Clasamentul național al categoriei Crescători Pui în sezonul 2022 a fost ocupat de către trei columbofili din județele Mehedinți, București și Brașov, toți fiind crescători renumiți în sportul columbofil românesc, care s-au făcut remarcați de-a lungul anilor prin rezultatele obținute.
Locul 1 național al categoriei, cu un total de 84,02 puncte de penalizare, îi revine multiplului campion național Liviu Plăvițu, din localitatea Turnu Severin, județul Mehedinți, crescător ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. „Reproduc anual 200-250 de pui. Lotul de pui cu care încep de obicei antrenamentele este format din circa 150 de pui. Sezonul cu maturii fiind aparent compromis, am preferat să îmi ating un țel mai vechi, mai rar îndeplinit, și anume să devin campion național și al categoriei Crescători Pui. Astfel, am introdus în lotul de zbor circa 30 de pui ce poartă în sânge gene pure de viteză, păsări provenite de la bunul meu prieten Vlad Ognean. Majoritatea puilor ce au făcut parte din lotul de zbor au fost reproduși în lunile Ianuarie-Februarie și ținuți să nu năpârlească prin metoda «întunericului» până la începutul lunii Iulie. În acest timp au avut program liber la discreție, în jur de 8-9 ore pe zi, după care au intrat în regimul de antrenamente premergătoare sezonului de zbor. Faptul că am introdus cei 30 de pui de viteză s-a dovedit că a fost o decizie inspirată, echipa de bază care a reușit să îmi aducă acest trofeu național fiind formată în proporție de 80% din aceste păsări. Sezonul cu puii din anul 2022 a decurs așa cum mă așteptam, cu multe etape câștigate, cu primul stol sosit format din 7-9-15 păsări, în care se găseau de fiecare dată minim trei porumbei nominalizați la echipă. Aceste prestații mi-au adus succesul sperat la categoria preferată și anume Crescători Pui, însă m-a văduvit de câteva cupe naționale, ratate de anumiți pui care dovediseră o constanță excepțională, dar care nu au reușit la fiecare sosire din cursă să calce trapa primii. Pot spune despre sezonul 2022 cu puii că mi-a creat o bucurie dulce-amară“, ne-a declarat Liviu Plăvițu.
Crescătorul mehedințean spune că, la fel ca mulți alți columbofili din zona de Sud a țării, a suferit din cauza schimbării rutei de zbor pe partea Vest. „După cum spuneam, sezonul cu maturii a fost aparent compromis din cauza schimbării rutei de zbor, de pe ruta Ucraina, o rută de câmpie, cu ruta Vest, o rută unde păsările sunt nevoite să treacă peste lanțuri muntoase pentru a ajunge acasă. Totuși, trebuie să remarc faptul că o parte dintre puii care în 2021 au zburat pe ruta Est (Ucraina), acolo unde au avut câte 8-10 clasări din 10 angajări, au reușit să zboare la cel mai înalt nivel și pe ruta Vest, ca yarlingi, aducându-mi, la etapa de Berlin Național, una dintre cele mai mari bucurii din cariera mea columbofilă. Acolo am obținut locul 12 în clasamentul general al categoriei Crescători din aproximativ 1.000 de columbofili participanții, eu având la această cursă o distanță de 1.190 de kilometri aerieni. Totodată, am obținut locul 1 Crescători Zona 3 de concurs, locul 1 Crescători Provincia Oltenia și locul 1 județean Crescători. Prima pasăre sosită de la această cursă s-a clasat pe locul 40 în clasamentul general, fiind vorba despre masculul cu seria 29974-2021, care ca pui reușise pe ruta de Est nu mai puțin de 9 clasări din 10 angajări. Un alt mascul tânăr, care la rândul lui clasase ca pui 9 din 10 etape la care fusese angajat, a reușit în acest sezon să claseze 4 din cele 4 curse de maraton organizate pe ruta Vest. Acest fapt este o dovadă în plus că porumbeii buni zboară cu succes pe orice rută sunt angajați, dacă sunt și pregătiți adecvat“, a adăugat Plăvițu.
Vicecampion național al categoriei Crescători Pui 2022 este bine-cunoscutul Gabi Țipeanu din București, care a reușit să urce pe treapta a doua a podiumului național cu 141,90 puncte acumulate. Spune că, anual, reproduce între 35 și 50 de pui pentru zborul cu puii, numeric care rareori ajunge și la linia de strat a sezonului din pricina zonei în care locuiește și pe care o consideră a nu fi propice pentru tinerii porumbei. „Anul 2022 a fost un an bun, cu pierderi minime, astfel că la prima etapă din campionat am participat cu un număr de 52 de pui. Ulterior au fost și accidente la antrenamentele săptămânale efectuate în timpul etapelor, pierzând aproximativ 10 pui. Chiar și în ultima săptămână, la ultimul antrenament, doi pui nu s-au mai întors. După cum deja este foarte bine cunoscut, în crescătoria mea se află un reproducător de mare clasă și anume «Best Brabant», care stă la baza tuturor porumbeilor mei de zbor. Încrucișat cu o serie de femele, el a reprodus foarte mulți descendenți de top de la categoriile viteză, demifond, fond și general. Practic, acest mascul a reprodus cu toate femelele pui care au ocupat locuri de 1 la etape sau categorii. Toți puii de top de anul acesta, și nu numai, sunt fii sau nepoții acestui mascul.
El este responsabil pentru produșii lui cu care am făcut echipele în sezonul cu puii, dar și cu maturii. În ultimii ani am introdus mai mulți porumbei din crescătoria Stănescu & Dobre, din linii celebre Dirk Van den Bulck, Van den Brande, Patrick Boeccks, Van De Wouwer, Vandenheede etc., care încrucișați cu linia acestui «Best Brabant» au reprodus super porumbei. La momentul acesta, 80% dintre perechile mele de reproducere au un produs din crescătoria Stănescu & Dobre. Ca și metodă de zbor, puii sunt zburați la metoda întunericului, numai că experiența acumulată în decursul anilor mi-a permis sa îmbunătățesc această metodă, ajutându-mă ca, în luna Ianuarie, puii să fie năpârliți complet pe corp (a doua oară), dar și în aripi, astfel încât în următorul an să poată participa în concursuri cu rezultate de top. Aici dau ca exemplu femela «53» care a obținut loc 4 național Viteză Tineret și care a pierdut lotul Olimpic la o zecime, iar sora ei bună a obținut loc 9 național la categoria As Viteză Tineret. Deci, în crescătoria mea, puii jucați în anul nașterii la metoda întunericului pot face rezultate și următorul an, contrar teoriei că acești pui nu mai pot face performanțe după ce sunt jucați prin această metodă. Ca și rezultate menționez că, din 9 etape jucate, am obținut șapte locuri de 1 pe lansare, iar la celelalte 2 etape am ocupat locul 1 pe club și zonă, deci categoria Crescători Pui am îndeplinit-o cu nouă locuri de 1, din nouă etape jucate, iar la categoria Porumbei, am avut etape în sezonul cu puii unde am câștigat primele 8 sau primele 9 locuri pe lansare în concurența acerbă din București“, a relatat Gabi Țipeanu.
Podiumul național al categoriei Crescători Pui a fost completat de către Marius Lepădatu, din localitatea Brașov, ce a reușit să urce pe locul 3 național cu un total de 147,48 puncte acumulate. „Concursurile din sezonul 2022 le-am început cu un lot format din 135 de pui, pe care i-am concurat prin metoda întunericului. Datorită faptului că echipa în sezonul 2022 s-a realizat cu 3 porumbei din 10 nominalizați, pentru obținerea acestui trofeu au punctat mai mulți pui. Cei mai buni dintre ei s-au dovedit a fi frații 670159-2022 și 670160-2022, din seria a doua de pui. Ca și origini, ei au la bază păsări originale de Leo Heremanns, din liniile celebrilor «Jan» și «Gilbert», și femela zburată de către Guido Dienstbach, cu origini Gunter Prange, Wim Moens, Chris Debacker și Benny Steveninck. Alți porumbei buni în sezonul cu puii a fost 670090-2022, care a câștigat locul 5 național Viteză Pui. Tatăl acestuia este adus din Belgia, de la Schroeven Hermanns, iar mama este o femelă zburată de la Guido Dienstbach, cu origini Stickers Donkers. 670048-2022, locul 12 național Viteză Pui, este reprodus din mascul de Dirk van Dick original și o femelă zburată cu origini Gerard en Piet Lindelauf, consangvină pe Het Miracle. 670309-2022 și 670310-2022 sunt doi frați buni, tatăl lor provenind din porumbei de la Veenstra și Bart Geerinckx, iar mama lor Arie Bustraan, zburată și ea, având în spate o soră a celebrului «Porsche». Ce a fost greu a fost faptul ca noi am concurat numai 8 etape la pui în județul Brașov. În șapte etape acumulasem puțin peste 70 puncte, dar la a opta etapă, care s-a dovedit a fi una mai dificilă pentru mine, am punctat-o cu peste 70 de puncte de penalizare, fără să mai am posibilitatea să mai joc și altă etapă pentru a putea îmbunătăți punctajul. Totuși, bucuria mea este foarte mare pentru obținerea acestui titlu național“, ne-a dezvăluit Marius Lepădatu.
Lasă un răspuns