Clujeanul Florian Suciu, premiat de Lucian Mermezan pentru excepţionala performanţă de la Berlin 2021

Ca toate etapele naționale, Berlin este o cursă unde sunt puse în joc premii în bani, produse columbofile sau accesorii. Dar, l-a ediția din 2021 a celui mai titrat concurs de maraton din Vest și Transilvania s-a pus la dispoziție și un premiu aparte, foarte consistent, oferit câștigătorului locului 1 yarlingi pe tot concursul de către cunoscutul columbofil Lucian Mermezan din județul Timiș. Contravaloarea acestuia a fost de 5.000 lei și a fost adjudecat de Florian Suciu, din Luduș, județul Cluj.

La ediția de anul trecut a etapei naționale Berlin au participat 3.115 porumbei. Dintre aceștia, 215 au fost yarlingi, porumbei care au putut concura și pentru un premiu foarte consistent, în valoare de 5.000 lei, pus la dispoziție, așa cum am amintit, de Lucian Mermezan. În ton cu tot sezonul 2021, etapa de Berlin a fost una dificilă, cu niciun porumbel sosit în prima zi. Dacă la astfel de etape ne așteptăm ca porumbeii cu experiență să fie cei care domină, la Berlin Național 2021 au sosit destul de bine și porumbeii tineri. Astfel, în Luduș, la una dintre cele mai lungi distanțe (1.114 km) a fost înregistrat și primul tânăr sosit, o femelă, concurată de Florian Suciu. Aceasta, pe lângă clasarea foarte bună, i-a adus crescătorului său și premiul oferit de Lucian Mermezan.

Florian Suciu, etapă de Berlin de vis

O echipă de cinci porumbei a angajat clujeanul Florian Suciu la etapa Berlin Național 2021, dar tânăra femelă RO-20-0430116 i-a întrecut toate așteptările. Ea a sosit la ora 09:56:20, după 1.114 km, și a ocupat locul șapte pe întreaga lansare, fiind, evident, primul tânăr sosit pe concurs. Deși la abia al doilea maraton din întreaga sa carieră, femela lui Florian Suciu a dovedit că pregătirea, calitatea și motivația sunt tot ce contează pentru astfel de etape. În afară de locul 1 yarlingi Berlin Național 2021, tânăra zburătoare a lui Florian Suciu a câștigat locul 1 pe zona a doua de distanțe (1.107 porumbei) și este campioana provinciei la categoria Maraton Grand Prix Tineret. „Anul trecut, pentru că am devenit pensionar, a fost primul an în care am concurat și la văduvie, dar nu tot sezonul. După ce au fost împerecheați și au clocit timp de 10 zile, porumbeii au fost văduviți. Au concurat văduvi până după primul fond, moment din care au trecut iar la natural. La Berlin, femela aceasta a avut pui de o săptămână. Am angajat cinci porumbei, au sosit trei și doi au clasat, dar, normal, cea mai mare bucurie mi-a fost adusă de această femelă. Însă, rezultatul nu este întâmplător. Din punct de vedere genetic are în spate linia mea veche de porumbei Huyskens van Riel, iar o bunică a sa a concurat foarte bine la etapele de maraton, fiind vicecampioană provincială la Maraton Palmares 3 ani. Particip de mult timp la etapa de Berlin și pot spune că acesta este cel mai bun rezultat al meu. Premiul oferit de domnul Mermezan a completat bucuria sosirii femelei, iar pe această cale țin să îi mulțumesc din nou pentru gestul pe care l-a făcut”, a declarat Florian Suciu. Pe lângă consistentul premiu în bani din partea domnului Lucian Mermezan, care merită toată aprecierea noastră, Florian Suciu va primi și un ceas constatator Topigeon, oferit de organizatori. „Am făcut acest gest pentru a încuraja tinerii columbofili să participe la acest maraton de excepție, dar și pentru viitorul sportului clumbofil. Este important ca din spate să vină crescători tineri, care doresc să facă performanță. Pentru viitor, intenția mea este de a mai ajuta organizatorii cu astfel de sponsorizări”, a transmis, de asemenea, Lucian Mermezan.

Florian Suciu (foto jos) este un vechi columbofil din Cluj, care concurează neîntrerupt de aproape patru decenii. Etapele sale preferate sunt cele de maraton, iar din anii `90 a început construirea propriei linii de porumbei, pornind de la un nucleu de reproducători originali  Huyskens van Riel. Pe aceștia i-a consangvinizat și, prin încrucișări controlate, reușește să concureze la un nivel foarte bun și în prezent. Crescătoria sa este compusă din maxim 80 de porumbei, iar la lotul de zbor nu ține niciodată mai mult de 50 de păsări. În sezonul 2021 a folosit amestecul de concurs produs de Ioan Feștilă și, între cele două etape naționale de maraton la care a participat, Praga și Berlin, și-a dus porumbeii la un singur antrenament de 60 de km.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO