Crescătorii olteni au simțit emoțiile primelor cursele de demifond ale sezonului

Cosmin Purcărea

În Provincia Oltenia, etapele de demifond au debutat în data de 13.05.2023, prima grupare care a făcut acest pas fiind cea din județul Olt, care a prezentat la startul acestui eveniment 14.697 de porumbei și 341 crescători. Lansarea acestei prime curse de distanță medie a avut loc din localitatea Huși. Locurile 1 și 2 pe lansare au revenit porumbeilor lui Cosmin Purcărea, mai precis tinerelor femele cu seriile 1324238-2022 și 1324216-2022. „Ținând cont că anul trecut am schimbat locația crescătoriei și că anul acesta este primul sezon când am în lot și păsări mature, acest prim rezultat este unul îmbucurător pentru mine, dându-mi speranța că noua locație a volierei este una bună. Cursa de Huși din data de 13.05.2023 a fost una cu viteze de zbor aproape de cele normale și sper ca, în continuare, vremea să nu ne mai joace feste, să avem parte de concursuri bune, iar porumbeii puternici să își pună în valoare calitățile. Metoda de joc prin care îmi concurez lotul de zbor este văduvia totală, plecând la îmbarcare atât masculii cât și femelele. La baza originilor acestor două porumbițe stau liniile celebrilor mei porumbei „Hector” și „Rolex”, linii pe care le-am încrucișat cu succes, descendenții acestor doi campioni formând aproape în totalitate lotul meu de zbor pentru cursele de fond“, a declarat Cosmin Purcărea. Locul 3 pe concurs la câștigat tandemul Manicea & Trifasi grație femelei cu seria 0639506-2021.

Nicolae Marius Bîciu

În schimb, locul 1 al categoriei Crescători a fost adjudecat de către Nicolae Marius Bîciu care, pentru acest concurs, a îmbarcat 58 de porumbei, reușind să claseze 11 dintre aceștia. „Etapa Huși fiind și prima cursă de demifond din acest sezon a Asociației Columbofile Olt a fost un zbor cu o concurență foarte mare, unde au participat peste 14.000 de porumbei și 341 de crescători. Păsările mele au avut de parcurs până acasă distanța de 341 kilometri aerieni. Lotul meu de zbor va participa și de aici înainte la fiecare etapă din planul de zbor până după cea de-a două cursă de fond, urmând apoi ca o parte din ei să meargă la cursele de maraton, iar ceilalți să continue să zboare în cadrul etapelor de fond. Metoda de antrenare și pregătire a lotului de zbor a fost văduvia totală. Primii doi porumbei sosiți din această cursă au fost și păsări nominalizate la echipă. Masculul 0125909-2020 a fost primul sosit. El la bază are porumbei cu origini de maraton, reușind în anul când era tânăr să realizeze norma la categoriile As Maraton Tineret, Maraton Tineret și Maraton Național, clasând cursa de maraton extrem Izium și cele 2 două etape de maraton Tokmak din sezonul 2021. Tatăl lui este o pasăre de Batenburg-Van de Merwe, iar mama lui este adusă de la prietenul meu Bebe Badea, din Caracal. Cel de-al doilea porumbel sosit, masculul seria 0125940-2020, este un bun zburător în voliera mea, el fiind nelipsit de la echipă. În sezonul trecut acest mascul a fost jucat la cursele din țară, clasând 10 etape, unele cu sosiri de vârf. Sezonul acesta a debut din nou cu dreptul, acumulând în primele trei curse 12 puncte de penalizare, sosind pe locul 3 din 15.432 de porumbei la etapa de Focșani. Tatăl lui este o pasăre de Emil Denis, iar mama lui are la bază porumbeii lui R. Reybroeck. În continuare doresc să am parte de sosiri bune și în cadrul curselor de fond și maraton, în special maraton, deoarece ruta Polonia, pe care organizăm maratoanele, este una foarte dificilă“, ne-a explicat columbofilul oltean. Locul 2 al categoriei Crescători i-a fost atribuit lui Alin Datcu, iar pe locul 3 s-a poziționat Gabriel Nica.

Cristian Max Vigariu

Cel de-al doilea județ din Provincia Oltenia care a făcut pasul spre cursele de peste 300 kilometri a fost județul Dolj, care a organizat, în data de 20.05.2023, prima cursă de demifond din acest sezon, cu lansare din localitatea Târgu-Bujor. La acest concurs, cei 267 de crescătorii doljenii au aliniat la start 10.028 de porumbei. Locul 1 pe această lansare a fost câștigat de către tânărul columbofil Cristian Max Vigariu, cu tânăra și rapida sa femelă care poartă seria 1331189-2022. „Sunt un novice al sportului cu porumbeii voiajori, în urmă cu doi-trei ani făcând primii pași spre columbofilie. Faptul că în așa timp scurt am reușit să obțin un loc 1 pe lansare din peste 10.000 de porumbei participanți la această etapă a fost o surpriză foarte plăcută pentru mine, ținând cont și de concurența și valoarea columbofililor din județul meu. Consider că porumbelul voiajor valoros, dacă are parte de o sănătate de fier, un program de antrenamente bun, o alimentație corespunzătoare și o motivație puternică, mai devreme sau mai târziu va reuși să se facă remarcat. Metoda prin care eu îmi pregătesc și concurez lotul de cursieri este la natural, 1331189-2022 plecând la acest concurs de pe poziție de cuib cu ouă, poziție care i-a dat imboldul necesar să tragă tare pe tot traseul acestui zbor. La bază, femela este o combinație a porumbeilor de Grondelaers, Van Loon, Frederick Philippe și Janssen. În continuare doresc să repet această figură frumoasă, să am parte de sosiri de vârf și la alte etape, ceea ce cred eu că este unul din visurile oricărui columbofil care reușește să simtă gustul victoriei“, a povestit Cristian Max Vigariu. Locurile 2 și 3 pe concurs au fost ocupate

Adrian și Petre Iordache

de femelele cu seriile 1130604-2022 și 0765663-2019 ce aparțin lui Adrian Iordache, columbofil care în urma sosirilor bune ale porumbeilor săi de la acest concurs a ocupat și locul 1 județean al categoriei Crescători. Pentru această etapă, Adrian a îmbarcat un lot de 38 cursieri, reușind să claseze 19 păsări. Trebuie să precizăm faptul că în spatele lui Adrian stă un îndrăgit veteran columbofil, în persoana tatălui său, Petre Iordache, care în decursul anilor săi de columbofilie a înregistrat multe rezultate frumoase și valoroase cu porumbeii voiajori. „A fost o etapă relativ ușoară, cu vânt din spate, fapt care a contribuit la sosiri cu viteze foarte mari. Ca orice columbofil am speranțele mari de la acest sezon, dar până la sfârșitul campionatului mai este mult de muncă. Zbor porumbeii prin metoda văduviei. Cele două femele ce au contribuit la obținerea locului 1 al categoriei Crescători sunt două surori de ani diferiți. Tatăl lor este fiu din porumbelul olimpic al lui Florin Cioacă, iar mama este fiică din masculul meu „83”, care a obținut două locuri de 3 pe podiumul național la categoriile Fond Palmares și As Fond Palmares“, a precizat Adrian Iordache. Locul 2 Crescători a fost revendicat de către Sorin Burghiu, în timp ce pe locul 3 a urcat Mihai Broșteanu.

Sorin Rogoveanu

Și județul Gorj a dat startul concursurilor de demifond pentru columbofilii care participă la acest plan de zbor, în data de 21.05.2023, prin etapa cu lansare din localitatea Brăila, la care au participat 7.112 porumbei și 208 columbofili. Locul 1 a fost câștigat de către femela cu seria 0757553-2021, al cărui propietar este Sorin Rogoveanu. „Cu toate că la această etapă nu am înregistrat pierderi și am avut parte de sosiri cu viteze mari, nu aș cataloga concursul ca fiind unul ușor. Porumbița câștigătoare este un porumbel cu origini de maraton, tatăl ei fiind o pasăre de Batenburg, iar mama sa este adusă din voliera lui Mihai Istodor. Joc toate etapele, de la 100 la 1000 de kilometri aerieni, dar preferatele mele sunt cursele de lungă distanță, adică fond și maraton. Femela 0757553-2021, în momentul îmbarcării pentru cursa de Brăila, se afla în goană cu masculul său și se pare că acest lucru a motivat-o suficient încât să învingă toți adversarii. În continuare vreau să am parte de cât mai multe momente de acest gen, în special la cursele de maraton, zboruri care fac ca adrenalina să îmi crească la cote alarmante“, a relatat Sorin Rogoveanu. Pe locul 2 pe concurs a urcat Familia Costache, prin femela cu seria 0540874-2022, iar locul 3 a fost ocupat de masculul 0539034-2022, ce aparține tandemului Dario Luci și Claudiu.

Mihăiță Istodor

În clasamentul categoriei Crescători s-a impus Mihaiță Istodor, care a participat la acest zbor cu un lot de 40 de porumbei, reușind să claseze 16 dintre aceștia. „Pentru mine a fost o etapă ușoară, unde am angajat 40 de porumbei, reușind să îi aduc pe toți acasă, primii doi sosiți fiind și păsări de echipă. Masculul tânăr cu seria 3007616-2022 a fost prima pasăre sosită în voliera mea de la acest concurs, el fiind o combinație 50% Costel Ionașcu și 50% Morel Bartosz, iar cel de-al doilea sosit, masculul yarling cu seria 0529067-2022, este 75% Costel Ionașcu și 25% Morel Bartosz. Metoda prin care eu îmi joc porumbeii în campionat și prin care am reușit să mă fac remarcat la acest zbor este văduvia. În continuare sper să pot avea același ritm de clasări și să pot încheia norme bune la categoriile General și Fond, acestea fiind categoriile mult îndrăgite și vizate de mine“, a conchis Mihăiță Istodor. Locul 2 Crescători a revenit tandemul Dario Luci și Claudiu, iar pe locul 3 a urcat tandemul Butoi Constantin și Marian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO