O nouă etapă, cu lansare din localitatea Hajduboszormeny (Ungaria), din competiţia cu puii a avut loc week-end-ul trecut în cadrul Asociaţiei Columbofile Bistriţa Năsăud. Cei 1. 128 de porumbei participanţi au avut de străbătut distanţe cuprinse între 200 şi 230 de kilometri, primul porumbel sosit înregistrând o viteză de 1426,44 metri/minut.
Pasărea aparţinea Team Valy Mihai, echipă care a reuşit să îşi adjudece şi locul 2 pe lansare. Valeriu Mihai, membru al tandemului, ne-a declarat că, din copilărie, columbofilia este pasiunea sa, însă de-a lungul timpului a concurat cu intermitenţe. Cu toate acestea, în perioadele de timp în care a participat în Campionatul Naţional, a reuşit să obţină câteva rezultate notabile la nivelul judeţului, printre care merită amintite cele cinci trofee aferente titlurilor de campion judeţean la diferite categorii de zbor.Puii îi concurez pe odihnitori de tip fagure, la natural, nu folosesc metoda întunericului deorece nu vreau sa forțez puii de mici. Aceștia participă la etapele cu distanţă maximă de 300 km cu asociația, după care îi opresc și le administrez tratamentele si vitaminele necesare pentru a năpârli năpârli corect. Ca şi suplimente, folosesc produse de la Cest Pharma, Rohnfried și Belgavet, dar nu administrez antibiotice in timpul concursurilor, ci doar înaintea de începerea acestora, preventiv. În ceea ce priveşte hrănirea, folosesc mâncare de la Alexandru Greab și un amestec făcut de mine. Antrenamentele le fac doar în jurul crescătoriei o oră dimineața și o oră seara, nu mai târziu de ora 9. Nu duc porumbeii la antrenamente între etape din lipsa de timp. Ca și linii de porumbei, am mulți de la bunul meu prieten, Nelu Burca, plus câțiva de la campionii nationali frații Platon şi de la diverşi crescători din Belgia“, ne-a povestit Valeriu Mihai.
Câștigătorii locului 1 la categoria crescători al etapei Hajduboszormeny sunt Bogdan Lupan și colegul său Sorin Slavan, un tandem format în acest an. Conform declaraţiilor membrilor tandemului, succesul în etapele cu puii constă într-o organizare foarte bună a programului pentru pui și o sănătate exemplară a acestora.
„Etapele le pregătim cu foarte multă atenție, ne asigurăm ca porumbei sa aibă o sănătate de fier și să fie într-o forma foarte bună. Încercăm să nu folosim foarte multe medicamente, din punctul nostru de vedere dacă ai o crescătorie corespunzătoare, nu e nevoie de ele. În legătură cu tratamentele, o facem doar preventiv, pentru că, de regulă, porumbei bolnavi preferăm să îi eliminăm din crescătorie. Referitor la hrană, preferăm să fie o hrană foarte ușoară. Din punctul nostru de vedere, la pui antrenamentele sunt foarte importante, din acest motiv antrenăm porumbei cu mașina de cât mai multe ori în funcție de vremea de afară. În mare parte, cultivăm porumbei de la Sorin Salvan, iar cu privire la echipă, precizăm că o alegem în funcție de sosirea porumbeilor la antrenamente și de calitatea acestora la mână“, ne-a precizat Bogdan Lupan.
Lasă un răspuns