Super rezultat: Tandemul Pătruți&Onița, patru pui cu Maraton Grand Prix în 2021

Nici sezonul 2021 nu face excepție de la rezultate excepţionale realizate cu puii concurați la maraton. Chiar dacă identificăm un regres față de anii trecuți, dacă se poate spune asta despre normele realizate de pui la aceste categorii, nu putem să nu remarcăm performanța tandemului Pătruți&Onița, din Asociația Caraș Severin, realizată la categoria Maraton Grand Prix. Cei doi dețin patru pui cu această normă, realizate pe cea mai dificilă rută de zbor și cu cea mai grea etapă de maraton din sezonul 2021.

Valentin Onița

Tandemul Pătruți&Onița este alcătuit din columbofilii Valentin Onița și Adorian Pătruți, iar crescătoria lor se află la granița județelor Timiș și Caraș-Severin, în localitatea Jamu Mare. Cei doi columbofili au început colaborarea în 2019, iar în sezonul 2021 au reușit să câștige primele trofee naționale din palmares.
15 tineri masculi selectați pentru etapele de maraton

Din cei peste 200 de pui reproduși în 2021, tandemul Pătruți&Onița a decis ca o parte să fie angajați la etapele cu porumbeii maturi, fără să folosească însă metoda întunericului. Astfel, puii selectați au fost introduși în compartimentul porumbeilor maturi și au participat la prima etapă de viteză și la primul concurs de demifond. Dar, o boală a atacat întregul lot de tineri și a determinat retragerea acestora din campionat. După o perioadă de refacere, puii au fost angajați la un concurs de fond. Au trecut și de această etapă și un lot de 15 masculi-pui a fost pregătit pentru etapa Praga Național, care pentru tandem a avut distanța de 812 km. „Am selectat o parte din puii reproduși în prima serie pentru a îi concura cu maturii, dar planul nu a fost acela de a ajunge cu ei până la maraton. Oricum, este primul an în care încercăm această variantă. Puii nu au fost ținuți la întuneric sau concurați după vreo metodă anume. I-am băgat în compartimentul porumbeilor maturi și acolo și-au ocupat boxe, s-au împerecheat și unele femele tinere au și ouat. Am jucat cu ei o viteză, un demifond, după care s-au îmbolnăvit de Rotavirus. Am fost nevoiți să ne oprim, dar s-au refăcut și i-am angajat la o etapă de fond. Totuși, am văzut că femelele sunt foarte afectate, poate pentru că au și ouat și, dacă am văzut că se descurcă destul de bine, am ales un lot de 15 masculi pentru a îi angaja la etapa Praga Național”, a declarat Valentin Onița. Deși nu a fost deloc un concurs ușor, tinerii masculi ai tandemului s-au descurcat foarte bine. Primul sosit, puiul care ocupă de altfel și primul loc, RO-21-0172629, a sosit în prima zi, la ora 17:48:50, și a ocupat locul 26 pe toată lansarea împotriva a 2.130 porumbei. În total, prima zi de concurs s-a încheiat cu trei porumbei sosiți. Alți patru pui au sosit și au clasat și a doua zi.

Angajați la etapa Berlin Național

Chiar dacă ar fi reprezentat singură o performanță notabilă, clasarea etapei Praga Național a determinat tandemul să își angajeze puii și la concursul Berlin Național 2021 (1.074 km). Din păcate, știm cu toții cât de dificilă a fost această etapă și câte pierderi a provocat. Dar, patru din cei 10 pui angajați de tandemul Pătruți&Onița au reușit să claseze, oricât de necrezut ar părea. Mai mult, primul sosit de la Praga Național a fost primul sosit dintre pui și la Berlin, ocupând locul 109 pe județ, din 614 porumbei angajați, și 730 pe tot concursul, din 3.115 porumbei. Astfel, el a acumulat un coeficient de 193,45 puncte de penalizare, cu care ar fi ocupat un loc onorabil și ca yarling, și chiar ca și matur. „Știam că nu va fi ușor, dar am zi să încercăm și etapa Berlin Național. Bucuria este una foarte mare, mai ales că puii au concurat natural”, a completat Valentin Onița.
În afară de puiul de pe primul loc, tandemul va concura în sezonul 2022 ceilalți trei porumbei, o ocazie tocmai bună pentru a proba multe dintre teoriile vehiculate în legătură cu cât de dur sau nu trebuie concurați puii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO