Sorin Tigan, o „stea“ în plină ascensiune a columbofiliei bihorene

Atins de „microbul“ columbofiliei încă din copilărie, bihoreanul Sorin Tigan a devenit crescător cu „acte-n regulă“ în anul 2017, atunci când s-a alăturat Clubul Oradea și a zburat primele curse cu puii. Încă de la început a fost interesat strict de cursele de maraton, o categorie extrem de iubită de columbofilii din Provincia de Vest. Primele rezultate notabile au venit în anul 2020, când a obținut primul podium județean, dar și numeroase clasări în top 10 la nivelul Bihorului. A urmat apoi sezonul 2022, la finalul căruia Sorin Tigan a obținut nu mai puțin de 3 locuri întâi la nivelul județului, dar și un loc doi la nivel provincial, toate la categoria Maraton Extrem Maturi. În plus, tot în 2022 a obținut și locul 3 național la categoria Palmares Berlin 5 Ani, o recunoaștere a eforturilor depuse încă de la debutul în cursele cu porumbeii.
Spune că preferă să-și zboare păsările după metoda natural, după ce, în trecut, a încercat și văduvia, căutând mereu ca zburătorii să aibă poziție pe ouă la îmbarcare sau pui la ultimul maraton. În fiecare an pornește la drum cu un număr de 120 de pui, care sunt angajați la toate etapele din planul de zbor. Puii nu sunt tratați preventiv, ci doar atunci când este nevoie și doar în urma unor teste de laborator. Selecția se face natural, o selecție pe care o caracterizează a fi „spartană“, astfel că la finalul sezonului rămân aproximativ 60% dintre ei. Toți porumbeii săi de la matcă sunt porumbei cu origini de maraton, mulți dintre ei concurați și apoi retrași la reproducție, considerând că un porumbel zburat în crescătorie este foarte valoros în compartimentul de reproducție.
În interviul acordat echipei racingpigeons.ro puteți afla mai multe despre liniile de porumbei din crescătoria sa, felul în care-și hrănește și antrenează zburătorii, dar și cine sunt crescătorii cu care a decis recent să facă echipă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO