Crescătorii băcăuani au dominat prima etapă națională de maraton a Provinciei Moldova

În data de 8 iulie, în Provincia Moldova a avut loc primul concurs de Maraton Național din acest sezon competițional – Kaunas Național, etapă organizată de către județul Bacău, la care au participat 997 crescători, columbofili din toate cele șase județe ce formează această grupare columbofilă, respectiv Bacău, Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și Vaslui, cărora li s-au alăturat însă și doi crescători din județul Brașov, care au îmbarcat un efectiv de 12.501 porumbei.

Florin Trifescu

Podiumul categoriei Porumbei al acestui concurs a fost ocupat în totalitate de către porumbeii columbofililor din județul Bacău, locul 1 pe întreaga lansare fiind câștigat de către Familia Trifescu, cu porumbița seria 0272193-2020, care s-a dovedit a fi cel mai rapid porumbel al acestui zbor. „Numele meu este Florin Trifescu, sunt membru columbofil al Clubul 4/2 Buhuși, din cadrul Asociației Bacovia Bacău, și concurez sub numele Familia Trifescu. Concurez porumbeii prin metoda natural, atât femelele, cât și masculii, la toate etapele din planul de zbor. Am început sezonul cu un număr de 42 porumbei, iar la zborul de maraton Kaunas Național am angajat o echipă de 8 porumbei, unde am avut marea bucurie de a ocupa locul 1 pe întreaga lansare din 12.501 porumbei. Femela câștigătoare avea, în momentul îmbarcării, în cuib, un pui de 12 zile. Ea a fost reprodusă în crescătoria mea din porumbei achiziționați de la domnul Florin Spoială. Sper, în continuare, să aibă o prestație la fel de bună și la următoarea etapa de Maraton Seta“, a declarat Florin Trifescu. Pe locul al doilea a sosit femela cu seria 0809592-2019, ce îi aparține lui Florin Spoială, iar pe locul 3 pe concurs s-a clasat masculul lui Teodor Bitere, porumbelul cu seria 0203930-2021. Locul 1 al categoriei Crescători i-a revenit echipei băcăuane Familia Podoleanu, care a participat cu un lot de 55 de cursieri, clasând 22 dintre aceștia, locul secund pe concurs a fost câștigat de către Vasile Țăranu, în timp ce locul 3 Crescători a fost ocupat de către tandemul nemțean Feștilă Ioan & Cătălin.

Florin Guriță

În județul Botoșani, locul 1 la categoria Porumbei a fost obținut de către masculul yarling cu seria 0585608-2022, al cărui proprietar este Florin Guriță. „Sezonul l-am început fără prea multă pregătire deoarece iarna nu m-a lăsat să antrenez lotul de zbor așa cum mi-am dorit. Am îmbarcat, la etapa de Kaunas Național, un lot de 33 porumbei. Nu a fost un zbor foarte ok pentru mine deoarece a fost vânt puternic, iar porumbeii au trecut de casă. Doar primul porumbel a venit dinspre Nord, restul sosind din direcția opusă. Masculul câștigător este un porumbel puternic, reprodus din doi super-zburători. Tatăl lui a fost un super-zburător, iar mama lui a ocupat locul 6 județean General Maturi, totodată îndeplinind și norma la Palmares As Maraton 2 Ani. Părinții lui au fost pensionați amândoi datorită schimbării locației volierei. Ca așteptări, dacă anul trecut a fost primul an de zbor din noua locație și am reușit să iau o cupă de locul 1 la categoria Maraton Tineret pe județ și să ocup locul 4 As Fond județean, sper ca, în acest an, porumbeii ce îi dețin să își arate din nou calitatea. Cursierii ce îi dețin la lotul de zbor au obținut un rezultat bun și la etapa de Maraton Extrem Code, ocupând locul 2 județean, respectiv locul 9 pe lansare, din aproape 22.000 de porumbei“, a precizat Florin Guriță. Bogdan Ceică a ocupat locul 2 județean cu yarlingul său cu seria 0579369-2022, iar pe locul 3 s-a clasat femela 2000039-2019, ce îi aparține bine-cunoscutului Relu Iurieți.

Radu Vasile Vamanu

În schimb, Vasile Radu Vamanu a clasat la acest zbor 5 păsări din echipa de 14 voiajori îmbarcată. Datorită sosirile bune ale porumbeilor de echipă, el a fost propulsat pe locul 1 județean Crescători. „Am început antrenamentele înainte de sezon de la o distanță de aproximativ 50 de kilometri. La a doua cursă de viteză din planul de zbor am ocupat locul 1 pe lansare. Pierderi am avut doar în cadrul etapelor de viteză-demifond, iar la cursele de fond și maraton nu am înregistrat până în prezent nicio pierdere. Sezonul l-am început cu un efectiv de 35 porumbei. Concursul de Kaunas a fost unul rapid, porumbeii sosind cu viteze mari, iar eu nu mă așteptăm să sosească atât de repede. Păsările ce m-au ajutat de această dată la echipă sunt de talie medie, cu sternul un pic lăsat, cum îmi place mie, având o aripă bine ventilată. Doresc să am parte în continuare de emoții și clipe frumoase în acest hobby minunat. Joc la natural de când am început să concurez, dar aș dori, pe viitor, să încerc și văduvia. Ca origine, produșii cu care zbor sunt o combinație între păsările de viteză și maraton, ce provin din porumbeii selecționați an de an la concursurile din cadrul filialei Botoșani“, a povestit Vasile Radu Vamanu. Viorel Iurieț și Gabriel Claudiu Ciocan au fost ocupanții locurilor 2 și 3 județene ale categoriei Crescători.

Laurențiu Gherasim

În județul Suceava, Laurențiu Gherasim a deschis seria sosirilor prin clasarea femelei cu seria 0784818-2020. „Am început sezonul cu un număr de 50 de porumbei, printre aceștia fiind și câțiva pui de anul acesta care au concurat cu maturii. Până în prezent mă declar mulțumit de prestația păsărilor mele, asta în condițiile în care timpul alocat lor este de multe ori insuficient din cauza altor activități pe care le desfășor. La etapa de Kaunas Național am angajat 11 porumbei și s-au întors toți 11. Această etapă a fost ceva mai simplă, deoarece au avut vânt din spate, însă nu condițiile meteo te fac campion, ci valoarea porumbelului și a crescătorului. Femela care a reușit performanța să ocupe locul 1 pe județul Suceava la această cursă este reprodusă din doi porumbei 100% Bogdan Ciobanu și pe această cale îi mulțumesc. Porumbița este superbă la mâna, de talie mijlocie, ea reușind până în prezent să strângă 8 clasări, având deja două norme îndeplinite. Metoda pe care o practic este văduvia, pe care voi merge până la final de sezon“, a transmis Laurențiu Gherasim. Pe locul 2 județean a sosit femela lui Ion Lungu, ce are seria 1165062-2020, iar locul 3 a fost revendicat de tânăra porumbiță cu seria 2003210-2022, a tandemului Gurău Nicu și Costi Nichițoi.

Familia Gheorghe Struț

Locul 1 Crescători al județului Suceava a fost atribuit lui Gheorghe Struț, care a clasat 3 din cei 5 porumbei angajați. „Am început etapele din acest sezon cu 28 de porumbei la lotul de zbor. La concursul de Kaunas Național am angajat o echipă de 5 porumbei clasând 3. A fost o etapă cu viteză de zbor destul de mare, păsările sosind cu 1.500 metri pe minut. Porumbeii mei sunt de talie mijlocie spre mare și au fost concurați prin metoda văduviei tot anul. Primul porumbel de la echipă sosit a fost 942925-2020, care este 50% Dinu Moise, tatăl fiind un porumbel Florizoone, din voliera Gheorghe Struț, iar mama lui este (consagvină linia gut 487-2003), Dinu Moise. Al doilea sosit la echipă este 942922-2020, care, la fel, este un porumbel 50% Dinu Moise: tatăl fiind fiu din «Super 61», iar mama este o femelă direct George Carteus, importată de Gheorghe Struț“, a declarat suceveanul. Locul 2 Crescători al județului Suceava i-a revenit lui Gheorghe Flutur, în vreme ce locul 3 a fost ocupat de către Mihai Bădeliță.

Frații Năstase

Prin tânăra lor femelă cu seria 1261760-2022, care s-a dovedit a fi cel mai rapid porumbel din județul Neamț, Frații Năstase au câștigat locul 1 județean al categoriei Porumbei. „Tandemul Frații Năstase este alcătuit din Constantin și Ioan Năstase. Pentru noi, sezonul a început puțin mai greu, până când porumbeii au reușit să intre în formă. Am început cu un efectiv de 74 porumbei. Etapa de Maraton Kaunas Național a decurs foarte bine pentru noi, fiind o cursă cu vânt din spate. Porumbelul câștigător este de talie medie, cu o aripă bine aerisită și o musculatură foarte bună. În continuare avem mari așteptări de la porumbeii noștri că vor mai ocupa locuri fruntașe. Metoda noastră de joc prin care i-am pregătit a fost la natural. Câștigătoarea provine din doi porumbei 100% Jan Aarden“, a conchis Constantin Năstase. Ionel Corfu a fost ocupantul locului 2 județean cu masculul seria 2018714-2021, iar pe locul 3 s-a poziționat femela 1185041-2021, care aparține aceluiași tandem Frații Năstase.

Vasile Țăranu

Vasile Țăranu a fost câștigătorul locului 1 județean Crescători în cadrul cursei de Maraton Național Kaunas, etapă unde s-a prezentat cu 16 porumbei, clasând 2 dintre aceștia. „Sunt membru columbofil și concurez cu porumbeii voiajori din anul 2007. În trecut am jucat și categoria Fond, dar în ultimii doi ani m-am axat doar pe cursele de maraton. Am început acest sezon cu un lot de 80 porumbei, pe care i-am împărțit la concursuri în funcție de anul nașteri și de distanța concursului. La acest zbor național am angajat 16 porumbei, din care au sosit 13. Menționez că toți cei 16 voiajori au zburat și etapa de Maraton Goldap. Prima pasăre sosită la echipă a fost femela 1121313-2020, origine Mircea Bejenaru, zburată la natural de pe pui mic. Cel de-al doilea porumbel sosit la echipă a fost yarlingul 1092410-2022, același origine, Mircea Bejenaru, concurat de pe poziția de ouă“, a spus Vasile Țăranu. În cadrul județului, tandemul Feștilă Ioan & Cătălin au ocupat locul 2 Crescători, iar pe locul 3 s-a poziționat Familia Lazăr.

În județul Iași, „ostilitățile“ au fost conduse de către femela tandemului Senciuc + Sava, porumbița cu seria 1016115-2021, care prin sosirea ei foarte rapidă a reușit să ocupe locul 1 județean Maraton Kaunas Național, fiind urmată în clasament pe locul 2 județean de către masculul 0011130-2022, aparținând crescătorului Sorin Stoica, în vreme ce pe locul 3 a sosit femela cu seria 0089903-2022, care aparține echipei Frații Tincu. Aceștia din urmă au reușit să ocupe și locul 1 județean Crescători, clasând 5 voiajori din cei 13 angajați la acest zbor. Locul 2 județean Crescători a fost atribuit Fraților Anton, în timp ce pe locul 3 s-a poziționat Familia Pantoc.

Fănică Luca

Crescătorul Fănică Luca a triumfat în județul Vaslui, câștigând locului 1 cu tânăra porumbiță seria 0565168-2022. „De dragul sportului columbofil concurez la toate categoriile de distanță și la toate cursele din planul de zbor. Etapele de viteză le iau ca antrenamente, dar asta nu înseamnă că nu le acord atenția necesară. Am început acest sezon cu o echipă de 43 de cursieri. Am participat cu tot efectivul la cursele de viteză și fond, până la prima etapă de maraton, unde am selectat și trimis fiecare pasăre la concursul unde am considerat că are puterea de a face față. Primăvara, voiajorii din lotul de zbor sunt împerecheați și lăsați să crească un pui, apoi sunt separați, jucându-i la văduvie până înainte de primul maraton, când sunt puși din nou la pereche. La zborul de Maraton Kaunas Național am angajat 10 cursieri, clasând 5 dintre ei, ocupând totodată și locul 6 județean Crescători. Consider că a fost un concurs ușor deoarece porumbeii au sosit cu viteze mari, ceea ce a avantajat și păsările tinere, care au fost sănătoase și bine motivate. Sunt de părere că sănătatea porumbeilor este primordială în sportul columbofil, pe lângă originea și forma lor sportivă. Menționez că femela câștigătoare este nepoată din «Olimpic», al lui Florin Vartolomei, și fiica lui 714030-2019, ce a ocupat locul 2 județul Vaslui la categoria As Fond 2021, ce îi aparține lui Cosmin Popa. Pe această cale le mulțumesc celor doi crescători pentru materialul genetic bun pe care am reușit să îl aduc din volierele lor. Cred că, în continuare, mă voi focusa pe cursele de maraton până la finalul acestui sezon“, a transmis Fănică Luca. Marius Buraga și Andrei Ichim au fost ocupanții locurilor 2, respectiv 3, la nivel județean, grație femelelor cu seriile 2016030-2022 și 1129151-2021.

Vasile Cordeanu

În clasamentul Crescători al județului Vaslui, cele mai rapide păsări de echipă le-a avut Vasile Cordeanu, care la această îmbarcare s-a prezentat cu 5 porumbei, reușind să claseze 4 dintre acestea. „Porumbeii au clasat foarte bine procentual la fiecare concurs din acest sezon. Am început anul cu 39 de porumbei. La etapele de maraton am clasat și peste 75% din efectivul angajat. Lotul de zbor a fost concurat la natural. Masculul care a venit primul de la Kaunas Național este un tânăr de seria treia. Este un porumbel foarte silitor, reușind să claseze 10 etape. Aceste calități le moștenește de la mama sa care, ca yarlingă, a clasat toate zborurile la care a participat, reușim să încheie norma la categoria As Maraton Tineret. Tatăl acestuia este un nepot din «Regina», campioană la categoria As Maraton Palmares 3 ani în 2017, iar mama este fiică din vicecampioana la Palmares As Maraton 2018, în pereche cu un mascul de Gheorghe Preda. Acest tânăr mascul arată foarte bine fizic, fiind de statură medie, cu musculatură bogată și vitalitate ridicată. A doua pasăre de la echipă este nepoată a patru super-porumbei. Tatăl acesteia este fiu din «Leonidas», al Familiei Bodor, în pereche cu «Cătălina», al lui Ionuț Gagea, iar mama este nepoată «Regina», campioană la categoria As Maraton Palmares 3 ani în 2017, în pereche cu locul 6 național categoria As Maraton Tineret 2016 și locul 7 Palmares As Maraton 2018. Această femela este de talie medie și deține o musculatură suplă, pe tiparul «Regina». În fiecare sezon am așteptări mari la etapele naționale, ca, de altfel, de la toate cursele de maraton. Dețin doar porumbei de maraton și maraton extrem. Însă, din păcate, speranțele la aceste etape îmi sunt în parte distruse de atacurile răpitoarelor, care în fiecare sezon îmi cauzează pierderi semnificative“, a explicat Vasile Cordeanu. În continuarea clasamentului Crescători al județului Vaslui, pe locul 2 îl găsim pe Andrei Plugaru, iar pe locul 3 pe Vasile Sorin Grigoriu.

Ștefan Podoleanu

În clasamentul Crescători al județului Bacău, locul 1 a fost atribuit Familiei Podoleanu, care a obținut și locul 1 Crescători pe concurs, ei clasând 14 cursieri din cei 55 angajați „În anul 2023 am început sezonul cu un numeric de 140 de porumbei, care au fost concurați la natural primele trei etape de viteză și una de demifond din planul de zbor, după care au fost trecuți la văduvie, concurând până la ultimul concurs din sezon ca văduvi. Ambele sexe merg la etape și sunt lăsați să se vadă doar la întoarcerea din cursă. La concursul Kaunas Național am angajat un număr de 55 de porumbei, atât femele, cât și masculi, unde am reușit să clasez 22 de porumbei, având bucuria ca primele două femele sosite să fie din echipă. Astfel, am obținut locul 1 Crescători al zborului de Maraton Kaunas Național. Cele doua porumbițe care mi-au produs marea bucurie sunt verișoare. Ele au fost reproduse în crescătoria mea dintr-un nucleu de porumbei selectat și format de mine an de an, care să poată face performanțe în concurența puternică din județul meu. Sper ca porumbeii mei să se preteze la fel de bine și la următoarele etape de fond și maraton“, a precizat Ștefan Podoleanu, care face parte tot din Clubul 4/2 Buhuși, din cadrul Asociației Bacovia Bacău. Podiumul categoriei este completate de către Constantin Bănuț, care a urcat pe locul al doilea, în vreme ce, pe poziția a treia, îl găsim pe Eduard Bălan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO