Berlin Internațional, etapa fanion a columbofiliei românești (I)

Până în acest sezon, etapa de Berlin Național a fost una dintre cele mai titrate și îndrăgite curse naționale de lungă distanță. Însă, începând cu anul 2023, acest zbor național s-a transformat în prima cursă internațională de mare anvergură care a fost organizată de către țara noastră, promotorul acestui important eveniment fiind Filiala Bihor. La startul cursei care s-a desfășurat în data de 8 august au fost prezenți crescători din nouă state din vecinătatea țării noastre, respectiv Albania, Croația, Italia, Kosovo, Moldova, Polonia, Serbia, Slovacia și Slovenia. Împreună cu columbofilii românii, au fost prezenți la îmbarcare un număr de 1.534 crescători care au angajat un număr de 10.138 cursieri. În ceea ce privește concurența la nivel național, la acest zbor s-au prezentat 1.396 columbofili din 34 județe ale țării, care au aliniat la start un număr de 8.927 porumbei, județele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Mehedinți, Satu Mare, Suceava și Timiș fiind singurele care au întrunit condițiile minime necesare pentru a putea întocmi clasamente județene.

Marius Sabou

Așa după cum ați putut afla dintr-un articol publicat pe site-ul racingpigeons.ro încă de atunci, locul 1 pe plan național al acestui grandios concurs i-a revenit lui Marius Sabou, din Satu Mare, grație femelei cu seria 0144129-2021, care a reușit să calce trapa în prima zi de la lansare, la ora 19:29:36, parcurgând distanța de 948 kilometri aerieni cu o viteză medie de 1.282,63 metri/minut. „Campioana este o porumbiță minunată, foarte bine motivată pe cuibul ei, în special când avea poziție de cuib pe ouă, poziție de pe care a plecat și la Berlin Internațional și care a reușit să îmi aducă această mare victorie. Sunt extrem de bucuros și onorat să fiu învingătorul acestei ediții. Mi-am pregătit special lotul astfel ca porumbeii să fie în formă maximă la ultimele etape de maraton. Originile acestei păsări sunt unele foarte bune, ea fiind nepoata lui «Super Ko», porumbel de Ko van Dommelen, al lui Sergiu Vanani, strănepoata lui «Olympic Theodoor», al lui Frans Belleter, în pedigree-ul ei regăsindu-se păsări valoroase de Simion Man și Stichelbaut“, a precizat Marius Sabou.

Vlad Petric

Pe locul secund s-a clasat tot o femelă, care poartă seria 1039380-2020, pasăre ce îi aparține lui Vlad Petric, din același județ Satu Mare, care a parcurs distanța de 948 de kilometri aerieni cu viteza medie de 1.220,28 metri/minut. „Practic columbofilia din fragedă copilărie și iubesc la nebunie zborurile de maraton extrem. La prima etapă din acest sezon am angajat 90 de porumbei, iar 19 dintre aceștia i-am îmbarcat la Berlin Internațional. Tatăl femelei 1039380-2020, ce mi-a adus acest minunat loc 2, este un foarte bun zburător și reproducător la mine în crescătorie. Este un mascul adus de la Sergiu Vanani. Mama ei, de asemenea, este o pasăre tot de Sergiu Vanani, fiind reprodusă din porumbei de Gerard Schalkwijk (Frans Bungeneers). Lotul de zbor l-am avut la natural, iar la Berlin femela 1039380-2020 am îmbarcat-o de pe ouă de patru zile, poziție care a și motivat-o foarte mult. Etapele de maraton extrem i-au plăcut cel mai mult, ea urcând în formă de la un maraton la altul. Este o pasăre frumoasă ce deține o musculatură foarte fină. Este o porumbiță energică, cu o regenerare după efort rapidă“, a explicat Vlad Petric.
Pe locul 3 în clasamentul național, ocupând astfel și locul 1 în județul Arad, a sosit, tot în prima zi de concurs, puternicul mascul al lui Nicu Șiclovan, porumbelul cu seria 0086318-2020, care a călcat trapa la ora 20:40,34, înregistrând cu o viteză medie de zbor de 1.214,90 metri/minut.

Istvan Kerepesi

Prima treaptă în clasamentul național al categoriei Crescători a fost ocupată de către Istvan Kerepesi, din același județ Satu Mare, datorită clasării foarte bune, pe locul 4 național, a tinerei femele cu seria 0324734-2022 și sosirea, pe locul 8 național, a masculului din echipă, porumbelul cu seria 1033343-2020. „Sezonul 2023 l-am abordat cu un lot de 117 porumbei. Cele mai îndrăgite categorii pentru mine sunt cursele de fond, maraton și extrem. La acest magnific concurs am angajat o echipă formată din 12 porumbei, atât tineri, cât și maturi. La originile celor doi porumbei sosiți la echipă stau păsările de Stichelbaut. Acești voiajori se descurcă binișor și în cadrul etapelor de fond. Au plecat la îmbarcare de pe pui de două săptămâni, jucându-i pentru acest maraton extrem la natural. Cu această ocazie vreau să le mulțumesc lui Vasile Onodi și Gabor Nagy pentru păsările oferite“, a precizat Istvan Kerepesi.

Bogdan Munteanu

Bogdan Munteanu, din Botoșani, a reușit frumoasa performanță de a urca pe locul 2 național Crescători, clasând 3 din cei 6 cursieri de la echipă. „Practic columbofilia din anul 2012, categoria preferată fiind maratonul extrem, adică etapele de peste 1.000 kilometri. Încep sezonul cu un numeric de 60 porumbei, plus câteva rezerve, pentru că am doar 30 de boxe în compartimentul de zbor. La acest mult așteptat concurs am angajat șase porumbei maturi, clasând trei dintre ei. Prima pasăre sosită la echipă a fost femela cu seria 0077732-2019 , care a ocupat locul 21 în clasamentul național, din 8.937 porumbei. Aceasta provine dintr-un mascul reprodus la mine în matcă, din porumbei originali Bernd Morsnowski, iar mama este originală Karl Heinz Koers. Cel de-al doilea porumbel sosit la echipă a fost tot o femelă și s-a clasat pe locul 69 în clasamentul general. Tatăl ei este reprodus dintr-un mascul Karl Heinz Koers și o femela Jan Polder, iar mama este fiică din «Frumosul» cu fiică «Olimpic ‘Sita’» – Karl Heinz Koers. Porumbeii au fost concurați la văduvie tot sezonul, iar cel mai bine s-au descurcat și au clasat la etapele cu grad ridicat de dificultate. Aceștia sunt porumbei medii, cu o aripă aerisită, musculară foarte fină și penaj foarte mătăsos. Tind să cred că porumbeilor mei le plac astfel de distanțe, dar la noi în zonă nu mai avem curse de peste 1.000 kilometri aerieni“, a spus Bogdan Munteanu.

Nistor Cristi și Doru

Din județul Suceava, tandemul fraților Nistor Cristi și Doru a revendicat poziția a treia a podiumului categoriei Crescători al acestei curse speciale. „Suntem în sportul columbofil din anul 2010 și iubim la nebunie zborurile de fond și maraton. Anul 2023 l-am început cu un lot de aproximativ 130 de porumbei. Jumătate dintre aceștia au concurat la etapele de fond, iar cealaltă jumătate au jucat maratoanele și concursurile de extrem. Pentru Berlin Internațional am pregătit o echipă de opt porumbei și am clasat cinci. Am prins echipa cu primii doi sosiți, ambii masculi. Primul sosit de la acest zbor a fost porumbelul cu seria 4023073-2018, ce a obținut locul 17 județean și locul 45 în clasamentul național. Tatăl lui este 50% Verweij-De Haan + 50% Frans Zwiers, iar mama lui este o femelă de First Prize Pigeons. Acest mascul a concurat și anul trecut la Berlin Național, clasându-se pe locul 20 județean, iar anul acesta este posibil să fie locul 2 județean Berlin Palmares. Cel de-al doilea sosit, porumbelul cu seria 0650550-2016, are ca tată un mascul de Chris Hebberecht, iar ca mamă o femelă de Raymund Hermes. La acest concurs s-a clasat pe locul 15 județean și 51 național. Și el a participat în sezonul 2022 la Berlin Național, sosind pe locul 6 județean. În cariera sa are 15 etape de maraton și extrem clasate. Anul acesta este pretendent la locul 1 județean Berlin Palmares. Este frate de mamă cu locul 8 Birzai Național 2023, din 18.000 de porumbei. La acest zbor au plecat de pe pui de 8-10 zile, fiind jucați la natural. Cel mai mult le plac etapele de extrem de peste 1.000 kilometri, cu viteze de zbor sub 1.100 metri/minut, remarcându-se prin anduranța lor. Sunt păsări de talie mijlocie ce dețin o musculatură puternică, totodată fiind și bine echilibrați“, a declarat Cristi Nistor.

În partea a doua a articolului vom prezenta și situația în cele opt județe care au întrunit condițiile necesare pentru a putea întocmi clasamente după această cursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO