Încă un pas important spre unificarea columbofiliei româneşti a avut loc duminică, 30.10.2022, la Târgovişte. O delegaţie a Uniunii Naţionale a Columbofililor din România – Columba, compusă din Florin Gătejescu, preşedinte CNC, Cosmin Dobre, membru Consiliul Director şi preşedinte al Filialei Bucureşti, şi Cosmin Pretorian, secretar general, a participat la o întâlnire cu conducerea Uniunii Columbofililor Profesionişti din România. Din partea UCP, au fost prezenţi Emil Bondilă, preşedinte UCP, Marius Andrei, prim-vicepreşedinte, Tudor Gheorghe, vicepreşedinte cu relaţii internaţionale, Narcis Cioblea, Lucian Cercel, vicepreşedinte cu probleme tehnic-sportive, Dan Popescu, preşedinte Comisia Naţională de Arbitri, Viorel Bîţu, membru în Consiliul Director, Cristian Băieşoiu, preşedinte Comitet Naţional Sportiv, Constantin Banu, membru în Consiliul Director şi Cosmin Ungureanu, preşedinte Comisia Naţională de Disciplină, Arbitraj şi Litigii.
Această întâlnire a avut loc ca urmare a încheierii protocolului de colaborare dintre cele două entităţi columbofile din acest an şi a avut drept scop identificarea concretă a căilor de cooperare necesare demarării desfăşurării unor concursuri comune ale columbofililor din cele două Uniuni şi facilitarea accesului membrilor UCP la campionatul olimpic columbofil. În deschiderea discuţiilor, cei doi lideri prezenţi la întrunire, Florin Gătejescu şi Emil Bondilă, au subliniat necesitatea şi importanţa unei cooperări între cele două Uniunii, demers realizat în scopul dezvoltării şi promovării columbofiliei româneşti atât în ţară, cât şi peste hotare. Cele două delegaţii au căzut de acord asupra unor principii care să guverneze cooperarea dintre cele două uniunii şi care să creeze premisele, în viitor, cel puţin în anumite judeţe, la desfăşurarea unor etape comune care să faciliteze, în condiţiile regulamentelor FCI, prezenţa în clasamentele olimpice ale crescătorilor UCPR.
Cele două delegaţii au căzut de acord ca UNCR – Columba să reprezinte la nivel internaţional şi UFCR-ul, urmând ca, în cel mai scurt timp, conducerea Columba să prezinte un raport cu privire la costurile acestei reprezentări. Totodată, cu acordul celor două părţi, s-a decis să existe o reprezentare reciprocă a celor două Uniuni în faţa autorităţilor statului român. Mai mult decât atât, cu prilejul Expoziţiei Naţionale a UCPR, columbofilii din UNCR – Columba vor fi reprezentanţi cu un lot de porumbei prezenţi în topurile naţionale în sezonul 2022. Din sezonul viitor, acelaşi lucru îl vor face şi columbofilii UCPR, deoarece în 2023 UNCR – Columba nu organizează Expoziţia naţională, ci doar Gala Campionilor.
Columbofilii sancţionaţi de una dintre Uniunii nu se va mai putea „refugia“ în braţele celeilalte
Un punct important pe ordinea de zi, care a fost aprobat în unanimitate de membri celor două delegaţii, a fost acela care prevede ca membrii sancţionaţi sau excluşi de una dintre cele două Uniunii să nu mai fie primiţi de cealălaltă. Astfel, pentru îndeplinirea acestui deziderat, când se vor aplica sancţiuni de către una dintre Uniunii, ea va fi adusă la cunoştiinţa celeilalte. În acest fel, putem spune că începe o etapă importantă de curăţarea a columbofiliei româneşti de hoţie, bădărănie şi impostură, un proces care, cu siguranţă, va crea un climat mult mai potrivit pentru realizarea unor performanţe columbofile credibile şi cu ecou la nivel european. De altfel, în cadrul întâlnirii, s-a pus accent deosebit pe corectitudinea şi transparenţa concursurilor columbofile drept condiţie de bază pentru progresul columbofiliei româneşti. Pentru a mai face un pas în faţă pentru realizarea acestui deziderat, reprezentanţii UNCR – Columba s-au angajat să pună la dispoziţia conducerii UCPR regulamentul antidoping propriu şi lista cu substanţele dopante interzise a fi administrate porumbeilor.
Un alt punct pe ordinea de zi a întâlnirii a fost acela care privea distribuirea inelelor agreate de FCI, care aparţin UNCR – Columba, şi columbofililor din UCPR. În cel mai scurt timp, Columba va înainta o propunere financiară în acest sens, luându-se în considerare obligaţiile financiare pe care UNCR-ul le are către Federaţia Columbofilă Internaţională. Lăsat special la sfârşit având în vedere complexitatea şi importanţa sa, punctul de pe ordinea de zi care privea organizarea concursurilor şi omologarea rezultatelor a fost rapid rezolvat printr-o decizie justă: în perioada imediat următoare, delegaţii a celor două comisii tehnice se vor reuni şi vor găsi un numitor comun în ceea ce priveşte armonizarea regulamentelor. Evident, decizia luată va trebui să aibe în vedere un standard ridicat de corectitudine şi transparenţă astfel încât credibilitatea concursurilor să fie la cel mai înalt nivel. „A fost o întâlnire excelentă, o întâlnire care ne demonstrează că ne aflăm pe drumul corect, a cărui finalitate va fi o columbofilie mai performantă şi mai reprezentativă. Au fost discuţii deschise, care au avut la baza lor anumite principii de la care noi, Columba, nu vrem să ne abatem, şi pe care şi colegii din UCPR le îmbrăţişează. Colegii de discuţii s-au arătat foarte deschişi, ceea ce mă face să cred că finalitatea acestui demers va fi una fericită pentru toţi columbofilii români“, a declarat Florin Gătejescu, preşedintele CNC al UNCR – Columba.
Lasă un răspuns