Columbofilii din Asociația Columbofilă Suceava domină autoritar categoria Fond Pui

După sezonul 2021, când vorbim despre categoria Fond Pui, vorbim automat despre Asociația Columbofilă Suceava, pentru că toți cei trei columbofili de pe podiumul național al categoriei sunt din acest județ. Este adevărat că Moldova este zona în care puii sunt concurați mult mai puternic la această distanță, dar, în ultimele sezoane, nu s-a mai întâmplat ca toți cei trei premianți naționali ai categoriei să fie din același județ. Așadar, în materialul de azi, vă propunem să vedem care sunt acești trei columbofilii care în sezonul precedent au cucerit unul dintre trofeele naționale acordate pentru categoria Fond Pui.

În afară de Suceava, în sezonul 2021 s-au mai realizat norme ale categoriei Fond Pui în asociații columbofile precum Botoșani, Timișoara, Caraș-Severin și Arad. În total, vorbim despre 163 de pui care au reușit să claseze cel puțin trei fonduri. Dincolo de locul pe care îl ocupă în clasament, clasarea a minim trei etape de peste 500 km la doar câteva luni de viață reprezintă o adevărată performanță.

Cristian Gagea își adjudecă locul 1 național

Trebuie să precizăm de la bun început că cele trei etape de fond pe care le-au clasat porumbeii columbofililor din top 3 național 2021 s-au desfășurat în campionatul puilor. Așadar, nu sunt porumbei care au fost angajați la etape de fond cu maturii și astfel să „beneficieze” de un numeric mai mare de participanți. Acesta este contextul în care Cristian Gagea a reușit ca și în acest sezon să adauge palmaresului său un nou titlu național. Porumbelul său cu seria RO-21-0300060 a clasat trei din trei etape de fond (550 km, 551 km și 614 km), concursuri în urma cărora a acumulat cel mai bun punctaj din întreaga competiție: 36,94 puncte de penalizare. „Eu nu concurez puii special pentru aceste norme. În angajez la concursuri pentru a căpăta experiență și pentru a se selecta. Acestea sunt motivele pentru care îi joc natural, fără întuneric sau alte metode specifice concurării puilor. Obligatoriu este ca toți puii să participe la prima etapă de fond. Apoi, continuă cei care se prezintă în condiții optime, în special din punct de vedere al năpârlirii. Nu pot să spun că am pus accent foarte mare pe sezonul cu puii, dar mă bucur că am reușit să obțin un nou trofeu național. Este al treilea în trei ani, pentru că și în 2019 am obținut locurile 1 și 2 național Fond Pui. Mâncarea pe care am folosit-o au fost amestecurile Champion Plus, de la Versele Laga, și Varianta 37 sau Young Birds, de la Vanrobaeys. Campioana, pe care am numit-o Sofia, după numele fetiței mele, este reprodusă dintr-un mascul original Desmeyter-Restiaen și o fiică a doi campioni județeni la maraton din zona noastră”, a precizat Cristian Gagea.

Andrei Malinovschi încheie al doilea sezon consecutiv cu podium național

În 2020, tânărul columbofil Andrei Malinovschi câștiga două trofee naționale în campionatul puilor, având astfel un debut de vis în competițiile columbofile. Dar, în cazul său, nu putem spune că am asistat la o situație de genul „norocul începătorului”, pentru că și în 2021 Andrei Malinovschi reușește să ocupe un nou loc pe podiumul național. El este vicecampionul categoriei Fond Pui, trofeu câștigat cu porumbelul RO-21-1061631, care a obținut un coeficient de 63,84 puncte. „Pentru acest an am avut două loturi de pui. Unii dintre ei au concurat natural, iar ceilalți, aproximativ 30, au concurat la întuneric. Am început această metodă la două-trei săptămâni după ce i-am separat de părinți și i-am lăsat din nou la natural cu cinci săptămâni înainte de prima etapă a sezonului. Vicecampioana este o femelă, este din aceeași familie cu campioana din 2020 și a fost reprodusă din doi zburători. După ce a clasat și al treilea fond am avut speranțe pentru podiumul județean, dar nu mă gândeam din nou la o cupă națională. Bucuria, atunci când am aflat că sunt locul doi național, a fost imensă. Pentru mine este al treilea trofeu național câștigat în două sezoane consecutive. Programul, dacă pot spune așa, a fost identic cu cel din sezonul 2020”, a detaliat Andrei Malinovschi.

Tot din Suceava, Mihai Iureniuc completează podiumul național

Cu 70,92 puncte de penalizare, acumulate de puiul cu seria RO-21-0933323-21, Mihai Iureniuc este fericitul câștigător al locului trei național. Însă, dacă în cazul colegilor săi de mai sus vorbim de repetarea unor performanțe, pentru Mihai Iureniuc locul 3 Fond Pui este primul trofeu național din carieră. Perspectivele sunt totuși foarte îmbucurătoare, pentru că și el nu este decât la al patrulea sezon de activitate columbofilă la un nivel susținut. „Sunt membru columbofil din 2009, dar din 2018 pot spune că m-am ocupat serios de porumbei, odată și cu schimbarea locației. Puii concurează de regulă la fond, dar nu este obligatoriu ca tot lotul să facă cele trei etape din planul de zbor. La prima etapă sunt angajați toți, după care continuă doar cei care clasează și au șanse să îndeplinească norma. Așa s-a întâmplat și în acest sezon, în care am avut un lot de aproximativ 70 de pui. Absolut toți au concurat natural și am folosit mâncare Vanrobaeys și Elpol. Pentru această performanță vreau să le mulțumesc și colegilor mei, Frații Gagea, pentru că porumbelul care a câștigat trofeul național provine din porumbeii lor, mai exact din cei ai lui Ionuț Gagea, dar și lui Cristi Gheorghe, care, la fel, m-a ajutat foarte mult”, a declarat Mihai Iureniuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO