loc a fost cea a lui Aurel Munteanu, din Asociația Neamț. Primii doi porumbei sosiți în crescătoria sa au fost doi porumbei de echipă, femele 0099069/2018 și 0412090/2019, ambele clasându-se în primii 10 porumbei pe lansare (locurile 6 și 8). Împreună, cele două femele au acumulat doar 0,88 puncte de penalizare, iar în total, columbofilul din Tîrgu-Neamț a clasat 13 porumbei din 31 angajați (1.123 km).

Top clasamente județene

Șase din cele 15 asociații participante au putut să realizeze și clasamente județene, acestea fiind Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui și Bacău. Asociația Suceava a avut cel mai mare numeric dintre toate participantele, atât la porumbei, cât și la crescători. Din acest județ, la Madona au fost angajați 7.324 porumbei și 489 de columbofili, iar câștigătorii din clasamentul județean sunt tandemul Grigorean+Acununi (porumbei) și tandemul Bizu și Bizu Jr, aceștia din urmă ocupând și locul al treilea pe toată lansarea. Din județul Botoșani au fost angajați 3.340 de porumbei, cu participarea a 150 de columbofili. Primele locuri județene de aici au fost câștigate de Ciprian Cozma (porumbei) și Cătălin Izuric (crescători). Asociația Iași a participat la Madona Național cu 520 de porumbei și 55 de columbofili, iar pe primele locuri în acest județ s-a clasat Dumitru Bezedica, în ambele clasamente. Din Neamț, asociație care a dat câștigătorul la crescători în clasamentul general, s-au îmbarcat 1.877 porumbei și au participat 132 de columbofili. Aici, Familia Cristescu a câștigat primul loc la porumbei, tot ei ocupând și locul al doilea pe toată lansarea. Din Bacău, au participat 1.219 porumbei și 90 de columbofili, câștigătorul județean de la crescători fiind Vasile Cordeanu.

Nu în ultimul rând, amintim pe Mircea Bejenaru (NT), ocupantul locului 3 pe lansare, și Elisei Eacobuță (BC), care ocupă locul al doilea la crescători în clasamentul general.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO