Bătălie acerbă pentru podiumul primei ediție a Trofeului Calitate Anduranță Performanță Maturi

La finalul sezonului 2022 un nou trofeu a fost acordat la nivel național, atât porumbeilor maturi, cât și yarlingilor. Este vorba despre Trofeul Calitate- Anduranță-Performanță care recompensează zburătorii care au obținut cel mai bun punctaj din patru etape de maraton clasate.

Timotei Mazilu

Porumbelul care a reușit să obțină locul 1 național la categoria maturi a fost femela cu seria 937307-2020, care a devenit liderul clasamentului cu un total de 36,18 puncte și 3.487 kilometri clasați. Frumoasa pasăre aparține tânărului columbofil Timotei Mazilu, din localitatea Pătrăuți, județul Suceava. „Practic sportul columbofil de 5 ani, îndrăgind în special categoria Maraton. În anul 2022, ca și metodă de zbor am practicat văduvia. Super femela 937307-2020 mi-a îndeplinit visul de a ajunge campion național. Trebuie spus că zburătoarea a mai ocupat și locul 2 național la categoria As Maraton Maturi, cu 24,10 puncte penalizare. Încă din primul an de viață și-a dovedit calitățile de campioană, zburând două etape de peste 500 kilometri ca și pui. În sezonul 2021 m-a surprins din nou, reușind să încheie norma la categoria As Maraton Tineret, clasând etapa Madona Național – 1.066 kilometri, Birzai Național – 966 kilometri și Kelme – 947 kilometri. Părinții campioanei au fost achiziționați de la domnul Iulian Gologan, de la Bacău, tatăl ei având origini 100% Iulian Gologan, fiind fiu din celebrul «Socrate», iar mama ei este 100% Măgirescu, Ojog și Dorneanu, nepoată din «Tripla Campioan㻓, ne-a dezvăluit Timotei Mazilu.

Laurențiu Țuțuianu

Vicecampionă națională în sezonul 2022 a fost femela cu seria 535262-2020, ce îi aparține lui Laurențiu Țuțuianu, din Brăila, care a obținut acest titlu cu un total de 38,40 puncte și 3.746 kilometri clasați. „Încă de pui femela a fost deosebită față de frații ei. Ea prezintă o talie medie spre mică, o musculatură bogată și un penaj calitativ, foarte rar întâlnit. În anul 2021, ca yarling, a fost concurată în cadrul a trei curse de maraton. De la prima etapă de maraton a ieșit în evidență, sosind al doilea yarling pe crescătorie. La terminarea sezonul 2021 aveam încredere în ea că va fi printre ,« favoriți» datorită faptului că se recupera rapid după sosirea din cursă și prezenta un caracter foarte calm în volieră. Niciodată nu o vedeai pentru că stătea mereu în zonele puțin luminate. Ca și origine, «Blue Dreams», după cum a fost ea botezată, este reprodusă dintr-un fiu al lui «Hector», locul 2 național As Maraton Palmares 3 ani, al Frațiilor Dobre, și dintr-o soră bună cu «Miss Extrem», locul 3 național Maraton Extrem de la Familia Henning. Femela «Blue Dreams» a fost concurată primele doua etape de maraton din sezonul 2022 prin metoda văduviei, iar ultimele două curse de maraton a fost concurată la natural, pe poziție de cuib. În sezonul 2022, la primul maraton cu distanța de 880 kilometri, a sosit prima pe crescătorie și a ocupat locul 4 din 2.437 de porumbei, cumulând 1,64 puncte de penalizare. La etapa a doua de maraton – 889 kilometri a ajuns a treia pe crescătorie, clasându-se pe locul 47 din 3.021 de porumbei, obținând 15,56 puncte. La cea de-a treia cursă de maraton – 886 kilometri a reușit să sosească din nou prima pe crescătorie și să ocupe locul 12 din 1.628 de porumbei participanți, obținând 7,37 puncte de penalizare. Punctajul total cu care a realizat categoria As Maraton Maturi a fost de 24,57 puncte, dovedindu-mi că am avut dreptate crezând în ea. Totuși, ultimul zbor de Maraton Extrem, 1.089 kilometri, a fost cel care mi-a dat cele mai mari emoții din pricina faptului că a fost o etapă cu lansare întârziată, iar femela nu avea experiența de a dormi peste noapte pe drum. După lansarea porumbeilor, undeva în jurul orei 9.30, pentru mine timpul a început să treacă foarte greu. După prima zi de concurs nu sosise niciun porumbel, la niciun crescător. În noaptea ce a urmat am făcut o noapte albă și cred că mulți alți participanți au pățit la fel. Dimineața, din cauza emoțiilor, nu am mai putut sta acasă să aștept porumbeii și am plecat la un coleg să stau împreună cu el, dar telefonul meu era deschis în aplicația Benzing Live, tot așteptând notificarea mult dorită. În jurul orei 09:58 a sosit femela «Blue Dreams», fiind a doua pe crescătorie și locul 30 din 2.169 de porumbei, cumulând 13,83 puncte. Așa a reușit să obțină în patru etape de maraton un total de 38,40 puncte, devenind o femelă de top național. Când se naște porumbelul bun, nimic nu îl oprește să fie primul acasă“, a conchis Laurențiu Țuțuianu.

Costel Olaru

Pe treapta a treia a podiumului național al Trofeului Calitate-Anduranță-Performanță din sezonul 2022 a urcat un mascul, cu seria 485658-2020, ce a reușit să câștige acest trofeu cu un total de 42,67 puncte și 3.471 kilometri clasați. Această pasăre aparține tandemului Olaru C. + Burdușa G., echipă formată din Costel Olaru și Gheorghe Burdușa, ce activează din localitatea Garoafa, județul Vrancea. Acest puternic și ambițios mascul a mai ocupat în acest sezon și locul 5 național la categoria As Maraton Maturi, cu 26,78 puncte, și locul 8 național la Maraton Maturi, cu 5,00 puncte de penalizare. „Metoda de zbor pe care o practicăm este văduvia cu partenerul acasă, noi jucând doar masculii. Ca yarling, masculul nu s-a remarcat în vreun fel anume, dar a zburat două etape de fond și cursa de Birzai Național, pe care le-a și clasat. Cu păsările din această linie de porumbei trebuie să avem răbdare pentru că am văzut că dau randamentul așteptat de la vârsta de doi ani în sus. Campionul nu s-a motivat într-un fel anume, dar dragostea sa față de partener l-a motivat suficient încât să reușească să claseze toate cursele de maraton la care a participat în sezonul 2022. Tatăl său are seria 507937-2016 și este reprodus de Vasile Tuvenea din doi porumbei de la Aurel Novac, pe când mama sa, femela cu seria 503728-2016, a fost reprodusă de noi, din doi porumbei de la Dinu Moise, păsări ce se trag din liniile lui «Husul» și «De 700». Campionul nostru este frate de tată cu un alt bun zburător pe distanțe lungi și anume porumbelul cu seria 396545-2017, iar mamele celor doi sunt surori. Acești porumbei au o dragoste mare față de partener și o dorință imensă de a reveni cât mai repede acasă. Pe viitor, dacă vom specula corect aceste calități ale lor, vom reuși să formăm o linie foarte puternică de zburători pentru cursele de maraton“, a dezvăluit Costel Olaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO