Crescătorii din Dolj, Olt și Vâlcea au bifat prima cursă de maraton național din 2023

În Oltenia, județele Dolj, Olt și Vâlcea au organizat împreună, în data de 9 iulie, zborul de Maraton Wlodawa Național, concurs la care au fost participat 473 columbofili, aceștia îmbarcând un număr de 3.434 porumbei.

Tiberius David

Locul 1 pe lansare al acestei etape fost obținut de către Tiberius David, din județul Olt, prin sosirea excelentă a masculului yarling cu seria 0036912-2022. „Sezonul 2023 l-am început cu un numeric de 55 porumbei la lotul de zbor. Acest concurs de maraton s-a dovedit a fi unul foarte dificil, ca de altfel toate cursele de maraton pe ruta Polonia, cu pierderi semnificative, chiar și în rândul porumbeilor cu experiență. La acest zbor am angajat 14 păsări, dintre care au reușit să se mai întoarcă 6. Tânărul mascul câștigător, care după această clasare a îndeplinit norma la categoria Maraton Tineret, este un porumbel lung, de talie mijlocie spre mare, cu un penaj foarte moale. A fost concurat tot sezonul la natural, plecând la această etapă de pe pui de inelat. Ca și origini, părinții lui provin de la doi crescători de top în columbofilia noastră. Tatăl lui are la bază porumbeii lui Florin Cioacă, iar mama este din voliera lui Nicu Bizdrigheanu“, a declarat columbofilul oltean. Locul 2 pe concurs i-a revenit lui Dan Nedelcu, prin clasarea tinerei femele cu seria 1325365-2022, iar locul 3 pe concurs a fost câștigat de către femela lui Cristi Boruzi, porumbița cu seria 0029074-2019.

Marcel Pîrvu

În clasamentul rubricii Crescători s-a impus Marcel Pîrvu care, pentru acest zbor, a pregătit un mic lot format din 12 porumbei, reușind să claseze 4 dintre aceștia. „M-am prezentat la etapa de Maraton Wlodawa Național cu 12 porumbei, dintre care s-au întors 11. Metoda de zbor prin care mi-am pregătit și antrenat lotul de zbor în acest sezon a fost văduvia. Prima și a doua pasăre sosită în crescătorie din acest concurs au fost porumbei nominalizați la echipă: masculul cu seria 0483234-2020, ocupând locul 10 în clasamentul general, iar femela 0967103-2021, locul 20 pe lansare. Originea celor doi este Iancu Bercky, căruia vreau să-i mulțumesc pe această cale. Consider că a fost o etapă foarte bună pentru porumbeii mei. Sper să mă descurc în continuare, cu pasiunea mea, la fel de bine sau și chiar mai bine ca până în acest moment. De la cei doi porumbei de la echipă am mari așteptări pentru că am mare încredere în forțele lor. Urez tuturor participanților zboruri cât mai plăcute la etapele de maraton ce vor urma“, a conchis Marcel Pîrvu. Același Dan Nedelcu a ocupat și locul 2 Crescători pe concurs, locul 3 revenindu-i lui Marius Nicolae Biciu.

Cristi Boruzi

Cel mai rapid porumbel al județul Dolj a fost femela cu seria 0029074-2019, a lui Cristi Boruzi, pasăre care a ocupat și locul 3 pe întreaga lansare. „Sezonul a început bine pentru mine și porumbeii mei, având parte de antrenamente frumoase. Am angajat la prima etapă din planul de zbor un lot de 62 de porumbei, iar, în prezent, după cele două curse de maraton Wlodawa, care nu au fost deloc ușoare, în lotul meu de zbor se mai regăsesc 26 de păsări. De precizat că, sezonul trecut, aceste păsări au concurat pe alta rută și mai grea, anume ruta de Vest. La zborul de Maraton Wlodawa Național am angajat o echipă de 5 cursieri, dintre care s-au întors 3. Femela 0029074-2019 a concurat în cariera ei pe trei rute diferite: Ucraina, Vest și Polonia. Pe rutele Ucraina și Vest a îndeplinit norme la categoriile Viteză și Demifond, iar în acest sezon, datorită voinței ei de fier, după cele două etape de maraton deja desfășurate a încheiat norma la categoria Maraton Maturi, obținând, la prima cursă Wlodawa, un punctaj de 50 de puncte de penalizare, iar la Wlodawa Național a acumulat 0,77 puncte. În ziua lansări, în jurul orei 14:00, mi-a sosit în volieră un porumbel angajat la prima etapă de Wlodawa. Această întâmplare mi-a dat încrederea necesară că porumbeii mei nu cedează cu una cu două, iar la acest concurs voi avea sosiri bune, chiar din în prima zi. Este primul sezon în care îmi concurez lotul de zbor prin metoda văduviei, cursierii făcând față cu brio noilor cerințe. În anul 2019 schimbând locația volierei, prietenul meu Venus Fulger, mi-a oferit, «cadou de casă nouă», puiul femelă 0029074-2019. Ambii părinți ai acesteia au fost buni zburători de Maratoane Extreme, ei fiind concurați de către Venus Fulger chiar și la Maratonul Extrem Tartu, cu distanță de peste 1.500 kilometri aerieni, unde tatăl acesteia a obținut o clasare de vârf. 0029074-2019 va fi angajată și la următoarea cursă de Wlodawa, mergând după realizarea normei la categoria As Maraton“, a transmis Cristi Boruzi. Alexandru Mihai Anghel a fost ocupantul locului 2 județean cu femela seria 0349969-2020, iar pe locul 3 al județului Dolj a sosit tânărul mascul al lui Victor Naicu, porumbelul cu seria 0026970-2022.

Ștefan Mișcu

Locul 1 Crescători al județului Dolj i-a revenit lui Ștefan Miscu, care la această etapă a clasat 8 porumbei din lotul de 17 angajați. „Sezonul 2023 a început destul de bine pentru mine. La prima etapă din planul de zbor din acest an am angajat 87 de păsări, mature și tinere. În schimb, primul Maraton Wodawa din acest sezon a fost un zbor destul de greu, porumbeii sosind mai multe zile la rând. La cursa de Maraton Wlodawa Național am îmbarcat 17 păsări, reușind ca, în prima zi, să ajungă acasă 7 dintre acestea, primii doi porumbei sosiți fiind păsări nominalizate la echipă. Din punctul meu de vedere a fost un zbor reușit, cu sosiri foarte bune pentru mine. Metoda de zbor a fost, la începutul sezonului, văduvia, iar la cursele de maraton au fost trecuți la natural, unde am încercat să îi prind pe poziție cu ouă de 6-7 zile sau pui de 7-14 zile. Cei doi porumbei sosiți la echipă sunt de talie medie, cu o musculatură elastică și bine închiși la furcă. Prima sosită, femela cu seria 0747441-2021, este nepoată după tată din porumbelul 0436733-2017, al lui Florin Cioacă, ce a fost locul 2 județean Maraton Palmares 3 Ani și locul 3 Izium Palmares 3 Ani, iar mama 349101-2020 este o pasăre de Jelle Jellema, care a ocupat locul 24 provincial Maraton Star. Cea de-a doua femelă de la echipă are seria 0747436-2021 și are ca mamă o femelă dragă mie, care are seria 638421-2015, ce a obținut în cariera ei locul 1 județean As Național, ocupând și locul 1 județean la Extremul Harkov. Sper ca, în continuare, să am sosiri cât mai bune și concursuri cât mai reușite“, a povestit Ștefan Miscu. Podiumul categoriei Crescători pe județul Dolj a fost completat de către Viorel Tudoran, care a ocupat poziția secundă, și de Eduard Sfetcu, care a încheiat pe poziția a treia.

În fruntea clasamentului județului Olt, la categoria Porumbei, a urcat câștigătorul concursului Wlodawa Național, Tiberius David, cu yarlingul 0036912-2022, în vreme ce locul al doilea i-a revenit lui Dan Nedelcu, cu tânăra femelă 1325365-2022, iar pe poziția a treia îl găsim pe Marius Nicolae Biciu, datorită sosirii bune a masculului cu seria 2002628-2021.
Interesant este că aceeași formulă o regăsim și în ceea ce privește podiumul județean al categoriei Crescători, locul 1 fiind ocupat de către Marcel Pîrvu, iar pe locurile 2 și 3 apar Dan Nedelcu și Marius Nicolae Biciu.

De menționat că județul Vâlcea nu a reușit să îndeplinească condițiile minime necesare pentru a putea întocmi un clasament județean la această cursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO