Trei femele de 2020, câștigătoare ale etapelor Birzai, Berlin și Vilnius Național

Columbofilii din întreaga țară au avut parte, la finalul săptămânii, de un „weekend de foc“, prilejuit de desfășurarea celor trei concursuri naționale mult așteptate, respectiv Birzai, Berlin și Vilnius. Etapele au fost unele reușite, porumbeii întorcându-se în crescătorii în număr mare. Ca o coincidență, sau poate nu, câștigătorii celor trei etape speciale din acest sezonul 2022 sunt femele, toate având vârsta de doi ani.

Arcip Lăzurcă

În Moldova s-a desfășurat „Super-Maratonul Birzai Național“, etapă la care au participat, în acest sezon, 935 columbofili din 11 județe, care au îmbarcat un număr de 11.729 porumbei. Acest maraton de anvergură a devenit deja tradiție pentru columbofilii din zonă. Lansarea a avut loc în dimineața de vineri – 5 august, ora 6 și 10 minute. Zborul a fost unul destul de dur, scoțând în față porumbeii capabili să reziste la un efort uriaș, cu o dorință arzătoare să revină în volieră. Primele păsări au reușit să ajungă acasă după aproximativ 15 ore de zbor, în prima zi de sosiri doar 12 porumbei reușind să calce trapa. Cea care a reușit marea performanță de a ocupa locul 1 pe întreaga lansare este femela seria 0923532-2020 și este singura care a putut dezvolta o viteză medie mai mare de 1.100 m/minut. Această femelă de excepție aparține columbofilului Arcip Lăzurcă, din localitatea Calafindești, județul Suceava.

Lucian Suceveanu

Dincolo de Carpați, în Provincia de Vest, crescătorii au trăit intens dimineața zilei de sâmbătă – 6 august, atunci când a avut loc lansarea celui mai important zbor al întregului sezon competițional, etapă de răsunet în columbofilia românească, maratonul Berlin Național. Față de ediția precedentă, la care au participat doar 589 de crescători din 18 județe și un total de 3.115 porumbei, anul acesta cifrele aproape s-au dublat. Mai exact, au fost prezenți la îmbarcare 982 de columbofili, de pe teritoriul a 31 de județe, ceea ce reprezintă o cifră impresionantă pentru o singură etapă. Aceștia au îmbarcat pentru marea cursă un număr de 5.839 de porumbei. Popularitatea și dorința de a câștiga acest zbor a atins, se pare, cote extraordinare, făcând din acest maraton o cursă emblematică pentru columbofilia românescă din toate timpurile. Cursa în sine s-a desfășurat în condiții bune de zbor, primul porumbel din clasament călcând trapa după aproximativ 12 ore de zbor, la ora 19:10:44, cu un avans față de al doilea porumbel sosit în clasament de o oră și 14 minute. Acestă dibace și rapidă femelă are seria 1030088-2020 și aparține columbofilului Lucian Suceveanu, din județul Satu-Mare.

Ionel Purice

Vilnius Național a fost organizat de către Asociația Buzău, care și-a dat toată silința ca toți columbofilii participanți să aibă parte de o etapă cât mai frumoasă și mai reușită. Pentru acesta, în urma votului reprezentanților județelor participante, s-a luat decizia de a avea o „lansare întârziată”, eliberând porumbeii în ziua de vineri – 5 august, la ora 9:30 minute. Păsările au început să sosească în crescătorii abia în dimineața zilei următoare. Astfel, sâmbătă, la ora 05:36:53, seria sosirilor este deschisă de femela cu seria 0488180-2020, ce aparține columbofilului Ionel Purice, din Vrancea, care se stabilește pe locul 1 pe lansare, poziție pe care reușește să o păstreze până la final, în ciuda concurenței acerbe de care a avut parte. Conform organizatorilor, la acest important zbor au participat 616 columbofili, din 14 județe, care au îmbarcat un număr de 6.358 cursieri.

Pasiunea columbofililor români se pare că nu are limite când vine vorba despre cursele naționale de maraton, ei participând, de la un an la altul, în număr mult mai mare la toate zborurile de acest gen, la fel cum se constată și faptul că a crescut și numărul de județe participante la aceste zboruri naționale. Tocmai din acest motiv, credem că este important să privim atent și către clasamentele județene întocmite la aceste curse pentru a vă putea prezenta, așa cum se cuvine, toți porumbeii câștigători de loc 1 județean. Vom discuta, pe larg, despre toți porumbeii campioni ai fiecărui județ participant în parte, care a îndeplinit condițiile minime pentru a întocmi clasament județean, însă abia după grandiosul eveniment ce ne așteaptă weekendul următor la Oradea, anume Olimpiada Columbofilă, atunci când clasamentele celor trei zboruri naționale vor fi definitivate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO