Iată cine au fost performerii primelor curse de maraton din Provinciile Muntenia și Oltenia

În Provincia Muntenia, județul Prahova a organizat, în data de 26 iunie, o cursă de maraton cu lansare din localitatea Marylin, zbor la care au mai participat columbofili din județele București, Giurgiu și Ilfov, dar și o etapă de extrem, cu lansare din localitatea Sokolka, la care au luat parte crescători din nu mai puțin de 10 județe. Pentru cursa de maraton Marylin au fost îmbarcați 3.611 porumbei de către cei 465 de crescători prezenți, concursul fiind câștigat de către tandemul Petroiu + Mangalea, grație femelei cu seria 0508065-2021. Același tandem a mai ocupat și locul 3 pe lansare cu masculul seria 0508168-2021.

Petroiu + Mangalea

„Mă numesc Liviu Petroiu și, alături de prietenul meu, Ionel Mangalea, formăm tandemul columbofil Petroiu + Mangalea, iar din anul 2023 facem parte din Clubul Columbofil Berca, afiliat AJSC Prahova. Am început sezonul columbofil cu un numeric de 85 de porumbei și cu o schimbare de direcție de zbor față de anii precedenți. Dată fiind această schimbare de rută nu aveam mari așteptări. Totuși, porumbeii se strângeau bine de la etapele de viteză, fapt ce ne-a dat încredere. A urmat primul fond – Presov, unde am reușit să obținem locul 4 pe Club Urlați și locul 20 pe lansare cu femela 508065-2021, în ciuda faptului ca am avut parte de o lansare întârziată (lansare ora 11:21 minute), din pricina vremii nefavorabile. Mare ne-a fost bucuria când, la finalizarea clasamentului, am reușit să clasăm 39 de porumbei din totalul de 76 angajați. După această etapă s-a schimbat iarăși direcția de zbor a porumbeilor față de planul de zbor de la etapele de viteză-fond. În ciuda pesimismului nostru am avut parte de o surpriză extrem de plăcută în momentul în care la maratonul Marylin am obținut locul 1 pe toată lansarea, cu aceeași femelă 508065-2021, dar și locul 3 cu masculul 508168-2021. În plus, am reușit să clasăm un număr de 21 de porumbei din totalul de 50 angajați, având totodată 7 păsări clasate în primele 30 pe concurs, astfel că am obținut și locul 3 la Crescători. Metoda de joc folosită este preponderent văduvia, însă, la început de sezon, pentru motivare, zburătorii cresc și o serie de pui. Metoda nu putem spune că este una fixă. O schimbăm în funcție de comportamentul și etapele pe care urmează să le jucăm. Porumbeii noștri, ca origine, sunt achiziționați de la diverși crescători pe care i-am urmărit și care au avut rezultate importante la categoriile de fond și maraton. Femela 508065-2021 este o combinație dintr-un mascul achiziționat de la tandemul Roșca Ștefan + Cristinel și o femelă reprodusă în voliera noastră din porumbei zburați și care au obținut rezultate bune. Ca și construcție, porumbelul de pe primul loc este unul de talie mijlocie spre mică, cu o musculatură flexibilă și penaj mătăsos, caracteristică ce o apreciem la porumbei. Femela, deși a fost tardivă, a reușit în primul an de zbor (2022) să claseze etapa de fond Hrubieszow – 648 kilometri. În încheiere ne dorim ca porumbeii noștri să finalizeze sezonul cât mai bine și le dorim succes tuturor participanților“, a declarat Liviu Petroiu. Locul 2 pe lansare la această cursă a fost ocupat de către Team Preda + Grigore.

Adrian Mândricel

În schimb, locul 1 Crescători i-a revenit lui Adrian Mândricel, care la acest zbor s-a prezentat cu o echipă de 20 de porumbei, clasând 9 dintre aceștia. „Sezonul 2023, probabil cel mai dificil sezon pe care l-am avut cu toții în ultimii ani, nu a debutat așa cum ne așteptam pentru crescătoria noastră. Noi suntem axați în special pe etapele de fond, dar ne-am dorit, pentru prima dată, să încercăm și maratonul. Primul zbor de fond a fost o catastrofă, înregistrând pierderi mari, motiv pentru care am luat decizia să angajăm toți porumbeii rămași la etapa de maraton. Am participat cu 20 de păsări la acest concurs de aproximativ 800 kilometri aerieni, având 17 sosiți și nouă clasați, reușind locurile 5, 10, 11 etc., pe lansare. Primii sosiți, care ne-au și adus locul 1 al categoriei Crescători, sunt doi porumbei exact după tiparul pe care ni-l dorim, de talie mijlocie, foarte puternici și iubitori de cuib. Folosim aceeași metodă care ne-a adus satisfacții și anul trecut: naturalul. Primul sosit este un porumbel 50% Gaston Van de Wouwer și 50% Eros Carboni, iar al doilea este un mascul 100% Eros Carboni, menționând că mamele celor doi sunt achiziționate de la Sorin Florea. Ne bucurăm că acest maraton a fost o etapă reușită, cu sosiri foarte bune pentru toți crescătorii și sperăm să putem face o figură frumoasă și la următoarea cursă de maraton. Vom face tot ce depinde de noi pentru a avea lotul de zbor într-o formă foarte bună, sperând să mai repetăm o dată rezultatul“, a precizat columbofilul prahovean. Tandemul Neagoe George & Adrian a ocupat locul 2 al categoriei Crescători, iar pe locul 3 s-a poziționat aceiași echipă Petroiu + Mangalea.

Pe de altă parte, la etapa de maraton extrem Sokolka, cei 243 de columbofili din județele Argeș, București, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Teleorman, Dolj, Olt și Vâlcea, au îmbarcat 1.618 de porumbei, câștigător fiind Dumitru Adrian Nicolae, grație sosirii masculului cu seria 0721852-2020. El a fost urmat de către Mircea T. Malescu, a ocupat locul 2 pe concurs cu tânărul mascul cu seria 0828106-2022, în vreme ce locul al treilea a fost adjudecat de către Mihai Ivan cu femela 1074904-2018.
În clasamentul Crescători s-au impus porumbeii lui Nicolae Badea, care a angajat un lot de 33 de păsări, reușind să claseze 10 dintre acestea. Renumitul tandem Stănescu + Dobre și-a însușit locul 2, în timp ce pe locul 3 s-a poziționat Dan Bărbulescu.

Gheorghe Nedelcu

Tot în Provincia Muntenia, județul Argeș a organizat, în data de 23 iunie, zborul de Maraton Wlodawa, concurs la care au participat 349 de crescători și 3.280 de porumbei din județele Argeș, Dâmbovița și Teleorman. La această cursă, locul 1 pe lansare i-a revenit lui Gheorghe Nedelcu, datorită masculului său cu seria 0497931-2021. „Sezonul competițional a debutat în condiții normale pentru mine. Totuși, saltul de la etapele de viteză la cursele de fond a fost un pic cam mare pentru păsările tinere. La primul concurs m-am prezentat cu un lot de 71 de porumbei, iar la acest zbor de maraton am îmbarcat o echipă de 12 păsări, clasând 11 dintre ele, ultimul sosind în afara clasamentului. Nici eu nu mă așteptam să am sosiri atât de bune, dar porumbeii au fost într-o formă excelentă, foarte sănătoși și bine motivați. Metoda prin care i-am pregătit a fost văduvia mixtă. Masculul 0497931-2021 este o combinație de Van Spitael-Van Hasten, cu puțină infuzie de Janssen, iar ceilalți porumbei sosiți în crescătorie fac parte din aceiași familie de porumbei. În același weekend, la zborul de fond Medyka, organizat de București în data de 24 iunie, locul 1 pe lansare a fost ocupat de un verișor primar al câștigătorului de la maraton, și anume de către porumbelul cu seria 0100760-2021, în vreme ce una dintre surorile lui a îndeplinit norma la Maraton Palmares 3 Ani în crescătoria Daniel Nan. 0497931-2021 este un mascul de talie mijlocie, cu o musculatură bogată și explozivă și are o foarte mare putere de refacere după efort. Sper să pot menține lotul de zbor sănătos și într-o formă bună până la sfârșitul sezonului, iar dacă reușesc acest lucru rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor mele“, a povestit Gheorghe Nedelcu. Pe locul 2 la această etapă s-a clasat yarlinga cu seria 0254526-2022, ce îi aparține lui Ionuț Dumitru, iar pe locul 3 pe lansare a sosit masculul 0577383-2021, care îi aparține lui Cosmin Sîntion, care în urma clasărilor de vârf ale porumbeilor săi de echipă a câștigat locul 1 la categoria Crescători, clasând 8 voiajori din cei 20 angajați.

Cosmin Sîntion

„Am început sezonul cu un lot de 97 de porumbei, iar până la prima etapă de fond nu am reușit să pierd niciunul. Pentru acest maraton am îmbarcat 20 de voiajori, etapa având un grad destul de ridicat de dificultate, caniculă cu peste 34 grade. Am reușit să punctez în prima zi, pe întuneric, cu femela cu seria 738055-2020, iar dis-de-dimineață să prind echipa cu masculul 738051-2020. Metoda de zbor prin care i-am pregătit a fost naturalul. Acești porumbei sunt clădiți de mine în cei peste 10 ani de selecție. Sunt păsări reproduse din porumbeii concurați de mine, zburătorii care au îndeplinit baremul unui palmares fiind trecuți la reproducție. Mi-aș dori ca acest sezon să continue în același fel pentru mine, iar la final să prind un loc fruntaș pe Provincie la etapele de distanță lungă“, a a transmis Cosmin Sîntion. Podiumul categorie a fost completat de către Ilie Calofir și Daniel Ilie, ocupanții locurilor 2 și 3.

Ionuț Spînu

În Provincia Oltenia, județul Dolj a organizat, în data de 23 iunie, etapa de maraton Wlodawa, care a strâns la start un număr de 585 columbofili din județele Dolj, Olt și Vâlcea, care au îmbarcând pentru acest zbor un total de 8.860 porumbei. Câștigătorul locului 1 pe concurs a fost Ionuț Spînu, al cărui porumbel cu seria 0639187-2021 a reușit să surclaseze toată concurența. „Pentru mine, sezonul a început foarte promițător, păsările sosind foarte grupate. La prima etapă din planul de zbor am angajat 42 de porumbei, iar la cursa de maraton Wlodawa am îmbarcat 27. Din punctul meu de vedere a fost o etapă dificilă, dar păsările de valoare s-au făcut remarcate. Porumbeii au fost concurați pe ouă de 6-7 zile, cei mai mulți dintre ei având chiar mai multe zile de clocit. Majoritatea voiajorilor pe care îi dețin provin din păsări Nouwen Paesen. În continuare doresc să îmi demonstrez că acest zbor reușit pentru mine și această victorie importantă nu a fost întâmplătoare“, a dezvăluit Ionuț Spînu. El a fost urmat în clasament de către Sorin Oprea, care s-a poziționat pe locul 2 pe concurs cu masculul yarling cu seria 1334331-2022, în timp ce locul 3 a fost ocupat de către femela 0544222-2018 care îi aparține lui Marin Tudor.

Liviu Vieru

Bine cunoscutul Liviu Vieru a fost ocupantul locului 1 al clasamentului Crescători al acestui concurs, el clasând 8 porumbei dintre cei 14 trimiși la această îmbarcare. „Sezonul columbofil 2023 l-am început cu un numeric de 38 de porumbei la lotul de zbor, angajând la prima etapă 35 de voiajori. La acest prim maraton m-am prezentat cu o echipă formată din 14 păsări. Concursul în sine a fost unul destul de dificil, cu caniculă și vânt din față, sosind doar 9 păsări în prima zi pe tot concursul, iar porumbeii, credem noi, au fost nevoiți, în drumul lor spre casă, să treacă de două ori lanțul muntos, dacă ne luăm după linia dreaptă de la locul lansării până la crescătorii. Cele două păsări care mi-au adus acest frumos rezultat la echipă sunt de la Familia Ciurea, din Valea Jiului, care îmi trimite anual 10-12 pui și pe care eu îi concurez din crescătoria mea. Aceștia au la bază păsări triate pe Valea Jiului, în combinație cu voiajori de Morsnowski și Măgirescu + Ojog + Dorneanu. Primul sosit la echipă a fost și primul sosit în crescătorie, el ocupând locul 36 pe lansare, iar cel de-al doilea a sosit pe locul 41, la un interval de nouă minute față de primul. Din acest sezon m-am axat mai mult pe zborurile de maraton, dar am avut parte de un sezon capricios, foarte rece, foarte ploios, care s-a soldat cu pierderi mai mari. Pe această nouă rută va dura un timp până când vom putea clădi și maturiza noi loturi de voiajori. Am avut mare încredere în forțele primul porumbel sosit datorită faptului că, în anul 2022, concurat pe aceiași rută, a reușit să încheie norma la categoria As Maraton Tineret, fiind locul 1 județean. Pentru acest concurs l-am motivat bine, sperând într-o sosire foarte bună. Ca și calități la mână, cei doi sunt porumbei ușori, cu musculatură elastică, foarte atașați de cuibul lor. Sper ca următorul maraton să îmi aducă aceleași rezultate, dacă nu chiar unele mai bune, iar pierderile să se reducă semnificativ“, a conchis columbofilul oltean. Locul 2 Crescători a fost atribuit aceluiași Ionuț Spînu, iar locul 3 i-a revenit lui Florian Stingheru.

Mihăiță Rafael Pristoleanu

Județul Mehedinți a susținut, împreună cu județul Gorj, în data de 26 iunie, etapa de maraton Trebic, cursă la care cei 314 crescători prezenți au îmbarcat 1.665 de porumbei. Femela yarlingă cu seria 0382334-2022 a fost cea mai rapidă pasăre a acestui zbor, aducându-i locul 1 pe lansare lui Tiberiu Stanciu. Constantin Caplea și tandemul Cătă & Mădă au fost ocupanții locurilor 2 și 3 pe concurs prin sosirile femelei cu seria 0767205-2021 și a masculului 0769070-2021. Mihăiță Rafael Pristoleanu a reușit să își adjudece locul 1 Crescători pe lansare, cursă la care a angajat 5 voiajori, clasând 3 dintre aceștia. „Sezonul l-am pornit cu 121 de porumbei, având, în prezent acasă, 71 dintre ei. La acest concurs de maraton Trebic am îmbarcat 5 porumbei, dintre care s-au întors 4, iar 3 dintre ei au și clasat, obținând locurile 8 și 40 cu primi doi sosiți. Acești porumbei sunt păsări 100% Ioan Cărmăzan, pe care i-am pregătit și i-am antrenat prin metoda văduviei“, a transmis Mihăiță Rafael Pristoleanu. Familia Epuran a ocupat locul 2 al rubrici Crescători a acestui concurs, în vreme ce pe locul al treilea regăsim trioul Zaharia, Manofu și Stoica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO