Debut de sezon în Brașov cu Emanuel Chifor și Damian Drăgoiu în prim-plan

Trei etape au trecut până acum din campionatul tinerilor porumbei în Asociația Columbofilă Brașov și toate cele trei par o competiție în doi. „Rivali” sunt doi columbofili cu rezultate foarte bune și în trecut, iar acum, cei doi își împart din nou cele mai importante locuri ale primelor trei etape din această toamnă. Aceștia sunt Damian Drăgoiu, din Ghimbav, și Emanuel Chifor, din Săcele, columbofil care concurează sub titulatura „Romanian Arctic Loft”.

Primele două etape ale sezonului cu puii organizate în Brașov au fost cu lansare din localitatea Ungheni, județul Mureș, și au avut distanțe cuprinse între 120 și 140 km. La primul concurs, desfășurat pe 08 august, au participat 5.914 porumbei și 138 columbofili, iar la cel de-al doilea, desfășurat pe 15 august, au fost angajați 5.736 porumbei și au participat 139 de crescători. Etapa a treia a sezonului a fost Sărmașu (Mureș), cu distanțe de 150-170 km, iar participarea a fost de 5.550 porumbei și 141 columbofili.

Romanian Arctic Loft câștigă primele două etape în clasamentul porumbeilor

În clasamentul porumbeilor primelor două etape, primul loc a fost câștigat de fiecare dată de Romanian Arctic Loft. Primul concurs (134 km), a fost câștigat de puiul cu seria 0057189, care a avut viteza de 1197.48 m/min. Pe locul al doilea se clasează tot Emanuel Chifor, dar în tandemul „Arctic Loft & Bartos Team”, iar locurile 3 și 4 sunt ocupate de același crescător. Al doilea concurs a fost câștigat de puiul cu seria 0698099 (viteza 1268.41 m/min), iar locul al doilea, la fel ca la etapa precedentă, a fost câștigat tot de Emanuel Chifor, dar pe titulatura „Arctic Loft & Bartos Team”. „Concurez cu două echipe, ambele din locația mea. Romanian Arctic Loft este echipa proprie, iar în tandemul Arctic Loft & Bartos Team concurez alături de Istvan Bardos din Covasna. Puii concurează la întuneric, metodă pe care o practic încă din 2016. Am reprodus prima serie de pui de anul acesta în luna februarie și după aproximativ două săptămâni au început obscurizarea. Nu am însă un program foarte bine stabilit. Contează și perioada în care îi reproduc, iar seria a doua, de exemplu, intră direct la întuneric. Folosesc în mare parte din timp mâncare ușoară. Unele sortimente sunt importate din Ungaria, produse de firma Aninis, și mai folosesc amestecul Gerry, de la Versele Laga. Puii sunt duși la antrenamente în funcție de vreme și timp, la distanțe cuprinse între 30 și 60 km”, a detaliat Emanuel Chifor (foto dreapta, alături de tandemul său, Istvan Bardos).

Damian Drăgoiu se impune de fiecare dată la crescători, iar la etapa a treia are o evoluție fantastică

La aceleași două concursuri, Damian Drăgoiu, unul dintre cei mai constanți columbofili brașoveni din ultimele sezoane, a câștigat de fiecare dată primul loc la crescători. Astfel, la primul concurs, a câștigat primul loc cu 2,54 puncte de penalizare, clasând 85 de porumbei din 98 angajați. Pe lansare, la porumbei, a ocupat locurile de la 5 la 26. La al doilea concurs, Damian Drăgoiu a ocupat primul loc cu 8,89 puncte de penalizare și a clasat 74 de porumbei din 98 angajați. Însă, de departe, cel mai bun concurs al său a fost cea de-a treia etapă. Având distanța de 160 km, Damian Drăgoiu a ocupat primele 33 de locuri și primul loc la crescători, cu 40 de porumbei sosiți pe primele 50 de locuri. „Am încercat în trecut să concurez puii la întuneric, dar din câte am observat și din discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți columbofili din țară și din străinătate, porumbeii concurați la întuneric au destul de multe probleme ca yarlingi. Din acest motiv, îi joc natural, dar i-am reprodus destul de devreme, la începutul lunii februarie, pentru a avea timp să năpârlească. Pot să spun că nu intervin foarte mult în evoluția lor. Pur și simplu este vorba despre porumbei foarte bine selectați de crescători importanți, în special din Germania, de la care eu am achiziționat porumbei de reproducție, iar produșii lor se descurcă foarte bine. Folosesc toată gama de mâncare produsă de Vanrobaeys, amestecurile recomandate de ei pentru pui, concursuri și năpârlire. În privința antrenamentelor, dacă urmează o etapă scurtă, îi duc la un antrenament de 30-35 km chiar în ziua îmbarcării. Dacă urmează un concurs mai greu, îi duc cu o zi înainte de îmbarcare”, a declarat Damian Drăgoiu (foto stânga, în centru).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO