Crescătorii românii pariază pe Gold și în 2024

Cum ne-am obișnuit deja în ultimele sezoane, în care competiția și-a câștigat un loc fruntaș în preferințele crescătorilor români, cererea pentru inelele Gold rămâne la un nivel foarte ridicat. Este o veste excelentă pentru sute de columbofili care, la finalul sezonului 2024, vor încasa premii consistente, atât la nivel de club, la nivel județean și provincial, dar și mult râvnitele premii naționale în valoare de 10.000 de lei. Trebuie menționat că, începând cu sezonul 2024, UNCR – Columba a decis revenirea la un singur tip de inel Gold, oferind crescătorilor mai multă flexibilitate în cadrul competiției.

Fără a mai reprezenta vreo surpriză, și în acest an observăm că topul județelor cu cel mai ridicat număr de inele distribuite este dominat de Moldova, provincie unde găsim unii dintre cei mai puternici și valoroși crescători din sportul columbofil românesc. Astfel, pe primul loc întâlnim județul Neamț, cu un număr impresionant de inele comandate. Vorbim despre nu mai puțin de 4.000 de bucăți, cifră care va asigura concurenților din județ nu doar foarte multe șanse la un premiu național, dar le va asigura un fond de premiere local extrem de generos. Pe locul secund găsim Suceava, unde au fost comandate 3.000 de inele Gold, total ce va face din câștigătorii județeni niște competitori extrem de fericiți. Podiumul este completat de Botoșani, acolo unde au fost trimise 2.000 de inele Gold, ceea ce demonstrează, dacă mai era nevoie, pasiunea crescătorilor din această provincie pentru competiția cu cele mai mari premii în bani organizata vreodată în columbofilia românească.

Interes crescut în multe filiale

Însă nu doar crescătorii din Moldova au arătat un interes deosebit pentru inelele Gold, foarte multe filiale având comenzi care depășesc cifra de 1.000 de bucăți. Este cazul Aradului, unde au fost cerute 2.000 de inele care vor oferi crescătorilor din județ șansa pentru a lupta pentru unul dintre premiile naționale, dar și pentru unul dintre premiile județene sau cele pe club ce se prefigurează a fi foarte consistente. Puțin mai sus pe hartă, în județul vecin, la Bihor, au fost comandate 1.800 de inele Gold, crescătorii de aici având o bogată experiență în ceea ce privește zborurile de fond și maraton, cele care sunt luate în considerare pentru această competiție. Tot 1.800 de inele găsim și în dreptul Argeșului, unul dintre județele unde se comandă de obicei un număr mare de inele Gold. Rămânând în zonă de centru a țării, observăm că și crescătorii prahoveni acordă o atenție deosebită Clubului Gold, astfel că nu este de mirare că și aici au fost cerute un număr de 2.000 de inele.
Pe lista județelor unde competiția cu cele mai mari premii în bani din sportul columbofil românesc stârnește un real interes găsim și Oltul, Buzăul și Hunedoara, toate trei cu câte 1.500 de inele comandate, dar și Brașovul și Mehedințiul, ambele cu câte 1.300 de inele comandate. În urma lor apare Caraș-Severin, cu 1.100 de inele, precum și Gorj și Dolj, unde au fost cerute câte 1.000 de bucăți. Un număr semnificativ de inele Gold vor merge și în Timiș (800 de bucăți), Satu Mare (800 de bucăți), Cluj (800 de bucăți), Vaslui (700 de bucăți), Vrancea (600 de bucăți), dar și Vâlcea, Sălaj, Maramureș și Dâmbovița, toate cu câte 500 de bucăți.

Un regulament nou

Așa după cum menționam la început, din sezonul 2024, regulamentul Clubului Gold a suferit mici ajustări, menite să ofere mai multe șanse tuturor crescătorilor care au ales inele speciale. Astfel, filialele județene vor nominaliza în planul de zbor 7 etape peste 475 km, dintre care, obligatoriu, 3 etape de maraton sau extrem, iar centralizarea se va face din clasamentul județean unic.

Iată cum arată regulamentul Gold 2024-2025:
„CEI MAI BUNI PORUMBEI DE LA 500 LA PESTE 1000 km!!!
Premii în bani:
– 10 premii naționale a 10.000 lei
– 1 Premiu pe fiecare provincie de 10.000 (6 provincii)
– 3 Premii județene – calculul acestor premii se face scăzând diferența dintre suma premiilor pe cluburi și suma totală a județului. Cele 3 premii județene sunt egale. Premii pe club: 1.000 lei pentru fiecare 100 de inele distribuite pe club.

Regulament:
Categoria GOLD – 3 x etape de peste 475 km
Centralizarea se va face din clasamentul județean unic
Filialele județene vor nominaliza în planul de zbor, 7 etape peste 475 km, dintre care, obligatoriu, 3 etape de maraton sau extrem.
Formula de calcul pentru premierea porumbeilor va fi următoarea:
– Loc clasament x 1.000
– Nr. de pui inelați inițial (inele distribuite)
Din suma națională încasată, 5% sunt reținuți de Uniune pentru plata achiziției inelelor și pentru promovarea campionilor. Totodată cele 10 premii de 10.000 lei sunt reținute. Cele 6 premii provinciale de 10.000 fiecare sunt acordate pentru 2024 din bugetul Uniunii, urmând ca din 2025 să fie reținute din totalul încasărilor. Restul sumelor se întorc procentual, pentru premierea județeană.
Astfel un porumbel are șansa să câștige chiar și 25.000 lei într-un sezon!!!

Reguli de control:

La prima etapă nominalizată Gold nu se anunță primii doi porumbei și nu se pun stikere.
La etapa 2, 3, 4, 5, 6 și 7, tuturor porumbeii care participă în campionatul Fond Gold li se vor pune stikere și vor fi anunțați primi doi porumbei sosiți.
Seriilor stickerelor la concursurile unde porumbeii fac obiectul reclemării se transmit prin SMS, email sau aplicația PNC (se anunță seria mare vizibilă după răzuirea stickerului și nu cea mica, care este identică cu cea vizibilă, înainte de răzuire), în maxim o oră – în zilele de sosire din weekend – și două ore – în zilele lucrătoare (luni-vineri). Lipsa crescătorului din clasamentul provizoriu duce la anularea primilor doi porumbei din clasament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO