Porumbeii voiajori standard, jurizaţi pentru Olimpiadă la Budapesta (foto-galerie)

La sfârşitul săptămânii trecute, în premieră la nivel mondial, România a găzduit în Budapesta selecţia finală pentru desemnarea campionilor olimpici la categoria porumbei voiajori standard, maturi şi pui. Acest excepţional eveniment columbofil, un preambul al Olimpiadei Columbofile din acest an de la Oradea, a fost propusă pe agenda Federaţiei Columbofile Internaţionale (FCI) de către Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR) la ultimul congres al FCI.

Federaţia noastră a solicitat FCI-ului desfăşurarea acţiunii în luna februarie în Budapesta deoarece această un astfel de eveniment se poate organiza doar pe perioada iernii, imediat după ce porumbeii năpârlesc, iar locaţia a fost aleasă având în vedere poziţia geografică şi regulile sanitare, impuse de pandemia COVID 19, mult mai permisive în Ungaria decât în România. În plus, colegii unguri au promis şi au pus la dispoziţia organizatorilor un suport tehnic necesar procesării datelor foarte avansat.
„Mulţumim federaţiei maghiare pentru implicarea şi efortul depus în organizare, federaţiei germane pentru suportul tehnic oferit la modul de calcul şi centralizare a rezultatelor şi, nu în ultimul rând, celor 15 arbitrii internaţionali prezenţi la această competiţiei“, ne-a declarat Daniel Pop, vicepreşedinte-responsabil al Corpului Naţional de Arbitrii al Uniunii Federaţiilor Columbofile din România (UFCR).
Trăgând linie şi analizând rezultatele obţinute de columbofilii români, Daniel Pop consideră că „nu sunt excepţionale, dar în apropierea acestui calificativ“. La categoria pui, crescătorul Daniel Arion din judeţul Alba a reuşit două clasări frumoase, locul 4 la masculi şi locul 6, la egalitate de puncte cu locul 4, la femele, aceste rezultate aducând României locul 5 pe naţiuni, ce mai bună clasare în ultimii 10 ani ai competiţiei. „Daniel Arion este deja un nume consacrat! Pe lângă locurile bune obţinute în acest an, să mai amintim şi faptul că la Brno, în 2019, a câştigat un excelent loc 3“, a explicat Daniel Pop.
În ceea ce priveşte rezultatele la maturi, aici lucrurile au fost mult mai complicate, calitatea păsărilor româneşti situându-ne undeva la sfârşitul primei treimi a clasamentului. „Din păcate, din cauza situaţiei pandemice de la noi din ţară, aria de selecţie a fost foarte mică în acest an, la Braşov fiind jurizate doar 15 femele şi 11 masculi“, explica Daniel Pop rezultatele mai slabe la această categorie. Locul 25 la femele şi locul 33 la masculi, au fost cele mai bune clasări româneşti, ambii porumbei aparţinând Familiei Bucevski din judeţul Timiş, la prima lor participare la o astfel de competiţie.
Campioni olimpici au fost desemnaţi Jesel Cingel din Slovacia, la masculi maturi, într-o competiţie foarte acerbă, iar la femele mature a câştigat maghiarul Agoston Viglidan. În clasamentul pe ţări la maturi, Polonia a ocupat primul loc, urmată de Slovacia şi Germania, în timp ce România a ocupat locul 12. La tineri, primele trei locuri au fost ocupate, în ordine, de Germania, Polonia şi Cehia, iar România a punctat mult mai bine, finalizând competiţia pe locul 5. „Profit de acestă ocazie pentru a mulţumi tuturor colegilor participanţi pentru efortul depus şi dorinţa de a avea porumbei care să intre în această competiţie! Meritoşii câştigători de săptămâna trecută vor putea fi văzuţi la expoziţia olimpică din august, de la Oradea“, a conchis Daniel Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO