Sezonul cu puii 2021 abordat diferit de columbofilii români

Campionatul dedicat puilor reproduși în cursul actualului an a început deja în toate asociațiile columbofile ale Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România. Deși uneori concursurile cu puii nu sunt atât de mediatizate și nici chiar crescătorii nu le acordă o foarte mare importanță, acestea au un rol foarte important pentru formarea tinerilor zburători. Pe lângă acest aspect, campionatul puilor are și o importantă latură competițională, despre care vom încerca să vorbim în materialul de azi.

Orice columbofil cunoaște foarte bine maxima „Puii sunt viitorul oricărei crescătorii”, despre care nu putem spune decât că reprezintă un foarte mare adevăr. De felul în care sunt reproduși, crescuți, antrenați și selectați puii dintr-un anumit an depind numeroase sezoane de zbor, asta pentru că ei vor forma lotul nostru de zbor. Niciunul dintre cele patru aspecte amintite mai sus nu este mai prejos decât altul, ele având aceeași importanță, deși parcă am fi tentați să spunem că selecția este cea care le guvernează. O modalitate foarte bună de a selecta puii pe care îi reproducem pe parcursul unui an este angajarea lor la etapele pe care le organizează în fiecare toamnă asociațiile columbofile din România. Din acest motiv, vom arunca o scurtă privire peste etapele care s-au organizat deja pentru puii din 2021, pentru a vedea cum au abordat columbofilii din România sezonul actual al puilor.

Prahova: aproape 20.000 de pui la prima etapă

Ca și în cazul campionatelor pentru porumbeii maturi, Asociația Columbofilă Prahova este cea care deschide topul celor mai numeroase etape cu puii din 2021. La primul concurs, columbofilii prahoveni, în număr de 542, au angajat un total de 19.464 de pui, localitatea de lansare aleasă fiind Giurgiu. Însă, după cum se cunoaște, nu toți columbofilii din acest județ aleg să își angajeze puii la concursurile organizate pentru ei. O bună parte a acestora, în special cei care concurează la etapele de fond și maraton, preferă să își antreneze puii pe ruta Est, dar fără concurs. Altfel, numărul puilor din 2021 care ar fi concurat în acest județ ar fi fost cel puțin dublu.

Suceava: 13.943 de pui la prima etapă

O altă asociație columbofilă care își respectă statutul și în campionatul puilor este Suceava, unde la prima etapă din această toamnă, dedicată puilor, au fost angajați 13.943 de porumbei și au participat 338 de columbofili. Față de anii trecuți, columbofilii din Suceava au ales în număr mult mai mare să își concureze puii oficial, un impuls reprezentând și schimbarea rutei de zbor. „În trecut cam jumătate dintre columbofilii noștri zburau puii în campionat, dar anul acesta s-au mobilizat mai mulți. Avem și foarte mulți membri noi, care acum s-au înscris pentru prima dată. Cred că un factor important a fost și schimbarea direcției de zbor, de pe Polonia pe Ucraina. Înainte, puii stăteau câte două zile în mașină de la etapele de demifond, ca să nu mai vorbim de cele de fond”, a explicat Adrian Schipor, președintele Asociației Columbofile Suceava.

În celelalte asociații, media este de 5.000-6.000 de porumbei angajați la prima etapă

Trebuie spus că cele două exemple amintite mai sus reprezintă „excepția” și nu regula campionatului național pentru pui. În cele mai multe dintre asociații, media este de 5.000-6.000 de pui angajați la primul concurs din 2021, asta pentru că mulți columbofili, din varii motive, aleg să își antreneze puii pe cont propriu. O primă explicație ar fi aceea că puii sunt extrem de vulnerabili în fața bolilor, dar este absolut sigur că și comoditatea își spune cuvântul. Cert este că selecția acestora, indiferent de mijloacele alese, trebuie să fie una serioasă și, poate mai important, felul în care ne selectăm viitorii zburători trebuie foarte atent evaluat, pentru a evita să comitem greșeli ireparabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO