Tandemul gorjean Țîrvuloiu și Popescu, campioni naţionali la As Fond Maturi 2021

Nu încape îndoială că una dintre cele mai dificile norme de realizat de către porumbeii noștri este As Fond, categorie ai cărei câștigători din sezonul 2021 vi-i prezentăm în articolul de azi. Porumbeii concurați la această categorie, mai cu seamă cei care și reușesc să câștige un premiu național, merită toate aprecierile, pentru că evoluția lor este fără greșeală. Nicio asociație columbofiilă din țară nu prevede în planul de zbor mai mult de cinci concursuri de fond, iar pentru As Fond sunt necesare toate aceste cinci etape. Astfel, acestor porumbei nu le este permisă nicio ratare. Acesta este și motivul principal pentru care, din sutelele de mii de porumbei care au început sezonul 2021, doar 701 porumbei au realizat norma As Fond.

Fiind o categorie cu un grad atât de ridicat de dificultate, câștigătorii pot proveni din orice asociație, care organizează etape de fond cu numerice mai mari sau mai mici de porumbei, în special pentru faptul că principala calitate a acestor porumbei este constanța. Acest fapt reiese și din felul în care arată podiumul național al categoriei după sezonul 2021, unde găsim columbofili din județe mai degrabă mici și care la prima etapă de fond din sezon au avut aproximativ 8.000-9.000 de porumbei angajați.

Tandemul Țîrvuloiu și Popescu (GJ) în premieră pe locul 1 național

Campionii naționali ai categoriei din sezonul 2021 sunt columbofilii gorjeni Florin Țîrvuloiu și Alexandru Popescu, care împreună formează tandemul „Țîrvuloiu și Popescu”. Trebuie spus că profilul tandemului este, sau mai bine spus a fost, format pe etapele scurte, dar, începând cu ultimele două sezoane, aceștia au început să abordeze ceva mai serios toate cele cinci etape de fond din planul de zbor. Schimbarea a adus cu sine cel mai bun rezultat din întreaga carieră a celor doi columbofili și unul dintre cele mai importante premii naționale câștigate de crescători din județul Gorj: locul 1 național As Fond Maturi. Campioana este o femelă, RO-19-0446277, a cărei principală calitate a fost atașamentul față de cuib. În cele cinci etape pe care le-a clasat, femela tandemului a reușit un coeficient total de 47,37 puncte de penalizare. „Vreau să vă spun că noi nu am câștigat niciodată prea multe trofee cu femelele. Masculii sunt cei care la noi s-au descurcat cel mai bine la nivel județean și provincial, deși metoda de concurare este la natural. Dar această femelă a ținut să ne contrazică. La primele trei fonduri nu i-am dat mare importanță. Abia apoi, după ce am văzut că are deja un punctaj bun, am început să ne concentrăm asupra ei și să încercăm realizarea unei norme frumoase la As Fond. Partenerul ei a concurat și el, dar aproape tot sezonul a mai fost împerecheat și cu alte două femele. S-a creat astfel o gelozie între ele. Femela aceasta era foarte atașată de cuib. Efectiv nu se mișca de acolo. La primele patru etape de fond a concurat de pe ouă, reluând clocitul după fiecare sosire. Abia la ultima etapă de fond i-am pus un pui de aproximativ o săptămână. Mâncarea folosită a fost de la Versele Laga, amestecurile Champion Plus și Depure, iar pentru pregătire și recuperare am folosit Avipharm, Dextrotonic și Omniform. În săptămâna îmbarcării pentru fond, porumbeii erau duși la două antrenamente de aproximativ 50 km. Campioana este fiica unui foarte bun zburător al nostru, câștigător a 10 cupe județene. Atât tatăl, cât și mama femelei provin de la tandemul Stănescu+Dobre”, a detaliat Florin Țîrvuloiu.

Tânărul columbofil Mihai-Marian Aftanase (NT) câștigă locul al doilea

Trofeul de vicecampion național al categoriei As Fond Maturi 2021 îi revine lui Mihai-Marian Aftanase, un columbofil tănăr, dar foarte ambițios, din Asociația Columbofilă Neamț, susținut în activitatea columbofilă și de tatăl său (foto stânga). Cu masculul RO-19-0407192, concurat la natural, Mihai-Marian Aftanase a obținut un coeficient de 50,12 puncte de penalizare. Același mascul este porumbelul cu cel mai mare număr de km clasați dintre cei trei de pe podiumul național, nu mai puțin de patru din cele cinci concursuri de fond clasate având peste 700 km. Porumbelul a câștigat inclusiv un loc întâi, chiar la prima etapă de fond a sezonului, împotriva a 1.808 porumbei la distanța de 586 km. „Acest mascul este reprodus din porumbelul nostru care a câștigat etapa Birzai Național în anul 2015, cu origini Aarden și Nouwen-Paesen. Pe partea mamei, are origini Stichelbaut și Janssen. Noi nu putem să spunem că avem un program anume de a concura. Porumbeii sunt împerecheați și, la fiecare etapă, sunt luați și angajați indiferent de situație. De exemplu, acest mascul la ultimele două etape de fond nu a mai avut pereche și nici boxă. Nu îi motivăm, nu pregătim poziții de cuib anume sau alte procedee de genul acesta. Porumbeii stau afară toată ziua și doar între etapele de fond și maraton îi duce la unul sau două antrenamente de 50/70 de km. Mâncarea pe care o folosim este rezultată din amestecarea mai multor feluri de mâncare. În primul rând, cumpărăm noi aproximativ 20 de tipuri de semințe, pe care apoi le combinăm cu mâncare produsă de Ioan Feștilă și Versele Laga. Principalul supliment folosit este Tollyamin, pe care îl administrăm și înainte, și după etape”, a precizat Mihai-Marian Aftanase.

Class A.L.B. (BC) ocupă locurile 3 și 4 național

„Class A.L.B.” este titulatura sub care concurează columbofilii Bogdan Geangalău, Vasile Stanciu și Alexandru Gosav, membrii ai Asociației Columbofile Bacău. Cei trei au început colaborarea în anul 2018, plănuid să concureze la toate categoriile campionatului național. „Calculul” le-a ieșit foarte bine și, după locul 3 național Fond Tineret 2020, Class A.L.B. câștigă și în 2021 o cupă națională, ocupând locul 3 național As Fond Maturi cu masculul RO-19- 0770436 (51,47 puncte de penalizare). „Este un mascul cu origini Gaston van de Wouwer și Pieter Veenstra și a fost concurat la văduvie. A concurat foarte bine și ca tânăr, deși era tardiv, a reușit norma categoriei As Speed și o clasare foarte bună în clasamentul provincial. Metoda văduviei a început cu două săptămâni înainte de primul fond și a continuat tot sezonul, porumbeii întâlnindu-se doar la sosire. Am folosit mâncare Vanrobaeys, amestecurile Gino Clique și Platteeuw. În fiecare săptămână, porumbeii au fost duși la trei sau patru antrenamente, care nu au fost niciodată mai lungi de 60 km”, a precizat Alexandru Gosav (foto dreapta, alături de unul dintre colegii săi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO